Jeugddebat PvdA

Actueel 49 keer gelezen

Pijnacker-Nootdorp - De jeugd is bij de PvdA een prioriteit. Zo heeft de Tweede Kamer op initiatief van de PvdA op 13 juni hoorzittingen gehouden over hangjongeren.

Kamerlid Staf Depla hierover: ‘Kinderen vanaf 9 jaar die op straat zich van niemand wat aantrekken. Jongeren tussen 11 en 13 die voor overlast en criminaliteit zorgen en jeugd vanaf 16 jaar die de deur plat loopt bij politie en justitie. Steeds vaker krijgen we dit te horen van bewoners. Dit is reden geweest voor mij om voor te stellen hier hoorzittingen over te houden.’ Depla wil op die manier te weten komen wat de aard en omvang van deze problemen zijn: ‘Hoe proberen bewoners, buurtwerkers, onderwijzers, wijkagenten en ouders dit probleem op te lossen? Wat gebeurt er om het tij te keren? Welke aanpak werkt en wat kunnen we in Den Haag doen om te helpen dit probleem op te lossen?’

De gemeenteraadsfractie van de PvdA Pijnacker-Nootdorp is in 2007 ook actief in de weer met het jongerenbeleid. Zo heeft de fractie op 19 maart een ronde tafel bijeenkomst georganiseerd waarbij professionals uit verschillende hoeken het toekomstige jeugdbeleid van de gemeente bespraken.

Op 6 juli is het de beurt aan de jongeren zelf. In jongerencentrum De Kelder gaat de PvdA- fractie het gesprek aan met de (hang)jongeren van Pijnacker-Nootdorp, met als kernvraag wat ze vinden van het jongerenklimaat in de gemeente. Nico Oudhof en Hanneke van de Gevel van de fractie leiden het gesprek. Nico Oudhof: ‘We gaan van de stelling uit dat wanneer jongeren niks te doen hebben, ze zich gaan vervelen. En jongeren die zich vervelen, wórden vervelend. Verder willen het debat zo concreet mogelijk houden’. ‘Het gaat ons er om’, zegt Hanneke van de Gevel, ‘dat wanneer je het over hangjongeren hebt, dat zij zèlf ook gehoord moeten worden.

Iedereen praat immers al over ze: politie, jeugd- en jongerenwerk, scholen, noem maar op. Vragen die ik bijvoorbeeld heb, zijn: Hoe zien ze zichzelf? Wie zijn die jongeren, wat doen ze en bovenal waarom? Welke verantwoordelijkheden neem je zelf als jongere? Waarop mogen of moeten ouders en politie ze op aanspreken? Daarnaast gaat het ook om vragen zoals: Hoe zijn de contacten met de vele instanties vanuit de ervaringen van de jongeren? Sluit het aan bij de vraag? En wat is nu het rendement van al die inzet?’

‘Overigens’, zo brengt Nico Oudhof naar voren, ‘hangjongeren moet een van de onderwerpen van de avond zijn, maar evenzeer ook andere onderwerpen. Het is aan de jongeren om dat te bepalen onder het motto: Geef je mening! Eigenlijk willen we geen ouderen of ouders zien. Het is in de eerste plaats een jeugddebat voor en door de jeugd van 12 tot 23’.

Het jeugddebat dat de PvdA organiseert, is op vrijdag 6 juli in De Kelder boven de zalen van de Ontmoetingskerk, Klapwijkseweg 91. Het debat begint om 19.30 en eindigt om 21.30. Daarna kunnen de jongeren nog een uurtje blijven ‘hangen.’

Tenslotte, de PvdA-fractie heeft onder leiding van Monique Dekker en Jenny Hoogland het initiatief genomen om een gemeentelijke klankbordgroep van jongeren op te starten. Deze klankbordgroep bestaat uit politiek geïnteresseerde jongeren die mee willen praten over het toekomstige gemeentelijke jeugdbeleid, dat in 2007 opgesteld gaat worden. Als deze klankbordgroep succesvol is, kan zij mogelijk uitgroeien tot een jongerenraad.

Tekst: PvdA (Persbericht)

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant