De inwoner van Klapwijk helpt de plantsoenendienst al meer dan tien jaar en wil graag doorgaan met het werk.
De inwoner van Klapwijk helpt de plantsoenendienst al meer dan tien jaar en wil graag doorgaan met het werk.

Frank Steenks hoopt dat hij zijn werk weer kan oppakken

Actueel 1.659 keer gelezen

Pijnacker - Op de burgemeester na is Frank Steenks op dit moment de meest in het oog springende inwoner van Pijnacker-Nootdorp. Dat heeft alles te maken met de opvallende aanhouding/arrestatie van de 77-jarige Klapwijker op vrijdag 26 januari.

Een stuk of zes boa’s hielden hem staande bij het milieuparkje bij de entree van Klapwijk aan de rand van het Vrouwenrecht, niet ver van de Ontmoetingskerk. Naast het milieuparkje met ondergrondse containers bevindt zich een mooi oud bosje met bomen en struiken die volgens Frank worden overwoekerd door braamstruiken die als het ware een dak vormen boven de struiken en die dan helemaal verstikken.

De voormalige komkommerkweker van de Zuideindseweg in Delfgauw ziet het als zijn taak om die bramen af te steken zodat ze niet meer kunnen woekeren. Van het snoei-afval maakt hij hopen waar allerlei dieren een schuil- of verblijfplek in zien. Hetzelfde heeft hij in het verleden ook gedaan op plekken waar brandnetels de overhand hadden gekregen. Ook dan maakte of maakt hij hoopjes die dan vanzelf wel weer verdrogen.

Volgens Frank is er een paar jaar geleden een gemeentelijk opzichter aangetreden die allergisch is voor ‘hopen’. Het verwijderen van de hopen zou al een keer 800 euro hebben gekost.

Deze opzichter vond en vindt het eigenlijk maar niks dat een burger als Frank Steenks zich bemoeit met het openbaar groen. Het verweer van Frank is dat hij geen enkele door de gemeente geplante boom of struik ook maar een haar krenkt. Hij zegt zich puur op onkruid en ‘invasieven’ te richten.

De braam is zo’n invasief die volgens Frank her en der de kans gekregen om op te groeien doordat vogels zaden of pitjes hebben laten vallen. En vervolgens nemen de braamstruiken het dan over. Frank vertelt dat er ook een paar vogelliefhebbers zijn die hem er op hebben aangesproken dat de bramen juist voedsel zijn voor de vogels en dat hij die braamstruiken dus met rust moet laten. De reactie van Frank is dat de vogels ook los van de woekerende braamstruiken voldoende voedsel voorhanden hebben.


Frank staat te popelen om het ‘braamstruikverwijderwerk’ af te ronden. Dat zal niet via een taakstraf gebeuren.

Heel veel medeburgers vinden het mooi dat een man op leeftijd in zijn vrije tijd zijn oude vak van ‘aardbolstoffeerder’ vrolijk voortzet door tussen tegels onkruid weg te halen, bij verzamelcontainers de rommel op te ruimen en naar eigen idee en inzicht de openbare plantsoenen op orde te houden. Bij de Riek Kuiperssingel heeft Frank Steenks tot vreugde van de bewoners een verwilderd stukje plantsoen omgetoverd tot een biodivers bloemenperk.

De gemeente lijkt er mee te worstelen. Aan de ene kant wordt burgerparticipatie aangemoedigd en kan een straat cq een groepje burgers een stukje openbaar groen adopteren en bijhouden. En aan de andere kant zijn er krachten die principieel vinden dat burgers met hun handen van het openbaar groen af moeten blijven. Die ‘krachten’ hadden al eerder Frank Steenks laten weten of blijken dat hij moest stoppen met zijn ‘onderhoudswerk’.

Hij ging gewoon door totdat donderdag 25 januari het ‘middel’ handhaving werd ingezet. Zeven boa’s kwamen hem vertellen dat hij moest stoppen en na enige discussie voldeed hij aan de opdracht. Een dag later ging hij toch weer aan de slag in het bosje bij het milieuparkje om het bramenwerk af te ronden.

Frank houdt niet van half werk. Hij had zijn fiets nog zo goed mogelijk achter een boom verstopt, maar blijkbaar hebben mensen hem toch gezien, zodat de handhavingsboa’s aan het eind van de vrijdagmiddag opnieuw in actie kwamen.


Voor het bladvrij houden van een watergeul en het opruimen van papier bij het milieuparkje zal Frank Steenks niet vervolgd worden.

Deze keer was hij niet van plan om het werk neer te leggen, zodat hij uiteindelijk door de handhavers werd aangehouden en gearresteerd. De politie kwam er bij en geboeid - een van de boeien zat veel te strak - werd de 77-jarige naar het bureau aan de Nootdorpseweg gebracht en in een cel gezet. Even later volgde overplaatsing naar een cel met een toilet.

Frank Steenks was eerst best wel boos maar al snel kwam er een zekere rust over hem, mede doordat een vrouwelijke functionaris zo aardig was dat hij zijn plan om te zwijgen en niet te reageren al snel opgaf. Hij had zijn humor ook weer terug. Toen men vroeg of hij een advocaat wilde, gaf hij aan dat een advocaatje uit een fles wel lekker zou zijn. Later boog een rechercheur zich over de zaak. Ook een aardige kerel, aldus Frank.

Die rechercheur gaf aan dat hij op het bureau in Pijnacker de nacht niet kon doorbrengen. Overplaatsing naar het bureau in Den Haag vond die functionaris ook niet echt nodig en dus volgde al snel vrijlating. Rond 17.00 uur was Steenks gearresteerd en rond 21.00 uur was hij weer thuis. De politie was thuis aan het Vrouwenrecht zijn medicijnen komen halen en op het bureau had hij een prima warme maaltijd ontvangen, kip of sateh met bami. Niks mis mee.

Terwijl Telstar Online op zaterdag los ging over de aanhouding van de zogeheten ‘schoffelmeneer’ - de reacties waren bijna allemaal pro Steenks - volgde er in het weekend een telefoontje van een gemeentemedewerker die eerder eens een melding van Frank had opgenomen. Deze man nodigde hem uit voor een gesprek op het gemeentehuis, met koffie, maandagmorgen om 11.00 uur. Bij dat gesprek waren tot verbazing van Frank ineens nog een paar ambtenaren aanwezig. Het gesprek ging over zijn onderhoudsactiviteiten in het openbaar groen en ook over wat er donderdag en vrijdag allemaal was gebeurd.

De uitkomst van het gesprek was dat Frank Steenks voorlopig zijn activiteiten zou staken en dat de gemeente er nog op terugkomt. Dus nu houdt de Klapwijker zich even gedeisd in het plantsoen, ofschoon zijn handen nog steeds jeuken om die verrekte bramen met wortel en tak te verwijderen. Wel permitteert hij zich afval op te ruimen en bij het milieuparkje een geul vuilvrij te houden, zodat het water kan wegstromen en er bij de containers geen waterplassen ontstaan.

De vraag is dus: hoe nu verder? Gerechtelijke vervolging zal niet plaatsvinden. De rechercheur van vrijdagavond 26 januari heeft volgens Frank gezegd dat de aanhouding onrechtmatig was. Een gemeentelijk woordvoerder ontkende dat begin vorige week: de aanhouding was wel rechtmatig maar het gemeentebestuur heeft besloten om geen vervolging in te stellen.

Al met al rest de vraag waarom de gemeente niet eerder in gesprek is gegaan met ‘plantsoenwerker’ Frank Steenks, zodat het niet tot een toch redelijk brute aanhouding had hoeven komen, met alle negatieve publiciteit die ermee gepaard is gegaan. Vooral de boa’s moeten het weer heftig ontgelden terwijl die mensen - ook volgens Frank Steenks - ook maar naar de situatie gestuurd zijn en hun werk doen. Het had dus ook anders gekund. Frank Steenks lijdt er niet onder, maar zijn vrouw Nel vindt het helemaal niks en ook zijn eigen schuld dat het zo ver gekomen is. Hopelijk komt er een oplossing waar alle partijen mee kunnen leven en waarbij Frank Steenks binnen de grenzen van het gemeentelijk beleid kan blijven mee helpen zijn woonomgeving netjes te houden! (SO)

Het verhaal van de gemeente over deze zaak volgt nog. 


Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant