Drie schaatsgeneraties achter één tafel. Achteraan Kurt Wubben en Niels Overvoorde. Vooraan Ymke Wubben en Bjarne den Besten.
Drie schaatsgeneraties achter één tafel. Achteraan Kurt Wubben en Niels Overvoorde. Vooraan Ymke Wubben en Bjarne den Besten.

Mooie ontmoeting met vier echte schaatstoppers én -liefhebbers

Actueel 2.493 keer gelezen

Ploegleider Kurt Wubben en zijn ‘pupil’ Niels Overvoorde zijn deze woensdag 15 februari net terug van een middagje Thialf en uit logistiek oogpunt eet marathontopper Niels (26) uit Delfgauw even een hapje mee in Huize Wubben aan de Vlielandseweg. Kunnen ze meteen nog even het aanstaande schaatsreisje naar het noorden van Zweden voorbespreken.

Na twee weken Weissensee gaat het marathonpeloton deze week het natuurijs op de bevroren zee bij Lulea beproeven. Niels Overvoorde heeft op de Oostenrijkse Weissensee goed gepresteerd temidden van de marathonelite. Hij werd een keer zesde en een keer achtste, terwijl hij op Nieuwjaarsdag bij het loodzware NK op kunstijs zevende werd.

Kurt Wubben vertelt dat hij ‘vroeger’ op de Weissensee altijd ‘bagger’ reed, maar dan vervolgens in Zweden juist heel goed presteerde, omdat de combinatie van veel kilometers maken op de Weissensee en de daarop volgende rustperiode precies goed was om bij de Alternatieve Elftstedentocht in Noord-Zweden goed te zijn. De beelden dat Kurt daar met een grote ijsbaard voorop ging in de strijd staan bij veel schaatsliefhebbers – zeker die uit Pijnacker – nog op het netvlies.

Stoppen
De aanleiding tot de samenkomst waar zometeen ook de jonge talenten Ymke Wubben (15) en Bjarne den Besten (11) bij aansluiten is het nieuws dat Kurt gaat stoppen als ploegleider van Team Sportchalet Viehhofen, de ploeg waar Niels Overvoorde deel van uitmaakt.

Kurt vertelt dat hij meteen na zijn actieve schaatscarrière ploegleider is geworden en dat hij dit werk nu een jaar of twaalf doet, ongeveer even lang als zijn topsportcarrière als actief marathonschaatser. “Een jaar of 25 al ben ik heel intensief met schaatsen bezig. Iedere dag en iedere avond is er wel wat. Je bereidt een trainingsschema voor, je staat een hele avond als trainer langs de baan, je bent soms een weekend kwijt aan wedstrijden en dan hebben we ook nog de reisjes naar de Weissensee en Zweden die al met al een week of drie duren. Allemaal ontzettend gaaf – want ik ben een echte liefhebber en ik ga er vol voor – maar als ik zo doorga dan dreig ik toch een keer ijsbaanmoe te worden. Dus ik stop na dit seizoen als ploegleider maar blijf nog wel van alles doen, zoals het begeleiden van onze dochters Joëlle, Gwen en Ymke. En zo zijn er nog zat andere activiteiten. De tijd die ik over houd zal zich snel weer vullen, denk ik.”

Niels vindt het heel jammer dat Kurt stopt. De Delfgauwse hardrijder en de Pijnackerse trainer/coach/ploegleider werken nu een jaar of zeven samen en kunnen het heel goed vinden met elkaar. “Als je met Niels niet door één deur kan, dan ligt het toch echt aan jezelf. Zou niet weten hoe ik met die jongen ruzie zou moeten krijgen.”

Ymke en Bjarne
En dan komen Ymke en Bjarne binnen in schaatstenue. Ze hebben er net een namiddagtraining op zitten. Ymke op De Uithof en Bjarne bij Silverdome in Zoetermeer waar hij als gastlid van de DKIJV één keer in de week aan shorttrack doet.

Bjarne is elf jaar en zit in groep 8 van basisschool Triangel in Delfgauw. Op school gaat het best goed – hij droomt naar eigen zeggen in de klas niet weg naar de ijsbanen – en hij houdt voldoende tijd over om zeven dagen per week aan sport te doen. Meerdere keren per week langebaanschaatsen op De Uithof, op dinsdag turnen en als er niks op het programma staat, is hij ook thuis nog bezig, bijvoorbeeld op de schaatsplank.

Rond zijn zesde is Bjarne gaan schaatsen nadat zijn moeder Donja had gevraagd of hij dat misschien leuk zou vinden. Welnu, Bjarne vond het heel leuk en zit in zijn leeftijdsgroep intussen bij de top van Nederland. Werd onlangs kampioen van Zuid-Holland en tweede bij het NK. Intussen is hij bezig zo ongeveer alle pupillenclubrecords van de IJsvereniging Pijnacker uit de boeken te rijden: 300, 500, 700 en 1000 meter.

Alleen de 100 meter staat nog op naam van Michael Poot uit Delfgauw, die net als zijn broer Alain lang geleden furore maakte op de korte sprintafstanden. De 100 meter staat met 11.72 heel scherp. Op de 500 meter heeft Bjarne als mannetje van elf een PR staan van 45.08. Dat heeft hij intussen alweer verbeterd. Zie een van de kadertje bij dit artikel.

Het grote doel van Bjarne voor het resterende seizoen is de Viking Race in maart. Dat is een soort Europees jeugdkampioenschap, waarvoor de beste twee Friese rijders zich plaatsen en de beste twee uit de rest van Nederland. “Dat kan alleen bij het schaatsen; een tweedeling tussen Friesland en Nederland”, zegt Niels Overvoorde lachend.

Bjarne den Besten is dus heel serieus met zijn sport bezig. Laat zelfs het NK-marathon in Groningen schieten om zijn pijlen op de Viking Race te richten. Marathon is trouwens een groot woord: de pupillen rijden maar zes rondjes, weliswaar twee keer, maar om daarvoor helemaal naar Groningen te rijden en terug.

Carolien, de moeder van Ymke, hoefde niet te vragen of ze misschien wilde gaan schaatsen. Zij en haar iets oudere zus Gwen groeiden op met een vader die altijd met sport bezig was en bij wie de totale wintertijd – tussen oktober en maart – in het teken stond van schaatsen. Dus deze meiden gingen vanzelf schaatsen en fietsen.

Top van Nederland
Ymke doet het heel goed en behoort tot de top van Nederland. Ze is zowel eerste geworden bij het Zuid-Hollands kampioenschap langebaan als bij het Zuid-Hollands kampioenschap marathon. En ze heeft prima geschaatst bij een landenwedstrijd, waarbij ze voor het eerst in een prachtig nationaal tenue over de baan ging. Pa Kurt: “Het is geweldig als je voor het eerst in zo’n mooi pak over de baan mag. Bij mij gebeurde dat pas op mijn 34ste.”

Kurt Wubben was iemand die in zijn dertiger jaren alleen nog maar beter werden. Op de voorlaatste dag van zijn schaatsloopbaan reed hij voor het eerst de 500 meter onder de 40 seconden en de 1.500 meter in 1.54. Tijden waar Niels Overvoorde nog een keer specifiek voor zou moeten gaan trainen… Een beetje plagerig vraagt Kurt aan Niels wat zijn PR is op de 500. “Ergens in de veertig seconden”, zegt Niels onverstoorbaar!

Ymke zit op 43.3 en op de 1.500 meter is haar PR iets boven de 2.10. Ze zou heel graag het juniorenclubrecord op deze afstand verbeteren. Dat staat namelijk op naam van niemand minder dan meervoudig kampioene Jutta Leerdam die in haar jeugdjaren bij de IJsvereniging Pijnacker haar rondjes reed.

School
Net als Bjarne is ook Ymke zo ongeveer de hele week met sport bezig. Drie schaatstrainingen per week en dan nog wat aanvullende trainingen, plus natuurlijk de wedstrijden. Ze kan het allemaal goed combineren maar haar schoolactiviteiten bij het Alfrink College in Zoetermeer. Ymke maakt er geen geheim van dat ze net als Bjarne veel ambitie heeft. “Je probeert gewoon zo goed mogelijk te worden en natuurlijk zou het helemaal geweldig zijn om een keer mee te doen aan een EK of een WK of zelfs de Olympische Spelen. Geen idee of dat haalbaar is. Ik doe gewoon heel erg mijn best en dan zie ik wel waar ik op uit kom.”

Eigenlijk gold en geldt dat voor iedereen aan tafel. Niels Overvoorde wil ook heel graag die laatste stap zetten vanuit de bijna-top naar de echte top. Hoe lastig dat ook is in het marathonpeloton waar de wedstrijden vooral worden bepaald door drie sterke ploegen die allemaal willen of beter gezegd moeten winnen.

Kurt: “Vroeger kon je nog in je eentje of met een paar man er vandoor gaan, nu zijn het steeds grote groepen. Er wordt gemiddeld veel harder gereden dan in mijn tijd.” Niels: “En dus het is zaak om goed op te letten en steeds mee te gaan met ontsnappingen.”

Niels werkt winter en zomer 36 uur als planner bij Kamps Transport en voelt zich prettig bij die combinatie werk/sport. Kurt Wubben heeft in zijn beste jaren de aanbieding gekregen om zijn werk als techneut in de machine-industrie tijdelijk op te geven voor een plekje in een topploeg. “Achteraf heb ik er wel spijt van dat ik dat niet heb gedaan. Werken kun je immers je hele leven nog. Verder niet te lang bij stil staan. Toen in 1997 de Elfstedentocht verreden werd, zat ik in Australië. Is achteraf ook jammer, want daarna kwam geen een meer, voor mij zeker niet.”

Kurt Wubben had misschien ook het werelduurrecord willen of kunnen aanvallen. Is niet gebeurd, zoals hij ook geen 200 kilometer wedstrijd heeft gewonnen. Ook geen punt. Hij kijkt terug op een prachtige carrière. Zijn goede raad tot slot aan de jonge garde: zorg dat je er plezier in blijft hebben, dan komt de rest bijna vanzelf…

Het laatste wedstrijdnieuws
De plaatsing van het schaatsverhaal duurde even, maar daar kunnen de schaatsers niet op wachten. Die gaan in deze slotfase van het seizoen gewoon door. Zo werd Niels Overvoorde op zaterdag 18 februari achtste bij de marathoncupwedstrijd in Groningen.

Daarna reisde hij af naar Zweden waar hij zondag 26 februari vijfde werd bij de 150 kilometer wedstrijd op het natuurijs in daar in Noord-Zweden. 

Samen met Jeroen Janissen vanuit reed de man uit Delfgauw een gat van zes minuten naar de kopgroep dicht. Daar waren Casper de Gier en Chiel Smit weer weggereden. Niels ging weer in achtervolging met een groepje van drie en werd uiteindelijk in de sprint vijfde. Sprinten is nu eenmaal niet zijn sterkte eigenschap.

Op zaterdag 4 maart werd Niels overtuigend marathonkampioen van Zuid-Holland. Pijnackernaar Leon Wenteler die zijn afscheid gaat nemen van de wedstrijdsport om zich te kunnen richten op andere leuke bezigheden, werd vierde en miste dus net het podium.

Bjarne den Besten heeft zich vorig weekend geplaatst voor de Viking Race in maart. Het elfjarige talent raffelde de 500 meter af in 43.88 seconden en intussen is zijn PR 43.59. Als snelste van Nederland plaatste Bjarne zich voor de Viking Race in maart. Ymke Wubben werd zesde bij het NK allround en plaatste zich net niet voor de Viking Race. 

Op de 1.500 meter werd ze tweede, op tweehonderdste achter de winnares. Op 18 februari behaalde Ymke een derde plaats bij het NK marathon in Groningen. Op 27 februari reed Ymke het clubrecord van Jutta Leerdam op deze afstand uit de boeken. Het stond op 2.09.07 en het staat nu op 2.08.99. 

Als je het clubrecord van iemand  zoals Jutta verbetert - die intussen is uitgegroeid tot een wereldtopper - dan is dat best heel bijzonder. En iets om trots op te zijn. Jutta Leerdam is voor alle leden van de IJsvereniging Pijnacker een inspiratiebron en zeker ook voor Ymke Wubben. Tot slot Kurt Wubben zelf: hard schaatsen blijft hij doen, ook de komende jaren. Hij krijgt daar meer tijd voor, nu hij geen ploegleider meer is. Op 4 maart werd hij bij het de Marathon Masters-kampioenschap verdienstelijk tweede.

Sponsors gezocht
De schaatsers die in het bijgaande verhaal aan het woord komen, kunnen wel wat privé-sponsoring gebruiken vanwege de vele kosten van het materiaal, de vele reizen die ze moeten maken, de kosten van abonnementen enzovoort. Voor verdere informatie en aanmelding: marcoovervoorde@gmail.com.

Ook zorgen
Het is niet allemaal goud en glad ijs dat er blinkt. Er zijn ook zorgen. Bijvoorbeeld over de toekomst van De Uithof. Er zijn plannen om er een padelcentrum van te maken. Padel is prachtig maar dat mag natuurlijk niet gebeuren. Ook bij de IJsvereniging Pijnacker gaat het niet alleen maar gladjes. Men is op zoek naar drie bestuursleden.

Het aanstormende talent Bjarne den Besten is als elfjarige bezig oude clubrecords van de IJsvereniging Pijnacker te verbeteren. Op deze foto poseert de Delfgauwenaar als kampioen van Zuid-Holland.
Niels Overvoorde heeft op de Weissensee opnieuw de top 10 gehaald. In Zweden werd hij vijfde en op 4 maart Zuid-Hollands marathonkampioen. Al met al mooie prestaties. (foto Hanneke Mennens)
Een jaar of 25 is Kurt Wubben heel druk geweest als actief marathonschaatser en daarna als ploegleider/trainer. Om ‘ijsbaanmoeheid’ te verkopen stopt hij aan het eind van dit seizoen als ploegleider. Voorlopig…

Uit de krant