Er wordt ieder najaar een rouwgespreksgroep gestart voor mensen die hun partner hebben verloren.
Er wordt ieder najaar een rouwgespreksgroep gestart voor mensen die hun partner hebben verloren.

Rouwcafé biedt hulp bij verlies: je hoeft het niet alleen te doen

Actueel 880 keer gelezen

De Stichting Steun bij Rouw is een vrijwilligersorganisatie die binnen de regio Pijnacker, Nootdorp en Ypenburg mensen in rouw wil ondersteunen bij het leren omgaan met dood en rouw en alles wat hiermee verband houdt. De stichting doet dit door het aanbieden van diverse activiteiten met hiervoor opgeleide vrijwilligers. Zij willen hun steun aanbieden voor iedere rouwende in de gemeente, ongeacht geloof of levensovertuiging.

Bijna iedereen heeft wel eens een dierbare verloren. Rouw is in dat geval een normale reactie op dit verlies. Wat iemand daarbij nodig heeft is aandacht voor en erkenning van de gevoelens, emoties en ervaringen. In de eerste periode na het verlies wordt de nabestaande doorgaans opgevangen door de eigen omgeving. Vaak neemt na verloop van tijd deze aandacht af en heeft een rouwende minder gelegenheid om verdriet te uiten, herinneringen en ervaringen te delen. Als iemand daar nog wel behoefte aan heeft, dan kan ondersteuning door een medemens die zich aanbiedt als vrijwilliger welkom zijn. De geschoolde vrijwilligers van de Stichting Steun bij Rouw P/N/Y kunnen hierbij een ‘luisterend oor’ bieden aan iemand in de rouw.

Als u een naaste heeft verloren zult u op uw eigen manier uw verdriet, pijn, woede en andere emoties verwerken. Soms is het moeilijk om daar in je eentje je weg in te vinden, en kunt of wilt u misschien niet altijd bij vrienden of bekenden aankloppen voor steun en begrip.

In individuele gesprekken bieden we een luisterend oor en geven we u de ruimte te praten over alles wat het verlies voor u betekent. Deze steun wordt geboden door een vaste vrijwilliger. De vrijwilliger geeft u de ruimte om te vertellen wat het verlies voor u betekent. Op uw vraag kan deze bij u thuis komen voor een gesprek één op één. De frequentie en het tijdstip van de gesprekken worden in overleg met u bepaald.

Daarnaast is er het Rouwcafé de mogelijkheid om op een ongedwongen manier met lotgenoten en/of vrijwilligers van gedachten te wisselen en ervaringen te delen. Vrij om in te lopen en vrij om uit te lopen. Net als bij een gewoon café hoeft u zich niet van tevoren aan te melden. De toegang, koffie, thee en frisdrank zijn gratis. Kom gerust eens langs, alleen of samen met een lotgenoot. U wordt van harte welkom geheten. Vrijwilligers zijn aanwezig om op een ongedwongen manier met lotgenoten en/of vrijwilligers van de stichting van gedachten wisselen. En, al doet de naam anders vermoeden, dit kan in het Rouwcafé waar samen gehuild maar ook gelachen mag worden. Het Huis van Rie’. Elke derde zondag van de maand van 15.00 uur tot 17.00 uur. Het Huis van Rie is gelegen in het centrum van Nootdorp, Koningin Wilhelminastraat 5. Kijk op www.huisvanrie.nl.

Een andere manier om lotgenoten te ontmoeten is een wandeling met mensen welke een dierbare verloren hebben. Op elke eerste dinsdag van de maand is een ieder van harte welkom voor een wandeling van ongeveer een uur in het gebied rond de Dobbeplas. De vrijwilliger van de Stichting ontvangt u bij de molen in Nootdorp om 14.00 uur. Van tevoren aanmelden hoeft niet. Na afloop kan eventueel nog een kopje koffie/thee worden gebruikt (op eigen kosten) in één van de restaurantjes.

Er wordt ieder najaar een rouwgespreksgroep gestart voor mensen die hun partner hebben verloren. De gespreksgroep heeft als doel om gedurende 8 bijeenkomsten lotgenoten met elkaar in gesprek te laten zijn over het rouwproces én hoe nu verder. Dit gebeurt aan de hand van thema’s die mede door de deelnemers worden ingebracht. De gespreksgroepen van de afgelopen jaren leert dat het delen van ervaringen - vooral met lotgenoten – steun kan bieden en helend kan zijn.

Na aanmelding vindt een gesprek plaats met één van de begeleiders van de gespreksgroep om verwachtingen over en weer te verkennen.

Deelname
Het Rouwcafé adviseert dat deelname aan een gespreksgroep over het algemeen (pas) raadzaam is wanneer het overlijden van uw partner minimaal een half jaar geleden is. Deelname is gratis en aanmelding kan via de website.

Daarnaast organiseert de Stichting informatiebijeenkomsten en lezingen welke gratis bezocht kunnen worden. Er wordt informatie aangeboden over de vele vormen en verschijningen van rouw. De lezing van Manu Keirse afgelopen zomer in de Ontmoetingskerk van Pijnacker was zo een bijeenkomst welke druk bezocht werd.

De eerst volgende lezing wordt 9 april 2024 georganiseerd in Cultura, Nootdorp. Thema en tijdstip worden later bekend gemaakt via de Telstar/Eendracht en de website van de Stichting. Voor de activiteiten zijn nieuwe vrijwilligers welkom om de stichting te komen versterken. Uiteraard zorgt de stichting voor begeleiding en scholing. Uitbreiding van het aantal vrijwilligers maakt dat wij nog beter kunnen voorzien in de hulpvragen. Ook het bestuur is op zoek naar uitbreiding.

Meer informatie
Heeft u interesse of wilt u meer informatie over de stichting Steun bij Rouw, de activiteiten, hoe u zich kunt inschrijven voor een gespreksgroep of waar u zich aan kunt melden als vrijwilliger, bezoek dan de site: www.steunbijrouwpny.nl. Belt u liever? Dat kan ook. Bel dan – bij voorkeur tussen 19.00 uur en 20.00 uur – met één van de coördinatoren: Nootdorp, Lies Rutten: 06 1128 7345. Pijnacker, Agnes Boersma: 06 28981278. Ypenburg, Gerla Swart: 06 53566887

In de maand december gaan de vrijwilligers van de Stichting lichtjes bezorgen bij de mensen waarvan bekend is dat zij een verlies hebben geleden en deze extra aandacht kunnen gebruiken tijdens de feestdagen. Dagen waarbij het gemis nog meer aanwezig is. 


Waar je ook bent, ‘k zou ‘t niet weten.
Niet in afstand of tijd te meten.
Maar ik heb je bij me,
diep in mij.
Daarom ben je zo dichtbij.

Toon Hermans 


Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant