Crossers uit Delfgauw gaan oerend hard

Actueel 104 keer gelezen

Delfgauw – Op zondag 18 november staan Martijn Verwiel en Leon van der Drift uit Delfgauw aan de start van de zwaarste motorcross strandrace ter wereld: de Red Bull Knock Out in Scheveningen. De heren weten waar ze aan beginnen, want beiden zijn ze al lange tijd actief in de motorsport. Ondanks de vele prijzen die zijn binnengehaald blijven de twee bescheiden, maar vader Hans van der Drift vond dat het hoog tijd werd voor wat media-aandacht.

Meedoen aan deze spectaculaire cross; de twee deelnemers kijken er al weken naar uit. “Na de inschrijving en selectie ontvingen we een brief met de mededeling ‘Gefeliciteerd, jij staat aan de start’, dat is natuurlijk een droom die uitkomt”, vertelt Martijn Verwiel. 1500 inzendingen waren er maarliefst, slechts 500 crossers werden uitgeloot, waaronder het duo uit Delfgauw. Martijn is 22 jaar en in het dagelijks leven werkzaam in de brandbeveiliging. Zijn crossmaat Leon, eveneens 22 jaar, weet sowieso van wanten met geoliede machines, want hij werkt bij Autohaag Zeeuw Renault.

Op de 125cc en een 250 CC 4-takt motor, crossen ze heel het land door, natuurlijk niet over de openbare weg, maar op de verschillende parcours die Nederland rijk is. Op de banen in Bleiswijk en Gouda wordt door het tweetal veel gereden en geoefend. De races, los van de Knock Out die ruim twee uur gaat duren, zijn in de reguliere wedstrijden kort, maar erg intensief. “Een wedstrijd wordt gereden door een man of dertig en na een opwarmronde wordt er zo’n vijftien minuten gebikkeld over heuvels en door dalen, na een paar rondjes is het zaak om als eerste over de finish te komen. Voor stunts krijg je geen punten, maar een mooie sprong geeft zeker een kick. Via een speciaal transpondersysteem, een rondeteller op je arm, is de echte winnaar snel te achterhalen”, vertelt motorfanaat Leon.

Dat een motorcrossrace niet geheel zonder risico’s is, blijkt wel uit de persoonlijke verhalen. “Na een flinke valpartij ben ik blijvend geblesseerd geraakt aan mijn knie. Daar moet ik met mijn outfit op in spelen, maar het is te doen”, zegt Leon. Martijn is minder lang actief in de motorbusiness maar kent ook de gevaren: “Op de baan in Bleiswijk is recentelijk een rijder ongelukkig ten val gekomen met alle vreselijke gevolgen van dien.” Vader van der Drift laat in de huiskamer de beschermende kleding zien; van een speciale halsband (nekbrace) tot de loodzware laarzen. “Dat is echt noodzakelijk”, onderstreept vader.

Met de belangrijke race op het strand van Scheveningen in het vooruitzicht, gaat de geldknip wat vaker open dan normaal. Leon: “Het is een dure sport, maar dat heb ik er zeker voor over. Bij andere sporten staan geldschieters vaak in de rij, maar wij betalen bijna alles uit eigen zak. Als je bedenkt dat een zuiger of een achterbandje maar tien uur meegaat, reken dan maar uit!”

En daarom is de motivatie om goed te presteren tijdens de Knock Out race dan ook ijzersterk bij ‘Team Delfgauw’. “Als we bij de eerste tweehonderd zitten, dan mag ik trots en tevreden zijn”, aldus Martijn. “De Knock Out race is geen wedstrijd, maar puur overleven!”, vult crossmaat Leon aan. De wedstrijd wordt 18 november aanstaande live uitgezonden op SBS 6.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant