Manon showt haar medailleverzameling.
Manon showt haar medailleverzameling.

Manon Bouwer oogst medailles bij internationale wedstrijden

Actueel 2.113 keer gelezen

Bij de World Sport Games in het Finse Oulu heeft de zestienjarige Pijnackerse Manon Bouwer van de Pijnackerse Watervrienden (PWV) eind augustus liefst zes medailles uit het zwemwater gevist. Vijf keer zilver en één keer brons was de mooie oogst. In De Plons, het clubhuis van de PWV, bij zwembad De Viergang, blikt Manon terug. Haar moeder en trainster Astrid Bouwer is ook van de partij.

Manon vertelt met veel enthousiasme over het avontuur in Finland. De reis erheen was dat al. Eerst met het vliegtuig, dan met een gewone trein en tot slot ook nog nachttrein die zo ‘hobbelde’ dat slapen haast niet mogelijk was. Vervolgens was het in Oulu super gezellig onderling, maar ook ontzettend spannend. Soms was de spanning zo groot dat Manon het even niet meer hield en stevig moest huilen. Dat huilen werd ook bevorderd door een schouderblessure die haar flink parten speelde en nog wel een beetje. “Daan van MTC De Viergang zegt dat het goed gaat komen en dat ik ook met die blessure best flink kan doortrainen.” En dat doet Manon Bouwer op dit moment ook weer. Ze traint vier keer per week onder leiding van verschillende trainers. Niet alleen ma Astrid maar ook Marc, Martin en Karen.

Marc en Thijs, die zelf ook zwemmend actief zijn, hopen volgend jaar juni in Rome van de partij te zijn bij de Masters. Astrid, de moeder en trainster van Manon: “Het ene jaar gaat alleen de jeugd en het andere jaar de jeugd en de masters. Nu was er een ploeg van 24 jongens en meisjes in verschillende leeftijdsklassen en volgend jaar gaat Nederland met een team van 48 mensen richting Rome; 24 jeugd en 24 masters.” Terwijl ze eigenlijk nog de medaille-oogst van Finland viert en koestert, is Manon alweer in voorbereiding op de kwalificatie voor Rome. Voor 14 februari moet dat rond zijn. Ze moet tien tijden scoren op verschillende afstanden en de beste vijf zijn dan beslissend. Zoals het er nu uit ziet, moet dat te doen zijn.

Manon die in haar vrije tijd bij Albert Heijn Pijnacker werkt en die daarnaast een opleiding Sport en Bewegen doet, blikt toch nog even terug op het Finse avontuur. Ze won daar medailles op de volgende afstanden: persoonlijk op de 50 rug en 100 rug en vier zilveren medailles bij de estafettes. Vijf keer zilver en één keer brons is natuurlijk een topprestatie. Ze vertelt dat de rugslag eigenlijk haar beste onderdeel is maar dat bij de rugslag nog allerlei verbeteringen qua techniek mogelijk en nodig zijn. “Bij alle onderdelen moet ik nog heel veel bijleren en daar train ik ook hard voor. Minimaal vier keer in de week dus.”

De jonge Pijnackerse zwemt al vanaf haar vijfde jaar en vindt de sport ontzettend leuk. Het zit ook in de familie. De Bouwertjes zijn ontzettend actief in en rond het zwemwater. Manon vindt het verbeteren van de techniek leuk, maar meer nog houdt ze van het sociale aspect. Lol maken met de teamgenoten en tegenstanders van andere verenigingen (landen) ontmoeten en daarmee ervaringen uitwisselen; dat vindt ze geweldig. “Tijdens de wedstrijden ben je fanatiek en probeer je er alles uit te halen, maar daarna moet er ook weer tijd zijn voor ontspanning. Dat werkt voor mij het beste. We hebben aan het eind van het toernooi ook van alles uitgewisseld met elkaar. Dus heb ik nu een Belgisch shirt en twee Finse badmutsen!”

De volgende landen deden in Finland mee: Oostenrijk, Italië, Israël, Iran, Finland, België en Nederland. Deelnemers uit heel verschillende landen die door het evenement toch wat dichter bij elkaar gekomen zijn. Manon vertelt dat ze niet de enige was die gespannen was voor de wedstrijden. “Bij de 50 meter schoolslag stond een Belgische naast haar die steeds maar vroeg: ‘Is het één lengte?’ Ik wist niet wat ze bedoelde. Later begreep ik dat ze bedoelde: één baan. Gelukkig zei ik ja gaf ik dus het goede antwoord”, aldus Manon die deze vrijdag toeleeft naar de eerstvolgende wedstrijden, op zondag in Haarlem. Daar gaat ze naar toe met een aantal andere zwemmers en zwemsters van PWV, onder meer haar grootste vriendin Floortje!

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant