Foto: Martijn Mastenbroek
Foto: Martijn Mastenbroek

Grote zorgen over uitblijven energietoeslag

Actueel 1.235 keer gelezen

Onze redactie ontving vorige week een telefoontje van een dame met een behoorlijk actuele vraag. Ze geeft aan dat zowel landelijk als lokaal is toegezegd dat er een energietoeslag wordt uitgekeerd aan minderbedeelden. Dit zou uiterlijk in november plaatsvinden. Tot op heden heeft ze echter nog niets ontvangen en komt nu in de problemen.

Wij hebben de kwestie, die mogelijk veel breder tot zorgen leidt, voorgelegd aan de verantwoordelijke ambtenaren van de gemeente Pijnacker-Nootdorp. Ze reageerden snel op al onze vragen, zoals:

Om hoeveel mensen/huishoudens gaat het in Pijnacker-Nootdorp?

“Vorig jaar hebben we aan ongeveer 1350 huishoudens een energietoeslag uitgekeerd. We verwachten voor dit jaar ongeveer 1400 energietoeslagen uit te keren. In november 2023 is de energietoeslag 2023 reeds uitbetaald aan 526 huishoudens. Naar verwachting zal nog een groep van ongeveer 850 huishoudens een automatische betaling krijgen. Andere inwoners die voldoen aan de voorwaarden van de energietoeslag maar geen automatische betaling hebben ontvangen, kunnen via het reguliere aanvraagproces een aanvraag indienen. Dit aanvraagproces start na de automatische uitbetaling (in de loop van december 2023).”

Waarom wordt de toeslag niet gestort?

“In november 2023 is de energietoeslag aan een deel van de huishoudens uitbetaald. Omdat de controle meer tijd in beslag neemt dan verwacht, hebben we wat vertraging opgelopen. We doen ons best om zo snel mogelijk uit te keren. De verwachting is dat wij de laatste automatische uitbetalingen uiterlijk 15 december kunnen afronden. Daarna start het reguliere aanvraagproces.”

Wat moeten mensen doen die nu in de problemen komen?

“In maart heeft de groep belanghebbenden een eerste betaling van maximaal € 500,- ontvangen, om te voorkomen dat zij gedurende dit jaar in de problemen zouden komen. Uiterlijk 15 december 2023 ontvangen zij nog maximaal € 800,-. Mochten mensen voor die tijd in de problemen komen, dan kunnen zij contact opnemen met de gemeente via 14015 en kijken wij hoe we deze mensen op korte termijn kunnen helpen. Dit is overigens altijd ons advies wanneer inwoners in een crisissituatie verkeren (zie vragenovergeld.nl).”

Wanneer wordt het bedrag alsnog overgemaakt?

“We verwachten dat de energietoeslag aan de groep inwoners die automatisch uitgekeerd krijgt uiterlijk 15 december 2023 kan worden uitbetaald.”


Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant