Bloeiende paardenbloem: zonnegroet op regenachtige oudejaarsdag. (foto: Caroline Elfferich)
Bloeiende paardenbloem: zonnegroet op regenachtige oudejaarsdag. (foto: Caroline Elfferich)

De negende Eindejaarsplantenjacht

Actueel 1.856 keer gelezen

Op 27 december 2022 deed ik met Truus van der Hulst mee aan de negende Eindejaarsplantenjacht van FLORON. Hierbij tel je rond de jaarwisseling het aantal bloeiende plantensoorten dat je aantreft tijdens een wandeling van een uur.

Verspreid over het land deden 483 deelnemers mee aan de Eindejaarsplantenjacht. Gemiddeld werden er dit jaar 9,9 soorten per route geteld: opvallend weinig in vergelijking met voorgaande jaren. In de top 3 zijn geëindigd: klein kruiskruid, paarse dovenetel en vogelmuur. Tot op heden heb ik alle keren met de Eindejaarsplantenjacht meegedaan, vaak met Truus en/of een dochter. Dit jaar vonden we 18 soorten in bloei: bijna tweemaal zoveel als het landelijk gemiddelde, maar tweemaal zo weinig als vorig jaar. Een dag of tien voor de telling had het enkele dagen gevroren en daardoor waren veel knoppen naar de knoppen gegaan.

Bij de vorige Eindejaarsplantenjacht (27 december 2021) zagen we maar liefst 39 bloeiende soorten: de hoogste score die we ooit hebben behaald. De weersomstandigheden waren toen gunstiger voor bloemen. Bovendien had Truus in de dagen voorafgaand aan de telling de omgeving verkend waar nog wat stond te bloeien. Zo konden we een uitgestippelde route lopen langs alle opgespoorde bloeiende planten. Dit soort praktijken zijn niet illegaal. Er vallen geen prijzen te winnen en er zijn op dit punt geen strenge regels bij de Eindejaarsplantenjacht.

In voorgaande jaren heb ik gezien dat hoog scorende deelnemers bloeiende tuinplanten meetellen, zoals viooltjes en kerstrozen. Hierdoor ligt het totaal aantal bloeiende soorten veel hoger dan het gemiddelde aantal per route. Dit jaar zijn er in totaal 390 winterbloeiers waargenomen. Wij tellen voornamelijk wilde plantensoorten. Afgelopen negen tellingen heb ik met mijn compagnons tussen 15 en 39 bloeiende soorten waargenomen, met een gemiddelde van 28. Meestal staan dezelfde soorten in de top 25. In het westen van Nederland bloeit vaak meer dan elders. Het madeliefje eindigt meestal op nummer 1. Bij de vorige telling bloeiden ze massaal. 

Dit jaar was het aantal bloemen beperkt. Eigenlijk was ik niet van plan om iets over de Eindjaarsplantenjacht te schrijven dit jaar, maar op oudejaarsdag stond er vlak voor mijn voordeur een paardenbloem te bloeien in de regen. Doorgaans openen ze hun bloemen alleen als de zon schijnt. Het regende die dag echter bijna onafgebroken. Ik vond het een bijzondere waarneming en besloot terstond om toch aandacht te besteden aan de dappere planten die in de winter bloeien…

Caroline

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant