Raadslid Hanneke van de Gevel wilde specifiek onderzoek in Pijnacker.
Raadslid Hanneke van de Gevel wilde specifiek onderzoek in Pijnacker.

Rapport RIVM 380kV-tracé openbaar

Actueel 99 keer gelezen

Pijnacker - Het onderzoeksrapport rondom de zogenoemde nulmeting door het RIVM is openbaar. Het instituut deed onderzoek naar het magnetisch veld van het 380kV-tracé.

Uit het onderzoek is naar voren gekomen dat de berekeningen die eerder op papier zijn gezet overeenkomen met de praktijk. Het 380kV-tracé blijft daarmee binnen de gezondheidsnorm, zo meldt het rapport. Opmerkelijk is dat er niet specifiek onderzoek gedaan is in Pijnacker, bij Tolkhek, waar een verdeelstation staat, maar alleen in een veld bij Zoetermeer. Sterker nog, het woord Pijnacker komt niet voor in het rapport.

Teleurstellend
Politica Hanneke van de Gevel van de partij Eerlijk Alternatief laat in een reactie weten niet tevreden te zijn: "Fijn dat er sowieso onderzoek is gedaan, maar ook teleurstellend dat er geen onderzoek is gedaan in Pijnacker, want dat had wethouder Jaap van Staalduine toegezegd. Het RIVM schrijft dat ze dik binnen de veiligheidsnormen zitten, maar waarom wordt er dan wel gewaarschuwd om geen scholen te bouwen in de buurt van het tracé? Het is toch allemaal zo veilig? Laten we hopen dat ze over dertig jaar gelijk hebben gehad, want in de wijk Tolhek zitten nu eenmaal scholen vlakbij het verdeelstation.”

Rapport
Buitenlands onderzoek wijst onder andere op een mogelijk verhoogd risico op het krijgen van leukemie bij kinderen die in de buurt van hoogspanningslijnen wonen. Het RIVM heeft daarom in december 2012 een eerste meting (0-meting) uitgevoerd, dus voordat er spanning op de hoogspanningslijn staat. De tweede keer werd gemeten nadat de lijn in gebruik is genomen. Lees hieronder het rapport (PDF-je).

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant