De architect en de bouwer verrasten de leiding van het kindcentrum met een mooi cadeau, een bijenhotel.
De architect en de bouwer verrasten de leiding van het kindcentrum met een mooi cadeau, een bijenhotel.

Nieuwe huisvesting Kindcentrum De Vlinderboom officieel geopend

Actueel 1.366 keer gelezen

Pijnacker - De lang verwachte prachtige nieuwe ‘school’ van De Vlinderboom in Keijzershof wordt sinds het begin van dit kalenderjaar gebruikt en is vorige week donderdag 16 maart officieel geopend door onderwijswethouder Peter Hennevanger die ook kinderopvang in zijn werkpakket heeft. 

Een ‘school’ mag je het niet meer noemen. Je hebt tegenwoordig ‘kindcentra’ omdat onderwijs en buitenschoolse opvang en kinderopvang handje in handje gaan. Octantschool Vlinderboom zorgt voor het basisonderwijs en Skippy PePijn voor de kinderopvang. Dat valt uiteen in opvang van kinderen van 0 tot 4 jaar en buitenschoolse opvang, dus opvang van kinderen van 4 tot 12.

De buitenschoolse opvang draait al met twee groepen van rond de twintig kinderen maar de opvang van kids van 0 tot 4 nog niet. Daarvoor is nog onvoldoende personele bezetting voorhanden. Dus de ruimtes met vloerverwarming en de slaapkamertjes blijven nog even leeg. Op zo kort mogelijke termijn hoopt Skippy PePijn ook daarmee echt van start te gaan. Aldus directeur Simone de Jong en vestigingsmanager Ricardo Hillegers.

Het gebouw van Kindcentrum Vlinderboom is hypermodern vormgegeven met grote raampartijen die op beide verdiepingen voor een heerlijk licht werkklimaat zorgen en voor een prachtig polderzicht, over de Overgauwseweg heen, richting de Zuidpolder en Delfgauw. Architect Martijn van Leeuwen van RoosRos Architecten, die het kindcentrum een bijenhotel aanbood als cadeau, noemde het geweldige uitzicht de grootste verrassing van het nieuwe gebouw.

Het ontwerp van het gebouw is zodanig dat zo veel mogelijk oppervlakte kan worden benut voor onderwijs- en opvangdoeleinden. Er zijn nauwelijks gangen en de gangruimte die er is kan voor leerdoeleinden worden benut. De school heeft boven twaalf lokalen en beneden vijf. De overige benedenruimten zijn voor de kinderopvang. De lokalen zijn groot en hebben ieder een oppervlakte van 62 vierkante meter.

Octantschool Vlinderboom telt op dit moment 358 leerlingen, verdeeld over zestien groepen. Gemiddeld is dat per groep 22 leerlingen. Dat mag nog wel iets meer zijn of worden, zo vertelden directeur Cees de Graaf en adjunct Michelle in den Bosch. En dat zullen er nog veel meer worden, gezien alle nog geplande bouwactiviteiten in Keijzershof, Tuindershof en Wijck, het gebied bij station Pijnacker-Zuid. Michelle en Cees zijn nog niet zo lang actief bij De Vlinderboom. Michelle vanaf mei vorig jaar en Cees vanaf november.

Wethouder Peter Hennevanger hield een kort verhaal waarin hij heel veel betrokkenen bedankte. De school bedankte hij voor het geduld. Het hele proces heeft best een tijdje in beslag genomen en intussen moesten De Vlinderboom en De Keizerskroon het ‘vorige schoolgebouw’ delen. Nu is dat volledig in gebruik bij De Keizerskroon waar ze ook happy zijn. Alles onder één dak heeft toch zo zijn voordelen.

Er is een hoogwaardig klimaatbeheersingsysteem. Lokalen worden alleen verwarmd en gekoeld wanneer ze in gebruik zijn. Dat gebeurt met luchtbehandeling, aldus gemeentelijk projectleider Richard Giorgi, de oudste ‘ambtenaar’ van de gemeente. Hij is intussen zeventig - al zie je dat niet - maar wordt nog steeds ingehuurd door de gemeente voor grote bouwprojecten zoals scholen en sporthallen. De grote speelplaats en het ruime speelpark buiten bieden ook veel uitdaging. Ook buiten de schooltijden.

Uit de krant