De drie eigenaren. Van links naar rechts: Thijs, Hans en Rick. Geheel rechts oprichter Joost.
De drie eigenaren. Van links naar rechts: Thijs, Hans en Rick. Geheel rechts oprichter Joost.

Kerklaan Greenhouses viert dertigjarig bestaan

Actueel 2.484 keer gelezen

Berkel en Rodenrijs – Drie jeugdige ondernemers op het podium en een trotse nestor (oprichter Joost) ernaast nodigden al hun gasten van Kerklaan Greenhouses zaterdag uit samen met hen het dertigjarig bestaan van hun bedrijf te vieren. 

Dat vieren ging er groots aan toe, want ‘klein’ kennen ze niet aan de Noordeindseweg in Berkel en Rodenrijs. Het buitenterrein stond vol met groot materieel. Maar ook met gezellige zitjes, foodtrucks en een grote zaal waar de gastheren graag aan iedereen vertelden wat er nou zo leuk is aan kassen en alles wat daarbij komt kijken.
Met ruim dertig jaar ervaring is Kerklaan Greenhouses een begrip in de internationale kassenbouw.
Oprichter Joost Kerklaan liet het welkomstwoord met een gerust hart over aan zijn zoon en opvolger Hans, vergezeld van mede-directieleden Rick van Buijtene en Thijs de Groot.
“In 1993 verruilde Joost zijn toenmalige tuindersleven voor het leven in en rond de vrachtwagen,” zo begon Hans zijn relaas toen hij alle aandacht had van de honderden gasten die ook graag een praatje met elkaar maakten, maar zich ook gezellig rond het podium schaarden.

Slopen
Op achttienjarige leeftijd besloot Joost zijn kas te laten slopen, maar omdat hij het te duur vond koos hij ervoor dat zelf ter hand te nemen. “Met hulp van een onderaannemer, maar de onderdelen verkocht hij zelf. Op de veiling - waar hij veel kwam – zocht en vond hij zijn klanten die van plan waren een kas te slopen. Slopen werd zelfs zijn hobby. Met als resultaat dat hij zijn toenmalige tuin verhuurde en zich volledig ging richten op kassensloop. Hij verkocht kassen aan de handel en wat hij niet kwijt kon sloeg hij op bij Jaap Verboon. Zijn bedrijf groeide en daarom verhuisde hij naar land van zijn opa dat hij kon kopen en waar het bedrijf nu nog steeds gevestigd is. Daar konden kassen ook worden klaargemaakt voor de klant en zelfs als bouwpakketten opgestuurd. Er werd verder geïnvesteerd in machines en een eigen bouwploeg. Ook nam Joost Mustang Demolition over, waarmee de wens van honderd procent circulair slopen centraal staat.”
In 2015 kwam Hans bij zijn vader in het bedrijf werken met het idee dat van hem over te nemen. “Maar alleen aan het roer zag ik niet helemaal zitten. Dus benaderde ik Rick van Buijtene die hier als scholier al werkte en een passie heeft voor kassenbouw. Zelf ben ik meer een handelaar, dus dat ging prima samen! In 2019 namen we samen het bedrijf over. Wat later veranderden we de naam Joost Kerklaan B.V. in Kerklaan Greenhouses en we maakten van de Horti Materials – met daarin een groot aanbod gebruikte tuinbouwmachines en –materialen – een aparte tak. Bij het verder professionaliseren paste realisatie van een nieuw kantoor en ook dat bleek een goede stap.”

Binnen het pand waren de taken goed verdeeld. “Dylan ging de verkoop van de losse materialen doen, Jelle ging zich focussen op de marketing en Arno sloot zich aan als werkvoorbereider. Joost bleef ons adviseren, had soms zijn bedenkingen, maar zag vervolgens dat het goed uitpakte.”
In 2020 kwam Thijs de Groot het team versterken. “Hij bracht jaren van sloopervaring mee. Hij werd verantwoordelijk voor Mustang Demolition en zo gingen we met z’n drieën verder. Het mooie van deze samenwerking? We vullen elkaar niet alleen goed aan, maar zijn ook vrienden die graag samen ondernemen. Joost blijft langs de zijlijn meekijken. We zijn mijn ouders Janet en Joost heel erg dankbaar dat ze ons de ruimte hebben gegeven om het op onze manier aan te pakken en vol gas kunnen vlammen; samen met mooie klanten en opdrachten. De focus op het ontzorgen van de klant - inmiddels over de hele wereld verspreid - zal nog verder groeien; met die persoonlijke touch, want we vinden het leuk!”
Dat bleek, want het jubileumfeest hadden ze ook helemaal zelf geregeld en dat klonk als een klok.

Uit de krant