Jeugdland viert feest

Actueel 98 keer gelezen

Pijnacker – Maandag, 27 augustus, is de 35ste editie van Jeugdland met de nodige toeters en bellen van start gegaan. De meer dan duizend kinderen moesten zich een weg banen door een heuse poort om in het speelfestijn terecht te komen. Ook werden er wedstrijdballonnen opgelaten en wordt het lustrum, na tal van extra activiteiten, vrijdag besloten met een optocht achter de muziek aan.

Jeugdland is een speelweek voor kinderen van vijf tot en met twaalf jaar in de laatste week van de zomervakantie. Van maandag tot en met vrijdag zijn zij welkom van half tien ’s ochtends tot half vier ’s middags. Maar dit jaar is het een tikkeltje bijzonder omdat het de 35ste keer is dat Jeugdland wordt georganiseerd. Een lustrum dus en dat moet en zal worden gevierd met alle Jeugdlanders.

Op de openingsdag was de toegang tot Jeugdland, Sportpark De Groene Wijdte, afgesloten met een feestelijk versierde poort. Hier verzamelde zich een grote groep enthousiastelingen voor. Na aftellen mochten de deelnemers, ruim duizend kinderen, naar binnen stormen om meteen koers te zetten naar hun favoriete onderdeel. Belangstellende en verzorgende ouderen volgden de meute.

De kinderen hebben dagelijks de keus uit de vaste afdelingen, variërend van huttenbouw tot kleien en van sport en spel tot textiele werkvormen en nog veel meer. Zoals bijvoorbeeld het openluchtzwembad, waar badmeester Bert van Tilburg de scepter zwaait, en diverse workshops met dans en muziek ter gelegenheid van het lustrum.

Oproep vrijwilligers

Op de openingsdag werden vlak voor de middagpauze ook ballonnen opgelaten. Het was zowat windstil op dat moment dus er kon uitgebreid worden genoten van de ballonvaart. Over enige tijd zal bekend zijn welke ballon uiteindelijk de langste adem heeft gehad. Een enkele ballon sneuvelde helaas voor tijd en andere werden achter gehouden ter verfraaiing van de zelfgebouwde hut.

Morgen, donderdag 30 augustus, komt de paardentram en is er bloemschikken. Maar voor een groot deel van de Jeugdlandbevolking staat deze dag in het teken van de survival door het gebied rond de Dobbeplas. Om dit mogelijk te maken en tegelijkertijd de reguliere afdelingen draaiende te houden, zijn er nog dringend volwassen vrijwilligers nodig die een paar uurtjes op een post willen zitten.

Jeugdland trekt anno 2007 meer dan duizend kinderen per dag. Om hen een onbezorgde, leuke en ook veilige week te bezorgen zijn heel veel vrijwilligers nodig. Helpen bij de survival is ook erg amusant. De kinderen beginnen namelijk schoon aan het avontuur en langzamerhand veranderen ze in modderige, natte gedaantes. De vrijwilligers begeleiden deze ‘metamorfose’.

Vrijdag optocht

Vrijdag, 31 augustus, wordt de afsluiting van de lustrumeditie van Jeugdland uitbundig gevierd. Na de viswedstrijd in de ochtenduren en de workshops van muziek- en dansschool Jay’s Place is er ’s middags een kindershow en discofeest. Jeugdland nummertje 35 wordt echter pas ’s avonds op een speciale manier afgesloten.

Om 18.00 uur wordt iedereen op het Raadhuisplein verwacht. Omdat het feest is, wordt verzocht om verkleed en/of versierd te komen. Dweilorkest De Plakkers zorgt voor de vrolijke noot. Achter Drumfanfare Haaglanden aan, vertrekt de optocht om 18.30 uur naar Sportpark De Groene Wijdte. Hier wordt om 19.30 uur begonnen met de finales van de playbackshow. De lustrumeditie van Jeugdland wordt om 20.30 uur traditioneel afgesloten met een groots kampvuur.

Degenen die alsnog dit festijn willen meemaken, kunnen voor de laatste twee dagen een dagkaart (5,00 euro per kind per dag) kopen. Hoewel kaart niet meer het juiste woord is want sinds dit jaar worden er, tot grote tevredenheid, polsbandjes gebruikt in de kleur van de dag. Op dat bandje kan de naam en eventueel een telefoonnummer worden vermeld. Meer informatie is te vinden op de website van Jeugdland: www.jeugdland-pijnacker.nl.

› Klik hier voor meer foto's

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant