Fietsen voor goed doel

Actueel 418 keer gelezen

Het Rode Kruis afdeling Nootdorp-Pijnacker en Rabobank Nootdorp-Pijnacker organiseren dit jaar gezamenlijk een jubileumfietstocht. Het Nederlandse Rode Kruis bestaat 140 jaar en Rabobank Nootdorp-Pijnacker 100 jaar.

De fietstocht met een lengte van ongeveer 25 km zal plaatsvinden op zaterdag 12 mei. U kunt zich inschrijven tussen 11:00 en 13:30 uur bij de molen in Nootdorp. Kosten zijn € 2,50 voor volwassenen en € 1,- voor kinderen t/m 12 jaar. De bijdragen van diverse sponsoren en het inschrijfgeld is bestemd voor het werk van het Rode Kruis.

Jeugd EHBO-lessen

Cobi van der Sman is vrijwilliger van het Rode Kruis en vertelt: “Dit jaar zal de opbrengst van de fietstocht besteed worden aan het vernieuwen van de lesmaterialen voor de opleidingen EHBO-jeugd die het Rode Kruis biedt. Elk jaar in mei worden de basisscholen in Nootdorp, Pijnacker en Delfgauw door mij benaderd. Een aantal scholen verzorgen zelf EHBO-lessen, maar niet iedere school heeft hiervoor de mogelijkheden. Zij kunnen terecht bij het Rode Kruis. De lessen zijn bedoeld voor leerlingen uit groep 8 en starten jaarlijks in september. De cursus bestaat uit 20 lessen. In februari is er een officieel examen en ontvangen de leerlingen een EHBO certificaat. Ik ben enorm trots op de kinderen als ik hoor dat zij in geval van een ongelukje, bijvoorbeeld gevallen met de fiets als zij op weg zijn naar school, weten wat ze moeten doen en rustig blijven. Het zijn deze kleine dingen die het doen, alleen al daarom zijn deze lessen zo belangrijk.”

Nieuwe pop nodig

De heer Ton van den Berg is één van de instructeurs en vertelt: “Ik ben al 50 jaar gediplomeerd EHBO-er en de laatste 15 jaar geef ik ook les aan de jeugd. Inmiddels heb ik ruim 2500 EHBO-ers opgeleid. Ik heb er altijd veel plezier in. Tijdens de lessen behandel ik onder meer de stabiele zijligging, bloedsomloop, verbanden aanbrengen en beademen. Voor het laatste onderdeel maak ik gebruik van een pop. Deze pop is inmiddels zeer oud en werkt vaak niet. Altijd vervelend, want vaak moet ik om hem weer aan de gang te krijgen, het hoofd eraf halen. Ook zouden wij graag een torso (pop met lichaamsorganen) willen aanschaffen. De lichaamsdelen kun je eruit halen en zo krijgen de kinderen een goed beeld van het menselijk lichaam. Ik hoop dat we voldoende geld ophalen met de fietstocht, zodat we deze nieuwe middelen kunnen aanschaffen. Het zou een aanwinst zijn voor de lessen.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant