Afbeelding

Ingezonden: Vuurwerkoverlast

Actueel 4.629 keer gelezen

In Pijnacker-Nootdorp en wijde omgeving wordt alweer sinds enkele weken met grote regelmaat, gedurende de gehele dag, avond en in de vroege nachtelijke uren vuurwerk afgestoken. Dat vuurwerk afsteken in deze tijd illegaal is, is bij de ‘afstekers’ waarschijnlijk bekend en daarom worden hiervoor gebieden opgezocht waar men niet gemakkelijk wordt gevonden en dat voor handhavers lastig te bereiken is. Voorbeelden zijn plaatsen nabij de wandel- en fietspaden in natuurgebied Buytenhout (zoals wandelbos Laakweg, tunneltje Floriadepad/hofweg en tunneltje Balijpad/metro-E spoor).

Wat de ‘afstekers’ wellicht niet beseffen, of misschien waar ze lak aan hebben, is de verstoring en de overlast op de wilde dieren en de huisdieren (honden, katten, vogels, konijnen, ...) die leven in het gebied. Het zijn voornamelijk de knallen van het vuurwerk die de schrik en angst geven, maar niet alleen. Afstekers gebruiken steeds vaker glazen flessen, bij hun praktijken. Helaas heeft dit veelvuldig tot gevolg dat er gebroken glas achterblijft op en nabij de afsteek plaatsen, gevaarlijk voor dier en mens (en de nodige lekke band voor de argeloze fietser). Zelf heb ik een hond en ben ik dagelijks getuige van knallend vuurwerk in de wijde omgeving en de impact die dit heeft op alle soorten dieren. Vogels vliegen op, honden en katten duiken verschrikt weg, en soms vlucht een hond met de staart tussen de benen weg uit één van de mooie losloopgebieden die onze gemeente rijk is.

Helaas geldt ook voor mijn hond, dat hij schrikt en angstig is van knallen. Jammer genoeg is mijn hond daar niet alleen in, ik zie vele dierenliefhebbers worstelen om hun hond of kat te kalmeren. Vandaag nog zag ik een hond trillen van angst en wegrennen om zich vervolgens te verbergen onder een hoop opgedregd riet.

Het is duidelijk dat alle dieren anders zijn, maar de schrik en angst voor luide knallen en de verwondingen door gebroken glas, is iets vreselijks. Dit wil ik graag onder de aandacht brengen van vuurwerkafstekers zelf en hun vrienden, ouders, grootouders, buren, kennissen, leraren, trainers en alle andere voorbeeldfuncties. Realiseer je wat vuurwerk afsteken aanricht.

Aan de handhavers zou ik willen vragen om (meer) te handhaven. In de natuurgebieden zouden de boswachters die er al rondrijden, hier (meer) aandacht voor kunnen hebben. Dit zal zeker passen binnen de huidige rondritten die gemaakt worden ter controle van het aanlijnen van honden. Op straat en in de wijken, kan de politie zich meer laten zien. Kijk tezamen uit naar onnadenkende individuen, spreek ze aan en maak duidelijk wat het effect van vuurwerk afsteken is, dat het glas gevaarlijk is en de rommel die achterblijft een zoveelste impact is op onze natuur.

Laten we eerlijk zijn, het is pas begin november, maar het afsteken is alweer enige weken gaande en er zijn nog bijna twee maanden te gaan naar oud en nieuw.

Voor mij en ongetwijfeld vele dierenliefhebbers met mij, moet dit afsteken van vuurwerk nu (eindelijk) eens worden aangepakt. Bedankt voor het nemen van de tijd om mijn bericht te lezen. Al is het één iemand die bewust wordt en geen vuurwerk meer afsteekt, dan heb ik in ieder geval een klein verschil kunnen maken.

J.C., Nootdorp

Uit de krant