Afbeelding

Gemeente: aanhouding ‘schoffelmeneer’ was rechtmatig, maar gesprek in plaats van aangifte

Actueel 4.373 keer gelezen

Pijnacker - De 77-jarige Frank Steenks is al jaren een gewaardeerde verschijning in de Pijnackerse woonwijk Klapwijk. Waar de gemeente soms wat onkruid en overhangend groen vergeet, komt Frank in actie. Zelfs een prikkende wilde braam neemt hij graag onder handen. Wijkbewoners zijn ontzettend blij met Frank, die in de zomermaanden met een schrapertje zelfs de stoepen van mos ontdoet. Maar vrijdag kwam daar abrupt een einde aan toen hij met veel machtsvertoon werd aangehouden en afgevoerd naar het politiebureau.

“Donderdag zijn onze handhavers in gesprek gegaan met deze meneer, omdat hij bezig was met het snoeien van openbaar groen. Hierbij is aangegeven dat het snoeien van openbaar groen niet is toegestaan, omdat het wordt beschouwd als vernieling van openbaar groen. Vervolgens is hem gevraagd te stoppen”, laat een woordvoerster van de gemeente Pijnacker-Nootdorp desgevraagd weten. “De man gaf hier donderdag gehoor aan. Vrijdag troffen de handhavers hem weer aan tijdens het snoeien van openbaar groen. Zij vroegen hem wederom te stoppen. De man volgde deze keer de aanwijzingen van de handhavers om te stoppen niet op.”

Stevige aanhouding
Wijkbewoners waren vervolgens getuige van wat zich toen ontvouwde en namen meteen contact op met de redactie van deze krant. Frank werd namelijk gefixeerd door meerdere handhavers, in de boeien geslagen en afgevoerd naar het politiebureau. “Het negeren van de aanwijzingen om te stoppen, was voor de handhavers inderdaad reden om een grens te trekken en hem aan te houden voor vernieling”, bevestigt de woordvoerster. “De man werkte niet mee bij zijn aanhouding”, zegt ze in een reactie op vragen van Telstar/Eendracht over de manier waarop deze man is aangehouden.


Kinderachtig
Op Facebook reageren mensen boos en verdrietig. Ze vinden de actie van de handhavers kinderachtig en onnodig. “Deze man verdient juist een lintje”, schrijft een wijkbewoner. “We hebben een tijdje geleden zelfs nog een cadeau gekocht voor Frank, omdat hij zoveel goed werk doet in de wijk”, schrijft een ander. Waar de ‘schoffelmeneer’ vrijdagavond op het politiebureau nog te horen kreeg dat zijn aanhouding onrechtmatig was, excuses kreeg en in allerijl in een handhavingswagen terug naar zijn fiets werd gebracht, waait er maandag een andere wind. “De aanhouding is getoetst door de hulpofficier van justitie en rechtmatig gebleken”, zo stelt de gemeentelijk woordvoerster. In theorie kan de gemeente nu zelfs aangifte doen tegen de man, maar dat doen ze niet. “De gemeente heeft ervoor gekozen geen aangifte van vernieling te doen, maar gaat in gesprek met de man”, zo laat ze weten.

Hotel Nootdorpseweg
Frank zelf is niet onder de indruk van de hele arrestatie. Hij vond het verblijf in de politiecel eigenlijk wel een hele ervaring. Op Facebook heeft hij zijn avontuur op het politiebureau met wat ironie opgetekend. “Ik had een luxe kamer met een eigen wc. Ik kreeg zelfs iets te eten in Hotel Nootdorpseweg!” Klapwijkers kunnen er minder hard om lachen blijkt uit de vele reacties op de socialmediakanalen van deze krant, want terwijl het halve politie- en handhavingsapparaat druk bezig was met de afhandeling van de aanhouding van een 77-jarige man met een snoeischaar, konden criminelen verderop in de woonwijk katalysatoren onder auto’s vandaan zagen.

Hulpsinterklaas
De huidige ophef staat niet op zich. Eerder kwamen de lokale handhavers ook al in opspraak vanwege het uitschrijven van een dikke boete voor de vrijwilligers van goede doelenwinkel Terre des Hommes in Pijnacker, omdat er een aanhanger voor de deur stond. Recentelijk werd in Nootdorp een hulpsinterklaas op de bon geslingerd, omdat hij verkeerd geparkeerd stond. Ook werd de opening van restaurant Hudson maanden vertraagd na een bezoek van handhavers. Op het gemeentekantoor zelf werden ze ook al teruggefloten, omdat van achter het raam werd gewacht om in actie te komen als er iemand zijn of haar auto parkeerde zonder een blauwe schijf voor de autoruit te leggen.

Al deze voorvallen hebben op het gemeentekantoor tot behoorlijk wat interne discussie geleid, zo meldt een betrouwbare bron aan onze redactie. Enerzijds is strengere handhaving wenselijk, maar waar leg je als gemeentebestuur de prioriteiten? Vanwege onder andere capaciteitsproblemen bij de politie en bezuinigingen op wijkagenten op nationaal niveau, is er behoorlijk opgeschaald met lokale handhavers. De vraag rijst echter wat de wenselijke taakstelling van de buitengewoon opsporingsambtenaren in Pijnacker-Nootdorp eigenlijk is. Het blijft immers een gemeente met drie, kleinere dorpskernen, geen stad.

Opschalen voor ondermijning
In de gemeenteraad klonk destijds vooral de vraag naar inzet bij ‘afvaldumpingen bij milieudepots’, ‘aanpakken van overlast van hondenpoep, hangjeugd en fietsendiefstal’ en het ‘opschonen van bedrijventerreinen’, maar bovenal ‘ondermijning’. Al met al een mooie opsomming waarmee je gemakkelijk een surveillancedienst kunt vullen. Dan gaan gegarandeerd de duimpjes omhoog bij de inwoners!

(Ondermijning was destijds voor de gemeenteraad van Pijnacker-Nootdorp dé hoofdreden om meer dan een miljoen euro te reserveren en maar liefst veertien handhavers in dienst te nemen. De grote steden, Den Haag en Rotterdam gingen immers ondermijning en drugshandel keihard aanpakken en men was bang voor het waterbedeffect naar kleine omliggende dorpjes. Dit valt uiteindelijk in de praktijk best mee, althans voor Pijnacker-Nootdorp, red.).


Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant