De hele familie op de foto. Alleen Melanie ontbreekt op deze foto.
De hele familie op de foto. Alleen Melanie ontbreekt op deze foto.

Met een klap ging het luik weer dicht

Actueel 3.627 keer gelezen

Het huwelijk van Cor Bouwer en Ady Kromkamp is niet vanzelf tot stand gekomen. Er ging heel wat aan vooraf, maar op 23 augustus 1963 is het uiteindelijk toch gelukt. Niet in Pijnacker, waar de bruid woonde, maar in Delft zijn ze in de echt verbonden.

De Pijnackerse Ady was pas negentien toen ze wilde huwen met Delftenaar Cor Bouwer. Ze hadden elkaar ontmoet in De Bourdon in Delft en verkering gekregen. Na ongeveer anderhalf jaar vonden ze de tijd rijp om met elkaar te trouwen. Opgewekt togen ze naar Het Witte Huis aan het Raadhuisplein waar in die dagen de gemeente was gehuisvest, met de bedoeling in ondertrouw te gaan.

Na enig geklop ging er een luikje open, maar de aanstaande bruid en bruidegom hadden nog maar net gezegd waar ze voor kwamen of het luik ging met een klap weer dicht. De ambtenaar had nog wel even snel gezegd, dat Ady pas negentien jaar was en dat ze dus nog niet meerderjarig was. Dat was je in die tijd pas op je 21ste. In ondertrouw gaan ging dus niet zomaar. De ambtenaar voegde er nog even aan toe dat ze eigenlijk nog gewoon bij haar moeder thuis hoorde te wonen.

Ma Willemina Kromkamp-Hoppezak was echter ruim een half jaar eerder hertrouwd en met haar nieuwe partner in Haarlem gaan wonen. Pa Hedzer Kromkamp was bij de uitoefening van zijn werk als waterbouwkundige verongelukt, toen hij nog maar 38 jaar jong was. Aangereden door een auto waarvan de chauffeur niet had opgelet. Ady was toen vijftien jaar. Ze is de oudste van vier kinderen, drie meisjes en één jongen.

Ze had geen zin om in Haarlem bij haar moeder en nieuwe partner in te trekken. En dus woonde ze aan de Klapwijkseweg bij oom Willem van der Kooij en zijn vrouw Alie. Oom Willem, een grote varkensboer, belde meteen naar het gemeentehuis toen ‘de ondertrouwpoging’ jammerlijk was mislukt en zal waarschijnlijk ook de burgemeester aan de lijn hebben gekregen. Toch was het eind van het liedje dat voor het huwelijk werd uitgeweken naar Delft.

De geplande datum was 11 juli, maar Cor Bouwer wist het als voetballer van BEC te presteren om drie dagen na de ondertrouw zijn enkel te breken. Daarom werd het huwelijk uitgesteld tot 23 augustus. Het feest en de feestvreugde waren er niet minder om.

De eerste zes jaar woonde het paar in een woonwagen aan de Noordweg 85a. In termen van nu is dat aan het einde van het hoge deel van de Sportlaan, waar destijds de boerderij van de familie Neeleman nog stond. Toen die plat moest voor de aanleg van het sportpark, moesten ook Ady en Cor verkassen. Ze gingen wonen aan de Ligustrumlaan in Pijnacker-Noord. Daar woonden ze negen jaar. De volgende woonplek was in 1978 de Beatrixstraat in Pijnacker-Centrum en daar wonen ze nu 45 jaar.

Burgemeester Björn Lugthart kwam het diamanten paar vorige week woensdag 23 augustus gelukwensen. Het contact tot stand brengen was een beetje lastig geweest, omdat op de een of andere manier de halve wereld denkt dat Bouwer Brouwer moet zijn. Tien jaar terug was dat zelfs reden voor het paar om het felicitatiebezoek van een wethouder te annuleren. Het paar werd toen namelijk aangeschreven als meneer Kromkamp en mevrouw Brouwer.

Rond de tijd dat ze vijftig jaar getrouwd waren, kreeg Ady een koninklijke onderscheiding voor haar talloze vrijwilligersactiviteiten, zowel bij de Pijnackerse Watervrienden als bij de voetbalvereniging BEC, later DVC/BEC, waar Cor al 75 jaar lid van is. Het echtpaar heeft bij de voetbalclub ontzettend veel werk verzet, onder meer barwerk, buffetten prepareren en tientallen jaren de klaverjastoernooien organiseren. Cor is nu 88 en zijn vrouw Ady 79. Rond zijn 85ste is hij gestopt met het organiseren van de kaartevenementen, maar ze kaarten nog wel mee, met als inzet de Cor Bouwer Trofee.

Ady en Cor hebben twee kinderen, Hans en Astrid, en drie kleinkinderen, Rick, Manon en Maik. Behalve opa Cor is de hele familie actief bij de Pijnackerse Watervrienden. Ook de vrouw van Hans, Corine, en de partner van Astrid, Myriam. Met bestuurswerk, met training geven, met allerlei vrijwilligerswerk en met actief zwemmen. Ook de kleinkinderen doen van alles en duikelen in het zwembad hun partners op: Lars van Manon en Isabel van Maik. Kleindochter Manon is zeer binnenkort weer van de partij bij een internationaal kampioenschap in Italië, evenals haar ‘verkering’ Lars die bij Almeerse Watervrienden zwemt.

Opa Cor is dus de enige van de hele club die zich niet met de Pijnackerse Watervrienden bemoeit. Rick ook even wat minder omdat hij het druk heeft met zijn werk in de beveiliging en verkeersregulering. Ady heeft heel veel gedaan maar door haar verminderde gezondheid is het minder geworden. Zoon Hans is voorzitter van de club.

Als de groepsfoto al gemaakt is, vertelt Cor nog even wat hij qua werk allemaal gedaan heeft. Hij was elektricien, heeft gevaren, daarna heel lang bij de Veiling Delft gewerkt, vervolgens bij een aluminiumfabriek en een milieudienst in Rijswijk. Toen die werd opgeheven, hadden ze een baan voor hem bij de gemeente Zoetermeer met maar een half uur per dag werk. Daar ging de altijd actieve Cor Bouwer niet voor op pad. Uiteindelijk heeft hij tot zijn 75ste nog bij tuinbouwbedrijven gewerkt. In de gerbera’s bij Lansbergen en ook in de rozen bij Jan Kromkamp, een neef van zijn vrouw.

Het diamanten huwelijk is goed gevierd. Met op de dag zelf een etentje bij Van der Valk in Nootdorp. Dan zou ook Melanie, de verloofde van Rick, er bij zijn. Zij was er woensdagmiddag niet vanwege haar werk in het onderwijs. In de herfstvakantie volgt nog een uitstapje met de hele familie naar een vakantiepark in Zeeland.

Woensdagmiddag 23 augustus kwam de burgemeester Ady en Cor gelukwensen.
Het echtpaar woont al 45 jaar in een huis met lange tuin in de Beatrixstraat in Pijnacker.

Uit de krant