Het spoor een eeuw elektrisch

Actueel 82 keer gelezen

Pijnacker - In de zomermaanden besteedt Museum Swaensteyn aandacht aan een honderdjarig fenomeen: de Hofpleinlijn, de spoorlijn van Rotterdam-Hofplein naar Den Haag.

Een jaar later kwam de aftakking naar Scheveningen tot stand. Deze eerste elektrische spoorlijn in Nederland had een enorme impact: binnen een half uur was men van Rotterdam op het Scheveningse strand. En veel zakenmensen uit Rotterdam vestigden zich buiten de stad, omdat ze met de trein snel hun werk konden bereiken. De elektriciteit voor de lijn werd opgewekt in de eigen centrale in Leidschendam, waar ook de werkplaats en de remise gevestigd waren.

Het grote succes van de Hofplein-spoorlijn leidde tot een landelijke elektrificatie van het bestaande spoorwegnet. Als eerste kwam in 1927 de belangrijkste spoorlijn Amsterdam-Rotterdam onder de draad.

Blauwe Tram en RandstadRail

De tentoonstelling over de Hofpleinlijn geschiedt in nauwe samenwerking met het Historisch Genootschap “De Blauwe Tram”. Tegelijkertijd wordt aandacht besteed aan de opheffing van de Voorburgse lokaaldienst van de Blauwe Tram. Op 10 mei 1958 reed de laatste NZH-lokaaldienst van Voorburg naar Den Haag. Een jaar eerder was het baangedeelte naar Scheveningen al opgeheven. De bus van de HTM zou in het vervolg de dienst overnemen.

Ook de Hofpleinlijn onderging in de loop der jaren grote wijzigingen. Er heeft in de afgelopen decennia een diversiteit aan treintypes gereden, die met vaak typische benamingen werden aangeduid: blokkendoos- en stroomlijnmaterieel, “hondenkoppen” en sprinters. Nog voor het 100-jarig bestaan kwam de lijn in handen van de huidige RandstadRail, een combinatie van HTM en RET.

Trein, tram en RandstadRail worden op de tentoonstelling pakkend in beeld gebracht door middel van schaalmodellen, originele voorwerpen en oude foto’s. Authentieke filmbeelden, een speciaal vervaardigde documentaire en originele geluiden zorgen ervoor dat de bezoeker zich waant in vroeger tijden. Voor de jeugd is een educatief vakantieboekje verkrijgbaar.

De tentoonstelling werd mede mogelijk gemaakt dankzij bijdragen de Stichting A.L.H.J. van Ravesteyn Fonds, de Van Stee Stichting, het St. Martinusfonds, De Bruyn & Tak, Park Adviesgroep Hypotheken B.V en de RET.

Historisch Museum Leidschendam-Voorburg (Museum Swaensteyn)

Herenstraat 101

2271 CC Voorburg

tel. 070 386 1673

www.swaensteyn.nl

Openingstijden: woensdag t/m zondag 13.00 tot 17.00

Rondleidingen: op afspraak. Museum Swaensteyn is zowel Eerste als Tweede Pinksterdag van 13.00 tot 17.00 uur geopend!

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant