Afbeelding

Ongeluk op rotonde: oproep aan scholier

Actueel 6.359 keer gelezen

Aan de scholier die op maandag 5 februari rond 7:45 uur werd aangereden bij de rotonde Europalaan met de Westlaan in Pijnacker,

Iedereen was erg geschrokken toen het gebeurde. Dat was een stevige klap die je te verduren kreeg. Ik reed achter de auto die je raakte en hielp je overeind. Nadat je samen met andere getuigen veilig op de stoep stond, heb ik mijn auto even weggezet, die nog met knipperlichten midden op de weg stond. Terwijl ik zocht naar een schadeformulier, werd je geholpen door andere omstanders en de persoon die je aanreed. Toen ik mijn schadeformulier had en me omdraaide, was opeens iedereen verdwenen.

Ik was daar verbaasd over en vroeg aan de persoon die je aanreed waarom er geen schadeformulier was ingevuld. “Het leek weer goed te gaan, vooral de schrik, en je leek geen pijn te hebben.” Maar dat is een verkeerde inschatting, want adrenaline kan de pijn tijdelijk wegnemen op zo’n moment. Je had duidelijk pijn aan je been toen je na de val probeerde op te staan. En je fiets heeft ook flinke schade opgelopen. Het lijkt me bijna onwaarschijnlijk dat alles nog intact is.

Schroom alsjeblieft niet om alsnog te zeggen dat je pijn of schade hebt. De Telstar heeft mijn gegevens, en je mag mij contacteren als getuige. Ik was zelf onderweg naar een afspraak vanwege letsel dat ik 10 jaar geleden heb opgelopen bij een vergelijkbare aanrijding. Ik weet als geen ander dat zo’n klap langdurige impact op je lichaam kan hebben.

En sorry tegen de bestuurder van de andere auto dat ik daar zo fel over was en aandrong. Maar het is echt belangrijk om na alle schrik gegevens uit te wisselen, ook bij een jonge scholier. Ik zag dat je enorm geschrokken was, dus het was geen onwil van je. Maar het uitwisselen van gegevens is cruciaal.

Voor alle bestuurders die bij een aanrijding betrokken zijn met kwetsbaar verkeer, of het nu een voetganger, fietser of scooter betreft: adrenaline kan de pijn tijdelijk verminderen. Zelfs bij ‘kleinere’ aanrijdingen waarbij mensen lijken te herstellen na een paar keer ademhalen. Wees je bewust van de gevolgen en laat je gegevens achter. Het kan zijn dat je dit door de schrik vergeet. Dus hierbij een kleine herinnering; je bent ervoor verzekerd, en je verliest enkel je schadevrije jaren als bij de afwikkeling van het schadeformulier blijkt dat de aangereden persoon kosten moet maken vanwege het lichamelijk letsel. Maar het verlies van die schadevrije jaren staat nooit in verhouding tot de pijn waar de ander mee achterblijft. Wees je bewust van het ontstaan van lichamelijk letsel bij aanrijdingen met kwetsbaar verkeer. Soms openbaart zich dat pas na een dag of een week, wanneer de stramme spierpijn van de val is weggetrokken. 

Naam en gegevens bekend bij de redactie

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant