Er reden zo'n 65 vrachtwagens in allerlei soorten en maten mee. (Foto's: Astrid Nielsen)
Er reden zo'n 65 vrachtwagens in allerlei soorten en maten mee. (Foto's: Astrid Nielsen)

Najaarstrucktour: ronkende motoren en luid getoeter

Actueel 2.863 keer gelezen

Regio – Menig inwoner van Lansingerland en Pijnacker-Nootdorp zal zich zaterdagmiddag afgevraagd hebben wat al dat getoeter te betekenen had. Het bleek de 26e editie van de Najaarstrucktour te zijn, die wederom een groot succes was.

“Alles is goed verlopen en iedereen heeft volop genoten”, vertelt Laura Roodzant die sinds 2022 in het bestuur zit en verantwoordelijk is voor de bijrijders, vooraf en op de dag zelf. “Mijn vader heeft jaren geleden in het bestuur gezeten, dus het is mij met de paplepel ingegoten: we stonden altijd langs de kant te zwaaien. Daarnaast heeft mijn oom het Syndroom van Down en rijdt hij altijd mee als bijrijder en tegenwoordig rijdt mijn broer ook mee als chauffeur. We willen de bijrijders een hartstikke leuke dag bezorgen en als ik naar de reacties kijk die ik heb gezien en gelezen is dat zeker gelukt. Ik zie van dichtbij dat de bijrijders er heel erg naar uitkijken en dat het een heel leuk uitje voor hen is.” 

Normaliter startte de tour bij Transportbedrijf G.S. van den IJssel, maar maandag werd bekend dat dit door omstandigheden niet kon. Daarom vertrokken de vrachtwagens vanaf het terrein van Loonbedrijf Van Etten. “Het was wel heel fijn dat het gewoon door kon gaan en we op zo korte termijn een andere plek voor de start hebben kunnen vinden. Alle vrachtwagens moeten op het terrein passen zodat de bijrijders op dezelfde plek kunnen staan om in te stappen. Zo weten we ook wie in welke vrachtwagen zit. We hadden dit jaar wel te maken met het feit dat de verzekeringseisen waren aangescherpt: iedereen moest een gordel om en daardoor kon er niemand op het bed zitten. Als een bijrijder begeleiding nodig had tijdens de rit hebben we gekeken naar een vrachtwagen met drie zitplaatsen. Er reed ook een bus mee met begeleiders en bijrijders, want niet iedereen wil in een vrachtwagen zitten maar wel graag de ervaring meemaken. En het is zeker een belevenis met al die toeterende vrachtwagens, ook al zit je in de bus. Alle chauffeurs en bijrijders kregen een goodiebag met onder meer een lunchpakket. Voor vertrek worden er foto’s gemaakt met de chauffeur en voor de vrachtwagen die de bijrijders na afloop meekrijgen als aandenken. De tussenstop vond plaats bij Anthura in Bleiswijk en iedereen kreeg bij vertrek ook nog een anthurium mee, dus ik denk dat ze goed verwend zijn.”

Engelse lus

Er reden ongeveer 65 vrachtwagens in allerlei soorten en maten mee en zo’n 80 bijrijders. De route liep via Berkel, Pijnacker, Nootdorp, Zoetermeer en Bleiswijk. “In de buurt van Rotterdam-The Hague Airport had het personeel van het vliegveld een aantal voertuigen neergezet en datzelfde had de brandweer in Berkel ook gedaan op de terugweg. Op de Boterdorpseweg deden we een zogenoemde Engelse lus, dat betekent dat er een rondje werd gereden op de rotonde zodat de vrachtwagens elkaar op de terugweg tegemoet kwamen. De politie zorgde er met motorbegeleiding voor dat de wegen afgesloten waren zodat de stoet vrachtwagens soepel door kon rijden. In overleg met het Politie- en MotorBegeleidingsteam maken wij ook de route. We rijden niet over de snelweg, dat is ook het minst leuk, want uiteindelijk willen we graag dat mensen komen zwaaien. Daarom kiezen we voor wegen binnendoor. Bij bepaalde plaatsen stond best wat publiek langs de route te zwaaien. Veel mensen horen het getoeter en denken: wat is er aan de hand en komen kijken. Er zijn natuurlijk veel chauffeurs, sponsors en vrijwilligers nodig om dit prachtige evenement ieder jaar door te laten gaan. We zijn al een paar jaar met een vaste groep vrijwilligers. De chauffeurs zijn voornamelijk van transportbedrijven uit Lansingerland die het ook superleuk vinden om te doen en zo een steentje bij te dragen aan deze dag. Ze zijn dan ook niet moeilijk te vinden. We krijgen vooral veel positieve reacties, het was echt een heel leuke dag. En daar doen we het voor: dat de bijrijders de dag van hun leven hebben. Of eigenlijk van het jaar, want als het aan ons ligt zijn we er volgend jaar weer!” 

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant