Afbeelding

Kiek Haket met twee werken genomineerd voor de Portretprijs

Actueel 1.959 keer gelezen

Morgen, donderdag 8 juni, wordt een spannende dag voor de Pijnackerse kunstenares Kiek Haket. Ze is met twee schilderwerken genomineerd voor de Nederlandse Portretprijs die wordt bekendgemaakt en uitgereikt op Slot Zeist waar de vijftig genomineerde werken drie maanden zullen hangen.

Voor deze vierde editie van de tweejaarlijkse uitreiking zijn meer dan 1.200 portrettekeningen, -schilderijen en -beeldhouwwerken ingezonden door Nederlandse gevestigde kunstenaars en opkomende talenten. Een vakkundige jury, heeft een vijftigtal portretten genomineerd en daaruit een winnaar gekozen.  Van de drie portretten die ze kon inzenden zijn er twee doorgedrongen tot de beste vijftig waaruit de jury een winnaar gaat kiezen. Namelijk een portret van haar vader Aad en eentje van haar partner Alex. Kiek zou ze het liefst allebei meenemen naar de prijsuitreiking, maar ze mag maar één persoon bij zich hebben en dat wordt dan toch Alex. Aad zal dat geen probleem vinden. Hij blijft gewoon lekker thuis in Pijnacker, waar je hem met zijn hondje regelmatig ziet kuieren. In het centrum van het dorp waar hij een paar jaar terug vanaf de Blokweg naar toe verhuisd is.

Geschilderd ‘woont’ Aad nog wel aan de Blokweg, waar dochter Kiek met haar gezin woont en waar ze ook werkt. In haar thuisatelier – ze heeft ook een werkatelier met andere kunstenaars in Voorburg, randje Den Haag – komt pa Aad Haket op meerdere portretten met zijn karakteristieke kop in beeld.

“Mijn vader kan ik dromen”, zegt Kiek die zich in 2014 nadrukkelijk is gaan toeleggen op het portretschilderen. Ze heeft ook meegedaan aan het tv-programma Sterren op het Doek waar ze heel vroeger met haar moeder Han Haket-Dekker naar keek. “Mijn moeder is in 2002 al overleden. Ze was pas 66. Zo jammer dat ze het allemaal niet meer heeft mogen meemaken. Zij was in haar tijd heel klassiek en heel gedegen opgeleid aan de Kunstacademie in Rotterdam. Zelf tekende en schilderde ik ook wel, maar pas veel later ben ik er heel serieus mee aan de slag gegaan”, aldus Kiek die denkt dat ze de aanleg ofwel het talent vooral van haar moeder heeft en de ideeën en de fantasie van haar vader.

Gevecht
Kiek heeft een eigen stijl van portretschilderen ontwikkeld. Ze schildert niet heel fotorealistisch en precies. Ze werkt vooral veel met toetsen olieverf die ze met haar varkensharen penseel als het ware vanaf het palet naar het schilderij verplaatst. Deze manier van werken maakt het niet makkelijker, integendeel; het vergt veel kijken, analyseren, oefenen, wegschrapen en weer opbrengen: er mag immers niet ‘gepoetst’ worden, het mooiste is als elke toets raak is.

Kiek werkt ook heel sterk met kleur. De baard van pa Aad is op een portret gewoon paars maar dat zie je alleen als je van heel dichtbij naar de specifieke plek kijkt. Kijk je van wat verder af, dan valt het niet op, maar die kleur versterkt wel het geheel.

Een portret is dus anders dan een foto. Het is de interpretatie van hoe Kiek als schilder de persoon en zijn of haar karakter ziet. Op de ogen kan ze lang werken, de blik, de oogopslag is ontzettend belangrijk voor een goede gelijkenis. Gemiddeld is ze een ruime fulltime werkweek met een portret bezig. Een uurtje of veertig dus.

Kiek heeft haar dochters Lola (18) en Anna (16) door de jaren heen ook heel veel geportretteerd. De zonverbrande rode kinderrug van Lola is heel bekend. Kiek legt zelfs jaarlijks de groei van de meiden vast op het doek. Ze hebben tegenwoordig niet altijd meer het geduld of de zin om voor ma model te staan. “Het mag niet te lang duren. Of ze willen er zelfs geld voor hebben. Dat gebeurt ook”, aldus Kiek die ook zichzelf schildert.

Dat is ook nog een vorm van therapie. Ze nadert de vijftig, zegt ze, en schrikt soms van de veroudering in haar eigen gezicht. We proberen haar gerust te stellen, maar dat lukt niet helemaal!

Het is leuk om een keer op visite te zijn in het thuisatelier van Kiek, te midden van al die verschillende portretten. Ze schildert er louter overdag met neutraal daglicht vanaf de noordkant.

En dan tot slot nog even over de Nederlandse Portretprijs. Natuurlijk is ze er heel erg trots op dat ze is doorgedrongen tot de eindronde. Hoe de uitslag er morgen verder ook uit ziet, het is al geweldig om met maar liefst twee portretten bij deze tentoonstelling van vijftig portretten te mogen zitten, daarbij is het ook een vorm van erkenning van hoe ze bezig is, met haar geheel eigen stijl.

Tentoonstelling: De Nederlandse Portretprijs, Slot Zeist 9 juni t/m 3 september 2023

www.kiekhaket.nl
www.portretprijs.nl

Afbeelding
Afbeelding

Uit de krant