Afbeelding

Gemeente staat samen met maatschappelijke organisaties klaar voor mensen met geldzorgen

Actueel 1.484 keer gelezen

In de Week van het Geld – lanceren meerdere maatschappelijke organisaties in Pijnacker-Nootdorp, samen met de gemeente, de website vragenovergeld.nl. Tegelijkertijd gaat een campagne van start om deze website en de bijbehorende telefonische hulplijn onder de aandacht te brengen bij inwoners, ondernemers en zzp’ers. Het leven is de afgelopen maanden steeds duurder geworden waardoor meer mensen moeite hebben om rond te komen. De lokale organisaties staan klaar om deze mensen te helpen en te voorkomen dat ze (verder) in de problemen raken. 

Op de website vragenovergeld.nl staan tips om je administratie op orde te krijgen en regelingen die wellicht extra geld op kunnen leveren voor inwoners. Ook is hier een overzicht van lokale organisaties te vinden, die mensen kunnen helpen. Wanneer inwoners liever meteen in contact komen met een deskundige, kunnen zij bellen met de gemeente via 14 015 en in het keuzemenu kiezen voor ‘Vragen over geld’. Vervolgens worden zij direct te woord gestaan door de juiste medewerkers, die vragen kunnen beantwoorden, het hulpaanbod van de lokale organisaties goed kennen en mee kunnen zoeken naar oplossingen.

Hulp voor iedereen
Het doel van de website is zoveel mogelijk inwoners helpen. Daarbij gaat het niet alleen om de inwoners met lage inkomens maar om iedereen met geldzorgen. Wethouder Marieke van Bijnen: “Er zijn verschillende regelingen en toeslagen om mensen te ondersteunen, maar inwoners weten niet altijd dat ze hiervoor in aanmerking komen of hoe ze deze moeten aanvragen. Zowel de gemeente als de lokale maatschappelijke organisaties kunnen hierbij helpen. Komt iemand niet in aanmerking voor een bestaande regeling, ook dan denken we graag mee’’. Carol Houtman, directeur van Stichting Welzijn en Ondersteuning Pijnacker-Nootdorp en voorzitter van het lokale netwerk van maatschappelijke organisaties die zich inzetten voor een schuldenvrij Pijnacker-Nootdorp is blij met de website. ‘’We willen dat inwoners op een laagdrempelige manier het hulpaanbod kunnen vinden. De website draagt bij aan de zichtbaarheid hiervan.’’

Actieplan Bestaanszekerheid
Vorige maand werd het ‘actieplan bestaanszekerheid’ door de gemeenteraad vastgesteld. De telefonische hulplijn ‘Vragen over geld’ maakt deel uit van dit plan. Een andere maatregel uit dit actieplan is de uitbreiding van bestaande regelingen. Hierdoor kunnen meer inwoners bijvoorbeeld een Rotterdampas kopen tegen gereduceerd tarief. En kinderen uit minimagezinnen krijgen via stichting Leergeld een hoger bedrag om kleding, schoenen of boeken te kopen.

Week van het Geld
Van maandag 27 maart en t/m vrijdag 31 maart is het de Week van het Geld. Dit is een week vol activiteiten rondom geld voor kinderen, jongeren en volwassenen. Ook in Pijnacker-Nootdorp worden verschillende activiteiten georganiseerd door lokale maatschappelijke organisaties. Meer informatie over deze activiteiten is terug te vinden op www.sbjsamensterk.nl/geld-activiteiten.

Uit de krant