Arianne schreef het boek over haar overleden dochter Isa samen met vijftien andere ouders die hun kind zijn verloren. (Foto: PR/Mascha Looijmans)
Arianne schreef het boek over haar overleden dochter Isa samen met vijftien andere ouders die hun kind zijn verloren. (Foto: PR/Mascha Looijmans)

Arianne uit Nootdorp schrijft boek over overleden dochter

Actueel 5.218 keer gelezen

Nootdorp - Op Wereldlichtjesdag, zondag 10 december 2023, verschijnt het boek Met Zonder Jou. Hierin vertelt Arianne de Winter uit Nootdorp het verhaal van haar overleden dochter Isa (15). 

Elk jaar sterven er in ons land ruim duizend kinderen in de leeftijd van 0 tot 20 jaar. Je kind verliezen is de ergste nachtmerrie die je als ouder kunt meemaken. In het boek Met Zonder Jou neemt Arianne je mee in de emotionele achtbaan waarin zij plotseling terecht kwam toen haar dochter Isa op 15-jarige leeftijd overleed. En hoe dit haar leven voor altijd heeft veranderd. 

Longontsteking

Isa was een serieuze, creatieve puber die vol in het leven stond. Ze hield van feestjes en gezelligheid met vriendinnen. “Maar sinds 8 december 2021 was ze niet fit en had ze ook geen stem meer”, vertelt haar moeder Arianne. “Volgens de huisarts was er niet zoveel aan de hand. Maar Isa werd niet beter en bij het tweede bezoek aan de huisarts werden we doorgestuurd naar het ziekenhuis in Delft. Daar bleek dat ze een longontsteking had. Ze kreeg een antibiotica-infuus en werd overgeplaatst naar een  ziekenhuis in Den Haag omdat er in Delft geen plek was. Haar gezondheid holde snel achteruit. De artsen wisten zich geen raad. Het IC-team van het Erasmus MC in Rotterdam werd gebeld. Daar gingen alle alarmbellen af.” 

Acute bloedvergiftiging

Isa werd in slaap gebracht en een speciale IC ambulance bracht haar onder politiebegeleiding naar Rotterdam. “Mijn laatste woorden tegen haar waren: ‘Lieve Isa, maak er een mooie reis van en kom maar snel weer terug’. Alles werd door de artsen uit de kast gehaald om het tij te keren en Isa stabiel te krijgen. Niets sloeg aan. Midden in de nacht om 4 uur moesten ze de behandeling staken. Isa was niet meer te redden. Een uur later liet ze het leven hier los.” De doodsoorzaak werd diezelfde ochtend bekend. Isa had een streptokokken A infectie en er was er een acute bloedvergiftiging opgetreden die haar vitale organen had beschadigd. 

Blijvende herinnering

“Er is een leven mét onze lieve Isa en een leven ná Isa”, zegt Arianne. “Het zal nooit meer zo worden als het was. Het gemis is ingewikkeld, groot en moeilijk in woorden te omschrijven. Isa’s ziel lijkt nog bij ons, soms komt ze even langs en zijn we blij met de woorden die we mogen horen. ‘Het is goed hier’ en ‘een dikke knuffel voor jullie’. Hier halen we moed en kracht uit om verder te gaan.” Arianne schreef het boek samen met vijftien andere ouders die hun kind zijn verloren. Ze werden begeleid door Stichting Nooit Voorbij, die ouders, broertjes en zusjes van een overleden kind helpt bij het leren leven met het verlies. Onder meer door middel van lotgenotencontact, psychologische ondersteuning en het schrijven van boeken als blijvende herinnering. 

Golf van licht 

“Het leven zal nooit meer een 10 worden voor ouders die hun kind zijn verloren”, zegt Mirjam Louwen, directeur van de stichting en zelf moeder van een overleden zoontje. “Maar wij gaan wel voor een 8.” Op Wereldlichtjesdag, zondag 10 december 2023, steken mensen wereldwijd om 19.00 uur plaatselijke tijd kaarsjes aan. Door de verschillende tijdzones ontstaat er een golf van licht die ouders, broertjes en zusjes van een overleden kind steunt en laat beseffen dat ze niet alleen zijn met hun verdriet.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant