De zoons Rob en Jan waren ook van de partij evenals kleinzoon Bart, kandidaat-nachtburgemeester in Oude Leede.
De zoons Rob en Jan waren ook van de partij evenals kleinzoon Bart, kandidaat-nachtburgemeester in Oude Leede.

Sjaan en Bert van Paassen vieren hun diamanten huwelijk

Actueel 2.801 keer gelezen

De eigenlijke trouwdatum is 1 mei. Toen zijn Bert van Paassen (84) en Sjaan Duijvestijn (83) voor de kerk getrouwd, maar natuurlijk houden de gemeente en de burgemeester de wettelijke trouwdatum aan. En dus was het afgelopen maandag 6 maart groot feest aan het Raaigras in Keijzershof waar het echtpaar in 2010 vanuit Oude Leede naar toe verhuisde.

Bert van Paassen heeft zijn ‘adremme humor’ nog niet verloren. “De enige grond die ik hier nog had, zat onder mijn nagels”, aldus de man die met zijn vrouw Sjaan op 1 mei 1963 in Oude Leede ging wonen, vlakbij de brug. “Ik ben bijna 48 jaar brugwachter geweest maar heb hem nooit open hoeven doen.” Aldus zijn tweede uitspraak.

Wennen
Intussen vertelt Sjaan dat ze niet eens tijd had om te wennen aan het wonen ver weg in Oude Leede. “Er was zo veel te doen, dat je er niet eens bij stil stond. Daags na het huwelijk op 1 mei 1963 kon ik uitslapen tot half acht ’s morgens.”

Er was dus ook geen huwelijksreis voor Bert en Sjaan die meteen aan de slag gingen om een tuinbouwbedrijf op te bouwen, dat later is voortgezet door oudste zoon Rob die is geboren op 4 april 1964. Het echtpaar Van Paassen kwam in bezit van de tuinderij via een openbare verkoping. Bert van Paassen heeft altijd met plezier getuind en vanaf het prille begin prettig samengewerkt met buren van wie de meeste niet ‘vrolijk en positief katholiek’ waren zoals Bert zelf.

Hij bekijkt het leven nog altijd van de optimistische kant, ook nu zich de nodige gebreken zijn gaan voordoen. Zo is Sjaan in gezondheid behoorlijk achteruit gegaan door de Ziekte van Parkinson die versterkt werd door de narcose bij een heupoperatie. Het echtpaar past zich zo veel mogelijk aan de omstandigheden aan en met een gezamenlijke driewielfiets kunnen ze er bij redelijk weer toch nog samen op uit.

Doenkade
“Ons leven loopt ongeveer van de Brasserskade tot de Doenkade. Verder komen we niet”, zegt Bert die net als Sjaan de verhuizing naar de bebouwde kom van Keijzershof goed verteerde. Het hielp dat hij meteen heel actief werd als ‘beheerder’. Hij helpt vaak een medebewoner van nu 92 die al vanaf 1973 blind is. En die morgen heeft hij nog een medebewoner geholpen die de televisie niet zachter kreeg.

Historie
Even nog verder terug de historie in. Bert komt zelf uit een tuinbouwgezin in Den Hoorn. Hij was/is de achtste van elf kinderen. De jongste zeven leven nog. Sjaan komt uit de omgeving Wateringen/Den Haag, ook uit een tuindersgezin, en is de jongste van vijf kinderen. Eén zus leeft nog.

Druiven
De pa van Bert teelde platglaskomkommers en de pa van Sjaan teelde in De Uithofpolder onder meer druiven. Ze hebben elkaar leren kennen bij een dansavond in Parochiehuis De Bond in Wateringen. “Je had destijds toestemming nodig van je eigen pastoor als je in een andere parochie in een katholieke tent wilde uitgaan”, aldus Bert.Sjaan en Bert hebben een paar jaar verkering gehad. Een van de zoons laat op een computerscherm een schitterende foto zien met meerdere generaties Van Paassen erop. We zien Bert in de leren jas die hij destijds droeg als hij in de winter vanuit Den Hoorn op de brommer naar Sjaan ging. De foto is gemaakt bij gelegenheid van de meest recente verjaardag van Bert.

Kinderen
Het echtpaar kreeg vier kinderen: Rob, Conny, Nico en Jan. Ze hebben zeven kleinkinderen en via de kinderen van Rob nu ook drie achterkleinkinderen. Kleinzoon Bart – zoon van Jan – is bij het bezoek van de burgemeester aanwezig.

Mooie verhalen
Mooie verhalen weet Bert ook te vertellen over de tijd dat hij het stembureau in Het Oude Laarsje hielp bemensen. De privacywetgeving speelde daar geen rol. “Als we iemand over de brug zagen komen, dan gingen we alvast op zoek naar zijn of haar stemkaart. De meeste mensen kennen elkaar immers in Oude Leede. Als Jos Kennepohl kwam stemmen, dan zeiden we tegen Jos: waarschuw jij Harry Veldwisch even, die is nog niet geweest. Tien minuten later kwam Harry aanzetten. Zo hadden we in Oude Leede het hoogste opkomstpercentage.”

Wim van Leeuwen
Een ander mooi verhaal is dat er een relatief nieuw echtpaar binnenkwam en te kennen gaf dat ze het liefst op een Oude Leedenaar wilden stemmen. De enige kandidaat uit Oude Leede was Wim van Leeuwen, maar die was voorzitter van het stembureau.

Neutraal
Wim hield zijn mond maar Bert van Paassen zei zo neutraal mogelijk dat ze dan op Wim van Leeuwen van het CDA moesten stemmen. Die mensen zeiden: bedankt voor de informatie en het advies. En toen ze waren vertrokken zei Bert tegen buurman Wim: zo Willem, jij hebt er weer twee stemmen bij.”

Nieuwe baas
Zo wisselen de verhalen elkaar in hoog tempo af. Op de dag dat ze gingen trouwen op een voor hen nog niet zo bekende trouwlocatie in Den Haag, stapten ze per abuis bij het Arbeidsbureau naar binnen. “Je wilde zeker gaan melden dat je een nieuwe baas gevonden had”, aldus zoon Jan die net als pa Bert ook niet op zijn mondje gevallen is.

Koffie met cake
De burgemeester had al met al weer een gezellig en informatief ‘werkmoment’ op de eerste werkdag van de week. Bert en Sjaan maken er nog steeds wat van in hun ‘seniorenwoonomgeving’. Ook daar heeft Bert nog een leuke voor paraat: ‘De kans op koffie met cake is hier heel wat groter dan op beschuit met muisjes.’
Met andere woorden: er zijn meer begrafenissen dan babyshowers. Ter viering van het diamanten huwelijk had de familie Van Paassen heerlijke tompoucen en perfect gebak paraat. Bij leven en welzijn wordt op zondag 30 april het echte feest gevierd.

Wijsheid
En dan nu de allerlaatste ‘wijsheid’ van Bert van Paassen. “Het leven is als een rol wc-papier. In het begin denk je: wat een berg papier hebben we nog in het verschiet, maar hoe verder de rol afrolt des te sneller ga je naar het einde toe, totdat het papier ineens op is. Zo is het ook in het leven: hoe ouder je wordt des te sneller de jaren lijken te gaan.”

Mooi leven
Wat er ook gebeurt en wanneer ook hun rol is uitgespeeld: Bert en Sjaan hebben samen een mooi, rijk en positief leven geleid, natuurlijk ook met tegenslagen, maar dat mag gevierd worden! En zo lang het kan blijft Bert mensen helpen en gaat hij er met Sjaan op hun speciale fiets op uit gaan.

Drie generaties Van Paassen op brommers. De leren jas van Bert stamt uit zijn verkeringstijd.
De burgemeester kwam het diamanten paar gelukwensen.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant