De school is sinds vorige week het gesprek van de dag na de arrestatie van een leraar.
De school is sinds vorige week het gesprek van de dag na de arrestatie van een leraar.

Directie Het Spectrum: “Er is ongeloof, boosheid en verdriet”

Actueel 5.887 keer gelezen

Vorige week is bekendgemaakt dat een 61-jarige leraar uit Pijnacker is aangehouden op verdenking van ontucht en het bezit van kinderporno. Dat heeft tot geschokte reacties geleid bij inwoners van Pijnacker-Nootdorp. De man gaf les op basisschool Het Spectrum in Delfgauw en was ook actief op een tennisvereniging in Zoetermeer, evenals in het verleden in Pijnacker.

De bewuste leraar gaf les in beide groepen 8. In de ene groep was hij het hoofd van de klas, terwijl hij in de andere groep alleen geschiedenis gaf. De aangifte van ontucht heeft in ieder geval geen betrekking op een (oud-)leerling van de school. Desondanks zijn er talloze klachten geweest over deze leraar. Ouders vertellen aan de redactie van deze krant dat ze in het verleden herhaaldelijk melding hebben gemaakt bij de schooldirectie en de vertrouwenspersoon van Het Spectrum. “Er werd gesteld dat hij een tijdje in Portugal les heeft gegeven en dat daar nu eenmaal wat losser met leerlingen wordt omgegaan”, verklaart een ouder in een gesprek met deze krant. Een andere ouder zegt dat haar kind doodsbang was voor deze leraar en dat ze haar kind uiteindelijk van school heeft gehaald in het jaar dat hij voor de klas zou komen. De klachten variëren van het langdurig vasthouden van schouders en heupen tot kusjes geven en het aanraken van billen. Ook fysiek geweld wordt genoemd. Een moeder verklaart aan onze redactie dat haar kind hard is geslagen, terwijl een ander slachtoffer zegt dat zij in de armen is geknepen.

Emoties voelbaar
De man zit momenteel in hechtenis, zo laat het openbaar ministerie weten. Ondertussen is een groot onderzoek gestart. De directie van Het Spectrum wil in afwachting van de onderzoeksresultaten niet loslaten of er in het verleden meldingen zijn gemaakt over deze leraar en of dat destijds adequaat is opgepakt. De schrik zit er in ieder geval goed in. “De emoties op de school zijn voelbaar. Er is ongeloof, boosheid en verdriet,” zegt directeur Marja Rijnbeek tegenover deze krant. “Met het oog op de privacy van alle betrokken partijen, de melders, de medewerker en de school, kunnen we geen mededelingen doen over persoonlijke situaties. Ook met het oog op het lopende onderzoek is het zaak om hier geen informatie over te delen. We willen dat het politieonderzoek zorgvuldig verloopt.”

‘Akelige man’
Ouders van een oud-leerling beweren dat ze destijds aan de directie hebben aangegeven dat er opvallende dingen gebeurden in de klas bij de meisjes. “Ze deden er niets mee”, aldus de betreffende ouders. Een andere oud-leerling reageert: “Mijn leraar geweest in groep 8! School deed niks met de meldingen over hem. Akelige man, akelige school. Neem je verantwoordelijkheid”, schrijft ze. 

Hoe kan het dat er op social media zoveel klachten, nare ervaringen en verhalen staan over deze man, maar hij toch ruim vijftien jaar voor de klas heeft gestaan in Delfgauw? Rijnbeek worstelt met de verhalen die ze leest en hoort. Op internet, op school en in het dorp. “We lezen dat sommige mensen zich niet gehoord hebben gevoeld door de school. Dat betreuren wij enorm. Voor ons is op dit moment het uitgangspunt: we nemen onze verantwoordelijkheid en we zullen niet de luiken sluiten. We willen inzicht krijgen in de hele situatie. We willen er zijn voor de betrokkenen. We hopen dat mensen bij ons komen om het gesprek daarover aan te gaan”, aldus Rijnbeek. Toch zien enkele ouders en (oud-)leerlingen dat niet zitten. Temeer omdat dezelfde vertrouwenspersoon van destijds nog steeds in functie is. Rijnbeek heeft hier begrip voor: “Wij kunnen ons voorstellen dat sommige mensen liever spreken met anderen dan de functionarissen van onze school.” 

Melding maken
De gemeente heeft een lijst gepubliceerd met alternatieven, zodat er buiten de school om melding gemaakt kan worden. Op de website van de gemeente en Telstar Online is te lezen waar slachtoffers, ouders, maar ook betrokkenen zich kunnen melden. “Het is begrijpelijk dat dit soort berichten emoties bij mensen oproept. Ik vind het belangrijk dat inwoners die zich zorgen maken of vragen hebben, weten waar zij terecht kunnen”, zegt burgemeester Björn Lugthart desgevraagd. Ook het doen van aangifte is te allen tijde mogelijk op het politiebureau. Een aantal ouders heeft zich gemeld bij de Inspectie van het Onderwijs. 

Alle schriftelijke vragen van Telstar/Eendracht en de beantwoording van de directie hierop, zijn vanaf vandaag hieronder te vinden.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant