Volkstuinencomplex Viruly winterklaar

Actueel 88 keer gelezen

Pijnacker - Het is druk op het volkstuinencomplex aan het Virulypad in Pijnacker. Volkstuinders zijn op deze sombere maandagmiddag volop in de weer om het complex winterklaar te maken.

Bas van der Hulst is bijna dagelijks te vinden op de tuin. "Je moet de boel gewoon goed bijhouden. En in de zomer helemaal, want dan schiet het onkruid om je oren. Maar nu is het tijd om de tuin winterklaar te maken", zegt hij. De Pijnackenaar heeft jarenlang een tuinderij gehad aan de Nieuwkoopseweg. "Toen ik stopte met werken bleef het tuingevoel aanwezig. Stilzitten kan ik niet, dus een volkstuintje is voor mij een prima hobby. Dat doe ik nu alweer acht jaar."

Omspitten

Het winterklaar maken van de tuin is hard werken. Bas steekt de spade diep in de grond om de klei vervolgens keurig op een rijtje te laten vallen. "Dat geeft de grond lucht", weet de tuinder. "Je stopt op deze manier het onkruid onder de grond. Dat is weer voeding voor de groenten in het voorjaar. Een blubberzooitje wordt het bij mij ook niet, want ik steek zo diep dat ik meteen een afvoerputje maak."

Bij Bas is na een paar uur alles keurig in orde, maar bij een ander tuintje schiet het onkruid omhoog. "Mensen die vijftig uur in de week werken moeten niet aan een volkstuintje beginnen", vindt hij. "Ik ben in de zomer zeker een half uur per dag in de weer om het toonbaar te houden. Mensen met een drukke baan hebben gewoon de tijd er niet voor." Volgens Van der Hulst komt een goede winter de grond ook ten goede. "Als het flink doorvriest krijg je prima grond. Dus wat mij betreft mag het morgen gaan vriezen!"

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant