Voorpublicatie jaarverslag Haaglanden

Actueel 6 keer gelezen

Pijnacker-Nootdorp - Vanaf donderdag 6 maart zijn de criminaliteitscijfers over 2007 te zien op de cijfersite van Politie Haaglanden www.hoeveiligismijnwijk.nl.

De site registreert de aangiftecijfers van elf misdrijven in de regio Haaglanden en specificeert die tot op wijkniveau. De update is een voorpublicatie van het complete jaarverslag van Politie Haaglanden dat eind maart verschijnt.

Lokauto met camera’s en GPS

Het aantal auto-inbraken in Pijnacker-Nootdorp is het afgelopen jaar flink gestegen. Was het in 2006 nog 91 keer raak, in 2007 stokte de teller aanzienlijk hoger: op 160. Een stijging van 76 procent. Dat vraagt om een andere, intensievere aanpak. Ook in Den Haag steeg het aantal diefstallen uit auto’s, daarom wordt daar sinds kort een lokauto ingezet. Deze lokauto is een aanvulling op de al bekende lok-TomTom. De lokauto – een standaardmodel van een veel verkocht merk – is voorzien van allerlei technische snufjes. Eén daarvan is een opname-unit waarmee de binnenzijde voortdurend vanuit vier posities wordt gefilmd. Zowel de achterbank als de voorstoelen worden kruislings in de gaten gehouden. Mocht een autokraker de auto openbreken, dan gaat er een stil alarm af dat binnenkomt op het politiebureau. Het grote voordeel van deze auto is dat het geen extra inzet van personeel kost. In Haaglanden zijn al op verschillende manieren lokauto’s ingezet, maar daarbij moesten er altijd politiemensen in de buurt zijn om te kunnen reageren bij een inbraak. Omdat de auto niet in de gaten wordt gehouden, is het voertuig ook voorzien van GPS. Het Haagse initiatief krijgt een regionaal vervolg. Er komt een poule met daarin verschillende lokauto’s. Deze kunnen rouleren in de wijken waar het aantal auto-inbraken het hoogst is.

Getuige diefstal uit auto? Bel 1-1-2

Het opsporen van daders van misdrijven blijkt in de praktijk in sterke mate afhankelijk van heterdaad aanhoudingen, voornamelijk op initiatief van burgers. Gemiddeld is zestig procent van alle aanhoudingen te danken aan tips van getuigen. Negen van de tien Nederlanders kent het 1-1-2-nummer, maar nog niet iedereen weet dat ook het geëigende nummer is om te bellen als men bijvoorbeeld getuige is van een diefstal uit een auto. Marcel van den Bosch, chef politiebureau Pijnacker-Nootdorp, roept dan ook op ook in die gevallen direct de politie te bellen via 1-1-2. “Het is dan ons deel van de ‘deal’ dat wij iets met die informatie doen. Wij gaan ter plaatse of ondernemen op een andere manier actie. Lukt dat niet, dan leggen we dat uit. Deze oproep maakt deel uit van onze inspanningen om een gedegen samenwerking op te bouwen met de bewoners van alle wijken en buurten in Pijnacker-Nootdorp, om daar een nog grotere veiligheid te kunnen bereiken. Dat kunnen wij niet alleen, dat is óók de verantwoordelijkheid van de bewoners. De site www.hoeveiligismijnwijk.nl levert een bijdrage aan die samenwerking. U moet namelijk eerst weten hoe het zit met de veiligheid in uw wijk, voordat u actie kunt ondernemen of preventieve maatregelen kunt treffen.”

Woninginbraken prioriteit in Pijnacker-Nootdorp

Naast diefstal uit auto’s, heeft politiebureau Pijnacker-Nootdorp voor komend jaar woninginbraken als prioriteit benoemd (126 in 2007). Van den Bosch wijst er op dat ook veel onheil voorkomen kan worden: “Te vaak staan deuren en ramen nog open, en dat nodigt natuurlijk erg uit. Oók voor inbrekers! Een woninginbraak heeft veel impact op de persoonlijke levensfeer en veiligheidsgevoelens van mensen. Het is heel belangrijk dat u zich in uw eigen huis veilig voelt en daarom nemen we elke inbraak serieus.”

Uit de krant