Venstersectorspinnen zijn ook in de winter actief. (foto: Caroline Elfferich)
Venstersectorspinnen zijn ook in de winter actief. (foto: Caroline Elfferich)

Een spinnetje als vriendinnetje

Actueel 1.132 keer gelezen

Begin februari verraste Hanny Reneman mij met een bericht over een spin in haar huis. Er ontspon zich een mailwisseling over het huisdier.

Hanny: “Bij mij woont een ‘gewone huisspin’, maar het bijzondere aan hem is dat hij maar zeven poten heeft. Hij heeft een draad gemaakt van een bloempot naar de bovenkant van mijn raam. Overdag rust hij ergens op die draad. Ik vind het grappig om te zien dat hij iedere dag op zijn vaste plekje zit. Ik denk dat ik hem zal missen als hij er ineens niet meer is.” Hanny schreef ‘gewone huisspin’. Dat is de Nederlandse naam van Eratigena atrica. Dat zijn grote spinnen die in huizen leven, maar ze maken geen draden in raamkozijnen. Ik vraag Hanny of ze een foto heeft van haar spin. Al snel krijg ik een foto met bijschrift: “Hier is mijn vriendje! Ik heb jaren terug ook een vaste bewoner gehad, zo’n dikke grote spin, die in een hoekje bij de voordeur zat. Maar, helaas, hij is tragisch aan zijn eind gekomen, verpletterd onder de Volkskrant...” De beschrijving van de verpletterde spin klopt beter met die van de gewone huisspin. De spin op de foto lijkt echter op een venstersectorspin (Zygiella x-notata), een soort die volop draden maakt in het raamkozijn. Aan de slanke pedipalpen (tasters aan de kop) en het dikke achterlijfje is te zien dat het geen vriendje is, maar een vriendinnetje. Ik vraag of de spin een wielweb met open sector maakt.

Hanny: “Vanochtend heeft Spinnetje besloten dat mijn raam een goede plek is om permanent te gaan wonen. Zij is nu bezig om een echt wielweb te maken! Leuk om te zien hoe ze met die ene voorpoot werkt. Ik heb net met een zaklamp naar haar web gekeken. Overdag is het niet te zien tegen de lucht. Het is best groot, maar heeft veel slordige onregelmatigheden. Aan de onderkant zie ik wel een aanzet tot een open sector, eigenlijk vooral omdat ik mijn best doe om dat er in te zien. Spinnetje heeft mijns inziens een onvoldoende voor haar webdesign gehaald. Zouden die foutjes te maken hebben met haar missende voorpoot?” Meestal hebben sectorspinnen een zeer regelmatig web. Ik kan me voorstellen dat het moeilijk is om een web te maken met één voorpoot. De open sector is niet altijd aanwezig, dat hangt af van de locatie van het schuilspinsel (een klein zijden kokertje) ten opzichte van het web. Meestal verstoppen sectorspinnen zich overdag in hun schuilspinsel. Vanaf de schemering hangen ze in hun web. Ik heb wel eens sectorspinnen in huis gehad, maar die vingen binnen niet genoeg prooien. Sindsdien zet ik ze altijd naar buiten als ik ze in huis aantref.

Caroline


Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant