Bregje Sikkenk, Kim Alsemgeest en José Vreugdenhil hebben heel veel plezier in hun mooie werk.
Bregje Sikkenk, Kim Alsemgeest en José Vreugdenhil hebben heel veel plezier in hun mooie werk.

Kinderfysiotherapie groeit en bloeit bij De Fysiotherapeut Pijnacker-Zuid

Actueel 2.128 keer gelezen

Alweer 12,5 jaar is kinderfysiotherapie een niet meer weg te denken onderdeel van het totaalpakket van De Fysiotherapeut Pijnacker-Zuid, die te vinden is in Gezondheidscentrum De Kroon in Keijzershof. En dus ook drie kinderfysiotherapeuten die hun handen vol hebben. 

De eerste en de oudste is José Vreugdenhil die volgend jaar 25 jaar in het vak kinderfysiotherapie zit. Zij kreeg ongeveer twaalf jaar geleden steun en aanvulling in de persoon van Kim Alsemgeest en intussen is Bregje Sikkenk het team komen versterken met haar kennis en enthousiasme. De drie vertellen het verhaal, aangevuld door Marleen Smeulers, die met echtgenoot John Engele, Wendy Tavenier en Andries van Rijnsbergen eigenaar is van de praktijk die intussen meer dan 12.000 patiënten/cliënten heeft. De kinderfysiotherapie heeft aan de Floralaan een eigen afdeling met heel veel speel- en beweegmateriaal. Die eigen ruimte voor de kinderfysio werkt heel prettig, vertellen José, Kim en Bregje.

Laagdrempelig 
Kinderfysiotherapie is voor de leeftijdsgroep van 0 tot 18 jaar. Het is laagdrempelig. Je hebt geen verwijzing nodig van de huisarts en de behandelingen worden volledig vergoed binnen de basisverzekering, dus zonder eigen risico. Voor de meest uiteenlopende problemen en aandoeningen komen kinderen – al dan niet met hun ouders – naar de praktijk. José vertelt dat dit al begint met zuigelingen met een ‘voorkeurshouding’ zoals dat heet. Als kinderen alleen maar op één zijkant van hun hoofd slapen, kan dat leiden tot afplatting van het hoofdje. Ook kan het gaan om plas- en poepproblemen, problemen met prikkelverwerking, hoofdpijn, slaapproblemen, sportblessures, sport- en groeigerelateerde klachten, problemen met de motoriek, schrijfproblemen, echt van alles.

Kinderfysiotherapeuten werken spelenderwijs en bewegenderwijs, zowel bij het onderzoek als bij de behandelingen. Kinderen ‘moeten’ met plezier binnenkomen en met net zo veel plezier na de behandeling weer naar buiten gaan. Het woord moeten staat tussen aanhalingstekens, omdat het eigenlijk helemaal geen moeten is. Het gaat allemaal vanzelf. Een kind wil echt niet tien of twintig keer dezelfde handeling verrichten, maar als dat in een uitdagende spelvorm verpakt zit, dan blijkt het helemaal geen probleem. Dan blijft het kind gaan.

Specialismen 
José, Kim en Bregje vinden hun vak geweldig. Vooral vanwege de spontaniteit, de puurheid en de eerlijkheid van kinderen en daar komt zeker voor Bregje nog bij dat je bij het behandelen van kinderen sneller resultaat en vooruitgang ziet dan bijvoorbeeld bij een dame op leeftijd die ze eerder die middag nog onder behandeling had. Bregje en Kim behandelen ook volwassenen.

Ze doen alle drie alles maar hebben wel hun specialismen. José is heel goed thuis in het behandelen van baby’s. Kim is als master afgestudeerd op schrijfproblematiek en Bregje is als tophockeyster bij HC Rotterdam thuis in het behandelen van allerlei sportgerelateerde aandoeningen en blessures.

Samenwerking
De drie vinden het heerlijk om onderling te kunnen samenwerken door moeilijke zaken te bespreken of door eens advies te vragen bij een collega. Tegelijk vinden ze het ook een enorme meerwaarde dat De Fysiotherapeut Pijnacker-Zuid heel veel specialisten in huis heeft. Bregje noemt als voorbeeld de manueel therapeut.

Daarnaast werken ze als praktijk heel nauw samen met huisartsen, kinderartsen en jeugdartsen, het Consultatiebureau, diverse revalidatiecentra, maar ook met scholen en kinderopvangorganisaties. Ze geven op scholen ook presentaties over bepaalde thema’s en actuele zaken die spelen. Alles moet er op gericht zijn om problemen zo vroegtijdig mogelijk te signaleren en vervolgens gericht te behandelen.

José noemt als voorbeeld dat kinderen geluidsprikkels niet meer goed verwerken en daardoor bij wijze van spreken ‘helemaal gek worden’ in een drukke klas. Die kinderen komen als stuiterballen binnen bij de kinderfysio en gaan als bakens van rust na een tijdje weer de deur uit.

Tweede vestiging
Bij de kinderfysio is er geen beperking of wachttijd en dat moet ook zo blijven. Het succes van De Fysiotherapeut Pijnacker-Zuid heeft bij de volwassenen geleid tot een lichte wachtlijst. De praktijk is vier dagen open van 7.00 tot 21.00 uur en op vrijdag van 7.00 tot 17.30 uur en nog loopt men tegen capaciteitsproblemen aan in tijd en ruimte. Daardoor wordt binnenkort bij het GZC Ackerswoude een tweede vestiging geopend. Op 1 mei wordt ‘therapeut nummer 12’ verwelkomd. Het betreft een sportfysio, zoals de praktijk heel veel verschillende specialisten en vakmensen in huis heeft.

Mensen van alle leeftijden komen vanuit de hele gemeente Pijnacker-Nootdorp naar de praktijk, ook uit Nootdorp en Delfgauw en ook vanuit Lansingerland en Rotterdam. De uitstekende bereikbaarheid met openbaar vervoer – de metro – zal daarbij misschien ook een rolletje mee spelen. De kinderfysiotherapie blijft volledig aan de Floralaan gehuisvest.

Cursussen
José, Kim en Bregje hebben het er druk mee. Ze moeten tussen alle werkzaamheden door ook hun vak nog bijhouden. Wetenschappelijk is het vak nog volop in ontwikkeling. De onderbouwing van allerlei behandelingen komt soms nu pas tot stand en in kennis en behandelmethodieken is het vak nog volop in ontwikkeling. José is zelfs de tel kwijtgeraakt van het aantal cursussen die ze de laatste bijna 25 jaar heeft gevolgd om bij te blijven.

Samenvattend: de kinderfysiotherapie groeit en bloeit al 12,5 jaar bij De Fysiotherapeut Pijnacker-Zuid. Maak gebruik van de expertise die ze daar in die jaren met elkaar hebben opgebouwd en schroom niet om er gebruik van te maken!

www.defysiotherapeutpz.nl

Spelenderwijs wordt gewerkt aan verbetering en herstel.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant