Kunst in de buitenlucht. (foto: Han Geijp)
Kunst in de buitenlucht. (foto: Han Geijp)

Verbeelding gaat jubileum zeer groots vieren

Actueel 1.028 keer gelezen

Pijnacker-Nootdorp - Alweer voor het dertigste jaar is in het laatste volle weekend van september de lokale kunst- en cultuurevenement De Verbeelding. Ooit begonnen in Pijnacker is het evenement intussen in alle opzichten enorm gegroeid. Het heeft zich uitgebreid tot alle kernen van de gemeente, dus ook naar Nootdorp, Delfgauw en Oude Leede.

De organisatie wil van de dertigste aflevering iets heel bijzonders maken. Dat betekent een extra aansprekende openingsavond met een prachtig optreden in CulturA & Zo in Nootdorp en allerhande extra feestelijke tintjes bij alle onderdelen van de Verbeelding. Vaste onderdelen van de Verbeelding zijn: de openingsavond, de kunstroute door alle kernen van de gemeente, de beeldenexpositie en de creamarkt, de amateurs groepsexpositie in de Pijnackerse bibliotheek en de kindervoorstellingen in Nootdorp en Pijnacker.

Een nieuw onderdeel was vorig jaar de poproute in Pijnacker, die dit jaar ook naar Nootdorp leidt. De kunstroute bestaat uit rond de dertig locaties overal in de gemeente waar meerdere kunstenaars hun werk laten zien en aanwezig zijn voor tekst en uitleg. Er zijn veel mensen in onze gemeente die zich graag uiten via een kunstvorm en er zijn ook zoveel vormen. Scholen, kerken, gemeentelijke ruimten, huiskamers, schuren, kasjes; geen locatie wordt uitgesloten. Op veel locaties worden de exposities opgevrolijkt met optredens van zangers, instrumentalisten, koren of dansgroepen.

Beeldenexpositie
In het Emmapark in Pijnacker komt de nu al traditionele beeldenexpositie, die weer ruim een maand blijft staan. Hiervoor kunnen lokale kunstenaars zich nu al aanmelden. Het thema dit jaar is ‘balans’. We zijn benieuwd wat de beeldend kunstenaars daar van gaan maken.

Ook de kunstenaars die willen meedoen aan de kunstroute kunnen zich melden. Dit kan van alles zijn, van houtsnijwerk en beeldhouwwerk tot schilder- en tekenkunst. De enige voorwaarde is dat het werk is gemaakt in 2021, 2022 of 2023. Veel locaties van voorgaande jaren zullen weer worden benaderd of hebben al toegezegd hun ruimte beschikbaar te stellen, maar nieuwe locaties zijn altijd welkom.

Deelnemers voor de creamarkt kunnen zich binnenkort ook aanmelden. Het gaat er vooral om dat het Raadhuisplein weer een gezellige ontmoetingsplaats wordt, waarbij ook de creamarkt wordt gelardeerd met uiteenlopende optredens en andere activiteiten van lokale verenigingen. De groepsexpositie in de bibliotheek van Pijnacker is met name bedoeld voor amateurkunstenaars, die korter of al langer actief zijn met alle mogelijke vormen van kunstbeoefening. Aanmelden voor de kunstroute of optredens kan via www.deverbeelding.nu. Aanmelden graag voor 1 mei. Voor de groepsexpositie is de sluitingsdatum 1 augustus 2023. Aanmelden voor de creamarkt is binnenkort mogelijk.

Uit de krant