Afbeelding

Monumentendag alvast in beeld!

Actueel 1.257 keer gelezen

Komend weekend, 9 en 10 september, zijn weer de Open Monumentendagen. Een mooie gelegenheid om de dorpsgeschiedenis tot leven te laten komen. Pijnacker-Nootdorp heeft 107 monumenten, nl. 85 gemeentelijke - en 22 rijksmonumenten. Een beknopt overzicht is te vinden op Wikipedia, zie

https://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_gemeentelijke_monumenten_in_Pijnacker-Nootdorp

https://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_rijksmonumenten_in_Pijnacker-Nootdorp

Sommige ervan zijn in het oog springend, zoals molen Windlust of de boerderij Onder De Zeven Linden. De stichting Cultuur Support heeft enkele jaren geleden met cineast Wim Meijer (1942-2019) filmpjes gemaakt met bewoners of omwonenden van enkele opvallende monumenten.

In deze filmpjes vertellen Jan Wenteler, Renée du Clou, Marlène van Buuren en Jan de Bruijn enthousiast over de geschiedenis van deze bijzondere panden: respectievelijk Dorpskerk met de Scheve Toren, huisje bij Atelier 1647, Soete Suikerbol en de Halve Molen (in Delfgauw).

Jan Wenteler: https://www.youtube.com/watch?v=EbDNtgbFrB0

Renée du Clou: https://www.youtube.com/watch?v=VqEHsFRsGlk&t=4s

Marlène van Buuren: https://www.youtube.com/watch?v=OFKmHx38TEQ&t=9s

Jan de Bruijn: https://www.youtube.com/watch?v=-JlxE5jswWQ

Dat we zuinig moeten zijn op ons cultureel erfgoed lijkt logisch, maar is niet vanzelfsprekend. Zo is het ruim honderd jaar oude stationsgebouw in Pijnacker in 2011 gesloopt.

De gemeente Pijnacker-Nootdorp heeft overigens twee verenigingen die zich buitengewoon inspannen om de geschiedenis van de dorpen levendig te houden: Historisch Genootschap Oud-Pijnacker (HGOP) en Noitdorpsche Historiën.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant