Ruud Heemskerk is er klaar mee. Al bijna 25 jaar wacht hij op een grote upgrade van het winkelcentrum.
Ruud Heemskerk is er klaar mee. Al bijna 25 jaar wacht hij op een grote upgrade van het winkelcentrum.

Winkeliers Pijnacker Centrum willen dat gemeentebestuur eens doorpakt

Actueel 3.573 keer gelezen

Ondernemer en juwelier Ruud Heemskerk dringt er bij het gemeentebestuur van Pijnacker-Nootdorp op aan om zo snel mogelijk met een langetermijnvisie te komen voor het winkelcentrum van Pijnacker. Hij spreekt namens een groot deel van de winkeliers. 

“We wachten al zo’n 25 jaar”, zegt hij. Heemskerk verwijst naar de beloftes die destijds zijn gemaakt door voormalig VVD-wethouder Piet van Adrichem, evenals alle andere wethouders na hem. Allemaal hebben ze niet doorgepakt. Heemskerk bewaart nog steeds de kleurrijke folder van ‘bouwdeel 1, 2 en 3. “We zouden het bruisende hart van de regio worden, werd ons beloofd. Uiteindelijk kwam na jaren pas het eerste bouwdeel van de grond, maar helaas vooral met leegstand en een veel te brede branchering.” 

Na het nieuws dat bouwdeel 2 (ontwikkeling Emmapark) geen doorgang vindt, maar ook het ‘derde bouwdeel’, beter bekend als het Rabobankpand, voorlopig in de ijskast gaat, is dit voor Heemskerk de druppel die de emmer doet overlopen. 

Hij neemt ons even mee in, wat hem betreft, sowieso een vreemde gang van zaken rondom deze locatie: “Het voormalige Rabobankpand is destijds leeggehaald en informeel verkocht aan projectontwikkelaar ABB in 2015. Er werden meteen allerlei toezeggingen gedaan, zoals 21 appartementen en 1500 vierkante meter commerciële ruimten, maar er gebeurde helemaal niets.” Heemskerk heeft de kadastrale gegevens opgevraagd en toont de stukken: “Dat is ook niet zo gek, want ABB was al die tijd helemaal geen eigenaar. Pas in 2020 is het pand aangekocht door de bouwmaatschappij voor 1.125.000 euro. Toen wilden ze ineens vier verdiepingen hoog gaan bouwen en alsnog doorpakken. Na wat gesteggel met zienswijzen en opstand in de buurt over de hoogte van het pand, was uiteindelijk toch de kogel door de kerk. Eindelijk zouden ze gaan ontwikkelen.” Maar dan staat ABB in 2021 ineens bij de gemeente op de stoep: “Ze wilden er vanaf. De gemeente kocht het pand vrijwel meteen ‘terug’ voor maar liefst 2.950.000 euro.” Bijna een verdrievoudiging van het bedrag waarvoor ze het hadden gekocht! 

Wat Heemskerk nog het meest bevreemdt, is dat hij geen duidelijkheid krijgt over de mogelijke boeteclausule. “Het staat iedereen vrij om een pand aan- of te verkopen, maar ABB had op basis van een boete van bijna acht ton een bouwverplichting op de Emmaparklocatie.” Heemskerk heeft navraag gedaan bij de gemeente of deze boete is betaald, niet aan de orde is geweest of met de verkoop soms is kwijtgescholden. Hij wil dat graag zwart op wit, temeer omdat hij zelf een forse boete heeft moeten betalen toen hij zijn winkel in Ackershof 2 moest sluiten (omdat de aan- en toeloop die was toegezegd helemaal niet zo groot bleek te zijn, red). Toch werd hij gedwongen zijn contract uit te zitten en zelfs elke dag de deuren te openen. “Ik wil weten of hier met twee maten wordt gemeten”, zegt hij. Momenteel ligt deze kwestie bij de rechter. Telstar/Eendracht komt hier binnenkort nog op terug.

Berkel Centrum
“Een waterpartij, een leuke aansluiting tussen de verschillende bouwdelen, kiosken, uitkopen en doorpakken op de strip van het Emmapark, sfeervolle aankleding en niet in de laatste plaats de ontwikkeling van het Rabobankgebouw”, zo somt Heemskerk op wat er in de loop der jaren is blijven liggen. Geen enkele wethouder is erin geslaagd om het winkelcentrum naar een hoger niveau te tillen. Ondertussen zien ondernemers veel klanten naar Berkel Centrum vertrekken. Het is een hard gelag dat juist daar ook ontwikkelaar ABB actief is en stevig doorpakt als het gaat om het realiseren van een leuk, gezellig en bruisend winkelcentrum. Sterker nog, Berkel staat vol trots met een aankondiging van nota bene een cultureel centrum in de krant.


Waarom is het in Pijnacker niet gelukt? Waarom werd in allerijl de Rabobanklocatie weer verkocht aan de gemeente? Waarom wordt het centrum niet eens opgeleukt? Het zijn allemaal vragen waar de ondernemers van Pijnacker Centrum graag een antwoord op willen hebben van het huidige gemeentebestuur.

“De burgemeester en wethouders anno 2024 moeten een langetermijnvisie presenteren en daar ook verantwoordelijkheid en consequenties voor durven dragen”, zegt Heemskerk die dit namens zichzelf en zijn collega’s gewoonweg eist. Deze krant heeft het verhaal van Ruud Heemskerk voor een reactie neergelegd bij wethouder Bart van Straten. Hij laat via een woordvoerster het volgende weten: “We betreuren de onvrede van deze ondernemer. Er is een jarenlange nauwe samenwerkingsovereenkomst tussen de gemeente Pijnacker-Nootdorp, de ondernemersvereniging en vastgoedpartijen. De drie genoemde partijen hebben regelmatig (bestuurlijk) overleg. In dit overleg is de ruimte om dit soort zaken en zorgen te delen en te bespreken. De intentie is om de nauwe samenwerking, nu én in de toekomst, voort te blijven zetten. Het Sociaal Cultureel Centrum (SCC) is een belangrijk onderdeel in de toekomstvisie van het Pijnacker Centrum. In september staat het besluit over het SCC op de agenda van de gemeenteraad.”


Vlak voor het ter perse gaan van deze krant, meldde zich nog een bekende ondernemer bij onze redactie. Hij wil niet direct met naam en toenaam in de krant, maar doet een dringend beroep op de gemeenteraad van Pijnacker-Nootdorp. “Er worden al jaren allerlei spelletjes gespeeld. De ondernemers zijn het helemaal zat. Ik hoop dat de gemeenteraad straks kiest voor de ondernemers in Pijnacker Centrum en niet voor, ik noem maar even, een fietsbruggetje in de Ackerdijk, een miljoenenproject waar geen hond op zit te wachten. Steek dat geld in je centrum!”, aldus de ondernemer.

Hij zou het sowieso waarderen als de gemeenteraadsleden, op enkele uitgezonderd, zich eens wat meer publiekelijk zouden uitspreken over de huidige staat van Pijnacker Centrum, zichtbaarder zijn en écht gaan knokken voor de lokale middenstand.


Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant