Wereldverkeersveiligheidsweek

Actueel 72 keer gelezen

Regio - Politie Haaglanden en het Stadsgewest Haaglanden grijpen de wereldverkeersveiligheidsweek aan om het belang van samenwerking voor een verkeersveiliger Haaglanden te benadrukken. Tijdens de week worden in de regio verschillende activiteiten op het gebied van verkeersveiligheid georganiseerd. Elke dag van de week staat in het teken van een bepaalde leeftijdsgroep en hun deelname aan het verkeer.

De Verenigde Naties en de WHO (World Health Organisation) hebben de week van 23 tot en met 27 april 2007 uitgeroepen tot Wereldverkeersveiligheidsweek. De week heeft als doel verkeersveiligheid hoger op de politieke en maatschappelijke agenda te zetten en de verkeersveiligheid van met name jonge verkeersdeelnemers te verbeteren.

Maandag 23 april: wie is de beste verkeersdeelnemer?

De wereldverkeersveiligheidsweek wordt in de regio Haaglanden geopend met een verkeersquiz. In het provinciehuis strijden onder andere ambtenaren, agenten en scholieren tegen elkaar voor de prijs van beste verkeerskenner van de regio. Leo de Haas, bekend van het programma Blik op de Weg, en Rob Coobs, verkeersexpert van Politie Haaglanden presenteren de quiz. Adjunct directeur Theo Oppelaar van Politie Haaglanden en verkeerswethouder Pieter Smit van de gemeente Zoetermeer (namens het Stadsgewest Haaglanden) zullen om 13.30 uur de verkeersquiz openen, waarbij onder andere de regionale ongevalscijfers over 2006 gepresenteerd worden.

Dinsdag 24 april: veilig naar school

Deze dag staat in het teken van de leeftijdsgroep 0-12 jaar. Jonge verkeersdeelnemers zijn kwetsbaar in het verkeer en verdienen extra aandacht. Om de verkeersveiligheid rondom basisscholen te verbeteren, zullen alle politiebureaus in de regio controleren op het naleven van de verkeersregels bij de school. Ouders worden niet bekeurd, maar krijgen een waarschuwing en informatie.

Verkeerswethouder Dick Jense van de gemeente Rijswijk verricht om 9.00 uur de officiële opening van de nieuw ingerichte schoolomgeving. Dit vindt plaats bij de Sneijderschool aan de Daniël Catterwijckstraat in Rijswijk. Vijf basisscholen (Godfried Bomansschool, ’t Prisma, de J.H. Snijderschool, Mariaschool en de Steenvoordeschool) hebben samen met de gemeente Rijswijk gewerkt aan een verkeersveilige schoolomgeving. Dinsdag is er een groot feest, alle kinderen komen op een versierde fiets naar school en er worden ballonnen opgelaten in het kader van een wedstrijd.

Ook vindt in de gemeente Leidschendam-Voorburg het centraal verkeersexamen voor groep 7 deze dag plaats. Alle basisscholen nemen hieraan deel.

Woensdag 25 april: let op de dode hoek

Jaarlijks komen in Nederland ruim 10 jongeren om in het verkeer doordat zij in de dode hoek van een vrachtwagen staan. Deze dag worden bij twee middelbare scholen in de regio dode hoek lessen gegeven. In Naaldwijk krijgen alle brugklassen van het Holland College een dode hoek les van rijschool Martien Don. Leerlingen mogen een vrachtwagen in en leren alles over de gevaren van de dode hoek van de vrachtwagen. Om 14.00 uur komt verkeerswethouder Joop Gardien van gemeente Westland een les volgen. Op het Oranje Nassau College aan de Parkdreef in Zoetermeer krijgen de brugklassen een dode hoek les van rijschool Wortelboer. Om 8.30 uur komt verkeerswethouder Pieter Smit een kijkje nemen bij de dode hoek les.

Donderdag 26 april: brom- en snorfietsen

Donderdag staat in het teken van brom- en snorfietsen. De wijkbureaus van Politie Haaglanden demonsteren de meting op de rollentestbank bij een aantal scholen in de regio. Onder andere in Wassenaar bij het Rijnlands Lyceum aan de Backershagenlaan worden brom- en snorfietsen ’s morgens gecontroleerd. Als bij de demonstratie blijkt dat een bromfiets niet veilig is, krijgt de bestuurder een waarschuwing en een lijst mee wat er aan de brommer mankeert. Bij deze demonstraties worden geen bekeuringen uitgedeeld.

In Pijnacker controleert een lokale fietsenmaker van 10.00 tot 12.00 uur de fietsen van groep 3 van basisschool de Ackerweide. De leerlingen krijgen een lijstje mee wat er mankeert aan de fiets. Ouders kunnen de fietsen laten repareren, zodat de kinderen weer veilig kunnen deelnemen aan het verkeer. Verkeerswethouder van Adrichem komt op de fiets een kijkje nemen en laat zijn fiets ook keuren.

Vrijdag 27 april: geslaagd!

Juist na het behalen van het rijbewijs leren jonge bestuurders pas echt autorijden. In de leeftijdscategorie 18-24 jaar gebeuren dan ook relatief veel ongelukken. Om de jongeren die net hun rijbewijs gehaald hebben te wijzen op de gevaren van autorijden, worden deze dag bij het CBR in Rijswijk aan de geslaagden een felicitatiekaart met presentje uitgedeeld. Het doel hiervan is beginnend bestuurders te wijzen op het beginnersrijbewijs.

Naast jongeren zijn er ook veel ouderen in het verkeer. Zij hebben bijvoorbeeld al 30 jaar hun rijbewijs en ondertussen zijn de regels veranderd. Daarom worden in Haaglanden opfriscursussen gegeven voor senioren. Veilig Verkeer Nederland organiseert twee rijvaardigheidstrainingingen bij verkeersschool Rietveld in Den Haag. De trainingen beginnen om 09.30 en om 14.00 uur.

Aan het einde van de dag voert Politie Haaglanden op willekeurige locaties in de hele regio alcoholcontroles uit.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant