Ronald Waterman vertelt op 11 april over zijn oorlogservaringen als kind aan leerlingen van de Octantscholen.
Ronald Waterman vertelt op 11 april over zijn oorlogservaringen als kind aan leerlingen van de Octantscholen.

Ronald Waterman vertelt zijn oorlogsverhaal aan schooljeugd

Actueel 1.847 keer gelezen

Pijnacker - Op dinsdag 11 april zal de Dorpskerk aan het Koningshof in Pijnacker volstromen met leerlingen uit de groepen 7 en 8 van de diverse Octantscholen in Pijnacker-Nootdorp.

Oorlogservaringsdeskundige Ronald Waterman uit Delft zal net als vorig jaar een voordracht houden over zijn oorlogsbelevenissen. Ronald is van september 1934. Hij was dus 5,5 jaar toen de Tweede Wereldoorlog ook in Nederland uitbrak, op 10 mei 1940.

Ronald was van Joodse herkomst en toen hij in groep 4 zat, mochten de Joodse kinderen niet meer naar school. Dat vond hij vreselijk. Hij vond het leuk op school en hij was heel leergierig. Pas toen hij in een later stadium van de oorlog met de rest van het gezin – vader, moeder en vier kinderen - naar een kamp bij Barneveld werd gedeporteerd, leefde Ronald weer op. Hij kon spelen met andere kinderen en werd assistent van een bioloog die onderzoek naar insecten deed.

Uiteindelijk werd het hele gezin vanuit kamp Westerbork – waar Ronald heel ziek is geweest – naar het concentratiekamp Theresienstadt in Tsjechië afgevoerd. Ondanks de verschrikkingen heeft het hele gezin het overleefd. 

Binnenkort meer.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant