De burgemeester die niet boven de mensen, maar middenin de mensen was en wat erg werd gewaardeerd.
De burgemeester die niet boven de mensen, maar middenin de mensen was en wat erg werd gewaardeerd.

De Zonnebloem afdeling Pijnacker viert zevende lustrumfeest

Actueel 1.091 keer gelezen

Op 1 oktober jl. vierde de Zonnebloem Pijnacker/Delfgauw feest in Het Witte Paard in Nootdorp. De feestdag werd geopend door burgemeester Björn Ligthart. Aan de rond 100 gasten en vrijwilligers van de afdeling werd een leuk programma en een heerlijk warm lunchbuffet voorgeschoteld. De verrassing volgde na de “warme hap” toen Francis van Broekhuizen en Gregor Bak hun opwachting maakten. 

Afdelingsvoorzitter Frans Lettinga heette in het bijzonder burgemeester Björn Ligthart en wethouder Sociaal Domein, Marieke van Bijnen welkom naast de verenigingsconsulent Esmé van der Helm en de regiovoorzitter Aivie Soekhlal, beiden aanwezig namens de Zonnebloem organisatie. In zijn welkomstwoord memoreerde hij dat we net als vijf jaar geleden weer “vroeg piekten”. Officieel bestaat de afdeling op 15 december 35 jaar maar rond de feestdagen in december is het al zo druk met festiviteiten dat weer voor oktober is gekozen. Onze voormalige vorstin, zo zei hij, vierde haar verjaardag immers ook niet op de dag van haar echte verjaardag. Moet dus kunnen.

In zijn toespraak wees de burgemeester op de symboliek van de zonnebloem, een bloem die warmte, levenslust en betrokkenheid uitstraalt. Hij wees op het belang om lang aan de samenleving mee te kunnen blijven doen en sprak in dit verband zijn waardering uit voor het werk van de vrijwilligers. Zich richtend tot de aanwezigen in de zaal ontstond een interactie waardoor een minder formele sfeer ontstond. De mens achter de burgervader werd zichtbaar en dat werd gewaardeerd. Het leidde bij een van de gasten tot de uitnodiging aan de burgemeester om eens langs te komen, hetgeen werd genoteerd.

Nadat de burgemeester het lustrumfeest had geopend, volgde een optreden van de vocal group Close2U and friends. De kern van de groep bestaat als close harmony group uit drie dames die voor deze gelegenheid optraden met hun “friends”, acht in totaal. Een veelstemmig gevarieerd programma dat bij de toehoorders de tongen los maakten. Nadat ze hun optreden met het nummer van Doris Day “Que sera, sera” afsloten, was het tijd voor een drankje gevolgd door de soep. Daarna werd genoten van het lopend warm buffet. Degenen die het loopje om op te scheppen niet gemakkelijk konden maken werden door de vrijwilligers op hun wenken bediend. Inmiddels werd het podium gereed gemaakt voor het middagoptreden.

Wie zou nu die bekende BN’er zijn, waarover in de uitnodigingsbrief voor het feest werd gesproken? Een verrassing. Het is een Zij en een Hij. Een tip van de sluiter werd door voorzitter Frans Lettinga samen met teamleider Activiteiten Babs Waser in de vorm van een rijmpje opgelicht: “Zij heeft de lach aan haar kont en is een zangtalent. Hij doet het graag op een vleugel en is ook koordirigent. Als zij twijfelt, dan breekt zowat het glasservies. Als hij speelt, dan gaat het van pianissimo tot hysterisch”.

Francis van Broekhuizen uit Nootdorp en haar Delftse pianist/begeleider Gregor Bak betraden het podium. Francis gaf aan hoe je je als haar toehoorder zou moeten gedragen en de zaal was stil als ze haar aria’s en andere liederen ten beste gaf, afgewisseld met lachsalvo’s bij het horen van haar belevenissen. Zo vertelde ze over haar dure gondeltocht in Venetië waar ze zingend tijdens de tocht hoopte op een korting en over haar mooie outfit die door een damesblad onder de loep werd genomen maar haar een erg leuk act opleverde. Voor de pauze zong ze, zo nu en dan zonder microfoon, liederen uit opera’s zoals het mooie Cavalleria rusticana. Zelfs in een zaal met een niet ideale akoestiek klonk haar uitvoering geweldig. “Ik heb zin in een ijsje, goed voor mijn stem” riep Francis na drie kwartier. De mensen van het Witte Paard stonden klaar voor het scheppen van ijs met desgewenst fruitsalade en slagroom.

Na de pauze waren er diverse toppers zoals het gevoelige “Voor haar” van Frans Halsema, het Spaanse “Granada”en “Het dorp” van Wim Sonneveld. Halverwege het optreden ging ze met Gregor - die ze aansprak met “Greeg” - in de weer om twee aan haar telefoon te koppelen nieuwe geluidsboxen aan de praat te krijgen zodat meer dan alleen de pianobegeleiding ten gehore kon worden gebracht. Dat lukte. Met “Climb every mountain”, het nummer uit haar optreden als Moeder Overste in “The sound of music”, besloten ze na een optreden van twee maal drie kwartier hun show. De aanwezigen lieten horen dat ze enorm hadden genoten van de Diva die met veel gevoel voor humor en spontaniteit het feest afsloot.
Er volgden nog woorden van dank allereerst aan de aanwezigen om te delen in de feestvreugde; in het bijzonder ook aan de vrijwilligers die het feest organiseerden en de helpende hand boden. Ook de mensen van Het Witte Paard werden bedankt en last but not least, fotograaf Bianca Linhart. Francis deed nog een ronde door de zaal om de aanwezigen de gelegenheid te geven samen met haar op de foto te gaan.

De feestnummers Francis van Broekhuizen en Gregor Bak. Dat zal de aanwezigen nog lang heugen.

Uit de krant