Handbalkeepster Tess Wester in de pannenkoekenbediening.
Handbalkeepster Tess Wester in de pannenkoekenbediening.

Pijnacker-Nootdorp in weer en wind super actief bij NL Doet

Actueel 1.236 keer gelezen

Onlangs was het overal in Nederland NL Doet. Ook Pijnacker-Nootdorp deed volop mee. Er waren rond de 25 organisaties actief met ruim 225 vrijwilligers. Lucia Visser van de SWOP heeft heel veel activiteiten bezocht, samen met wijkmanager Peter van der Sman die her en der foto’s heeft gemaakt. 

Lucia: “Ik heb veel gezellige en vrolijke vrijwilligers gezien deze dagen. Ook middelbare scholieren voor een maatschappelijke opdracht. En ook medewerkers van allerlei bedrijven en organisaties. Plus ook lokale politici.”
Namens het SWOP Vrijwilligers Informatiepunt heeft Lucia op beide dagen vrijwel alle organisaties bezocht en een kleine attentie overhandigd in de vorm van zakjes paaseitjes.

Ze heeft overal meteen een oproep gedaan voor deelname aan de Vrijwilligers Vacaturebank. Naast deze NL Doet-dagen hebben veel organisaties namelijk het gehele jaar vrijwilligers nodig. In de coronatijd zijn helaas veel vrijwilligers gestopt en daarna niet meer teruggekeerd. Daarom een extra oproep om vaker te helpen!

Lucia blikt terug: “Ik krijg op deze dagen veel energie van alle positieve en enthousiaste vrijwilligers die een steentje bijdragen aan hun omgeving. De diversiteit in organisaties en klussen was heel groot. Zowel binnen als buiten. Een paar voorbeelden: serveren bij een lunch, pannenkoeken bakken, bloemschikken samen met cliënten, tuinen voorjaarsklaar maken, enzovoort. Ik wil graag extra complimenten geven aan de vrijwilligers die op de vrijdag aan het werk waren. Toen was het weer heel slecht met een stevige noordenwind en veel regen. Er was die dag extra doorzettingsvermogen voor nodig om al het werk voor elkaar te krijgen. Zaterdag was het gelukkig wel een prachtige dag.”

Naast veel bekende organisaties waren er ook nieuwe van de partij, waaronder Villa Zonnedauw in Nootdorp, waar jonge bewoners met een beperking begeleid zelfstandig wonen. Weer geheel anders is het Stiltegoed in Delfgauw naast de Biesland Hoeve, waar een zogenoemd zenbos werd aangelegd.

Lucia noemt ook De Verkeerstoren Dagelijks Leven op Ypenburg, waar mensen met dementie woonachtig zijn en Gemiva in Nootdorp waar mensen met een lichamelijke beperking wonen. Verder ook Hoeve Onderweg en de beide zorgboerderijen van Buitengewoon in Pijnacker en Delfgauw. “Allemaal kleinschalige organisaties, waar volop liefde en aandacht gegeven kan worden aan de cliënten.”

Zoals ieder jaar deden ook Scouting Nootdorp en Scoutingkampeerterrein Bieslandse Bos mee. Een goed voorbeeld van vrijwilligersorganisaties waar ook altijd goed wordt gezorgd voor de vrijwilligers. Na de gedane arbeid was er een borrel en een barbecue in de tuin.

Wil je graag in de natuur bezig zijn of met dieren werken, tegen de rand van Delft/Delfgauw aan, dan kun je terecht bij een viertal organisaties: Stadstuin Delfgauw, Stadsboerderij Delft, Delftse Natuurwacht en Het Knagertje waarbij duurzaamheid, groen, jeugd en dieren centraal staan. Zij vragen ook vooral extra vrijwilliger ofwel extra handjes om hun organisatie overeind te houden.”

Lucia Visser tot slot: “Kortom, wil je iets betekenen voor jouw omgeving, heb je tijd over, ga je met pensioen en je weet nog niet wat de vrijwilligersmarkt zoal te bieden is, wil je binding met de natuur, ben je op zoek naar nieuwe vrienden, of gewoon nieuwsgierig en wil je extra vaardigheden ontwikkelen, stuur mij een mailbericht vip@swop.nl. Ik kan jou zeker op weg helpen met een leuke en vooral gezellige vrijwilligersbaan in onze prachtige woonomgeving.”

Tess Wester
Een bijzondere ‘vrijwilliger’ die in actie kwam bij NL Doet, was Tess Wester, keepster van het Nederlands handbalteam. Zij kwam vrijdagmorgen als ambassadeur van de Nederlandse Loterij met een aantal medewerkers van die organisatie pannenkoeken bakken en uitserveren in De Weidevogelhof. Zie bijgaande foto. Daarnaast waren er nog allerlei andere klusactiviteiten bij diverse vestigingen van Pieter van Foreest.

Bij het Stiltegoed in Delfgauw werkten vrijwilligers aan het creëren van een zenbos.
Afbeelding

Uit de krant