Na de landing gezamenlijk op de foto...
Na de landing gezamenlijk op de foto...

De Social Sofa van Renée du Clou is terug op zijn plek

Actueel 1.360 keer gelezen

Sommige voorbijgangers en bezoekers van het Welzijnscentrum Keijzershof misten hem al: de kleurrijke kunstzinnige zitbank bij de entree van het welzijnscentrum aan de Floralaan. De Social Sofa was sinds oktober 2022 in onderhoud.

Op woensdag 22 februari heeft De Kunstwacht in opdracht van de gemeente Pijnacker-Nootdorp het ‘zitelement’ weer teruggezet. Dat ging met behulp van een kraantje op een wagen van Van der Lee, bestuurd door Pijnackernaar Bram Hazeu, die in het verleden zelf furore maakte als powerlifter.

Met vakmanschap en precisie tilde Bram de zware Social Sofa over geparkeerde auto’s heen op het plekje dat Renée du Clou met timmervrouwsoog had bepaald. Ook wethouder Hanneke van de Gevel van culturele zaken hield een oogje in het zeil en dat deden ook Rimmert en Mathieu van De Kunstwacht, een organisatie die in opdracht van onder meer gemeentes allerlei uitvoerend werk verricht.

Onderhoud
Ook het onderhoud aan de Social Sofa is gedaan onder auspiciën van De Kunstwacht maar wel volledig uitgevoerd door de kunstenares zelf die de kunstzitbank in 2006 heeft gemaakt. Hij heeft toen een aantal jaren in de binnentuin van het gemeentekantoor gestaan en vanaf 2012 bij het Welzijnscentrum Keijzershof. Daar heeft het object meer dan in de binnentuin te lijden gehad van weersomstandigheden. Met name het voegwerk tussen de talloze verschillende tegeltjes en andere elementjes was verzwakt, zodat diverse onderdeeltjes los waren komen te zitten.

Renée heeft alles vakkundig en met precisie hersteld en meteen ook wat nieuwe elementjes aan de Social Sofa toegevoegd. Ze heeft dat gedaan in De Kunstkas van Nic van Winden aan de Rijskade, waar diverse kunstenaars hun toevlucht hebben gevonden en waar in de coronatijd ook zangkoren en andere muziekgezelschappen op anderhalve meter afstand konden repeteren, tot vreugde van de woonomgeving!

Wie gelegenheid heeft moet zeker een keer de Social Sofa van dichtbij bekijken. Het is gewoon een ontdekkingstocht wat er allemaal te zien is. Je ziet bijvoorbeeld een jubileumherinneringstegel van de Haagse Bedevaartenorganisatie met als prachtige zegswijze: ‘Gods genade stroomt altijd’. Ook de wethouder die op deze Aswoensdag nog een beetje aan het bijkomen was van een gestroomlijnd Brabants carnavalsweekend, vond deze spreuk een hele mooie.

Overigens had Renée du Clou voor een potje thee met koekjes gezorgd, waar zowel betrokkenen als voorbijgangers gebruik van konden maken. En zo werd de terugplaatsing een social event rondom de Social Sofa. Bijzondere vermelding verdient ook de gouden knop op de leuning. Net als bij heel veel andere onderdelen is ook hier sprake van hergebruik van oud materiaal. Het goud stamt van een kunstwerk dat Renée ooit maakte voor het Uitvaartcentrum Pijnacker in een voormalige kleuterschool die is getransformeerd tot bridgehome. Kortom: alles is circulair en het is goed dat de Social Sofa in uitstekende staat weer terug is.

De Social Sofa wordt keurig op zijn plek teruggeplaatst.

Uit de krant