12 procent minder aangiften in P-N

Actueel 56 keer gelezen

Pijnacker-Nootdorp - Uit de jongste criminaliteitscijfers blijkt dat in de gemeente Pijnacker-Nootdorp in de eerste helft van dit jaar 882 keer aangifte van een misdrijf is gedaan. Een daling van 12% ten opzichte van 2006 (998).

Met name het aantal aangiften van mishandeling(- 58%), ( bedreiging (- 48%) en fietsendiefstal (- 31%) daalde fors. Een sterke stijging is te zien bij het aantal aangiften van auto-inbraak (+139%) van 38 in de eerste helft van 2006 naar 91 in het eerste half jaar van 2007.

In de deelgemeente Pijnacker daalde het aantal geregistreerde bedreigingen van 17 naar 10 (-41%) en mishandelingen van 33 naar 16 (-52%). Ook het aantal aangiften van diefstal fiets nam af in de eerste helft van 2007 af (54:2007 t.o.v. 73:2006). Het aantal geregistreerde auto-inbraken nam daarentegen fors toe tot 58 (25:2006).

Ook in de deelgemeente Nootdorp nam het aantal auto-inbraken de eerste helft van dit jaar toe (2007: 33 t.o.v. 13:2006). Net als is Pijnacker daalde het aantal geregistreerde bedreigingen en mishandelingen.

In de hele regio Haaglanden werden in de eerste helft van 2007 in totaal 40.202 misdrijven bij de politie aangegeven. In dezelfde periode van 2006 waren dit er 43.030 (- 7%).

Twaalf misdrijven op site

Op www.hoeveiligismijnwijk.nl staan de aangiftecijfers van 12 misdrijven. De website bestaat sinds 19 april 2006 en is bedoeld om de objectieve veiligheid per buurt in kaart te brengen.

Een misdrijf gezien? Bel de politie!

De politie doet een dringend beroep op burgers die een misdrijf zien gebeuren dit toch vooral te melden. Het liefst met zoveel mogelijk informatie over de daders, vluchtrichting en eventueel een voertuig. Uit onderzoek blijkt dat deze vorm van directe samenwerking zeer effectief is. Zeker in zaken waar elke seconde telt. Gemiddeld zestig procent van de aanhoudingen op heterdaad is te danken aan burgers. Zij tippen de politie over een misdrijf of verrichtten zelf een aanhouding. Nu wordt slechts een kwart van alle waargenomen misdrijven aan de politie gemeld.

Politie Haaglanden doet deze oproep tot samenwerking bij het lanceren van de jongste update van www.hoeveiligismijnwijk.nl, de site waarop burgers door middel van enkele muisklikken kunnen zien hoe het is gesteld met de veiligheid in hun eigen wijk of buurt. De politie wil bij het veiliger maken van de regio samenwerken met de bewoners. Daarbij hoort onder meer dat zij kunnen meepraten over de prioriteiten in de buurt. De internetsite geeft burgers inzicht in de eigen situatie. In onderlinge samenspraak kan bekeken worden wat nodig is om de veiligheid te vergroten. Ook stelt de informatie op de site burgers in staat eventueel preventieve maatregelen te nemen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant