Maria Genova hield de ondernemers wakker met een verontrustend verhaal over cybercriminaliteit.
Maria Genova hield de ondernemers wakker met een verontrustend verhaal over cybercriminaliteit.

Ondernemers vroeg uit de veren voor Miljoenenontbijt

Actueel 1.335 keer gelezen

De belangenbehartiging voor ondernemend Nederland ging gewoon door tijdens de coronatijd maar fysiek elkaar ontmoeten, bijpraten en inspireren was er meer dan twee jaar niet of nauwelijks bij. Alleen het zogenoemde Miljoenenontbijt ging nog wel door. Dat is een vroeg uit de veren bijeenkomst daags na Prinsjesdag.

Vorige week was dat Miljoenenontbijt er weer. Bij het computerdienstverleningsbedrijf Promax in Bergschenhoek, met als gastvrouw eigenares Judith Littel, was een heel levendige samenkomst. Danny Ruigrok van Bloemendaal Ruigrok fileerde in korte heldere bewoordingen de Miljoenennota die een dag eerder was gepresenteerd. Met harde feiten toonde hij aan dat voor het MKB het gelag gaat betalen. Belastingen en heffingen gaan omhoog terwijl bijvoorbeeld de zelfstandigenaftrek voor ZZP-ers in hoog tempo wordt afgebouwd. En intussen moet je nog uitkijken dat je niet het slachtoffer wordt van hackers die het voorzien hebben op al je digitale data. Specialiste Maria Genova – een Nederlandse Bulgaarse – kon er wel uren over praten en verwees voor de details naar haar boek ‘Komt een vrouw bij de hacker.’ Een op de drie Nederlanders is of wordt slachtoffer van cybercrime dat nog steeds een taboe is. Je zegt wel dat er bij je is ingebroken of dat je fiets gestolen is, maar dat je gehackt bent, dat zeg je niet. Terwijl het juist zo van belang is om het wel te melden. Hoogste tijd voor een minister van cybercrime, zegt Maria. Voordat Maria Genova aan het woord kwam, was er een korte forumdiscussie onder leiding van Norma Drost. De ondernemers Gijs van der Helm en Iwan van der Knaap lieten hun licht schijnen over de huidige economische situatie en de Miljoenennota en dat deden ook de wethouders Leon Hoek van Lansingerland en Frank van Kuppeveld van Pijnacker-Nootdorp.

Gijs van der Helm meende dat het kabinet met het oog op de energiecrisis te afwachtend en te laat heeft gehandeld. En Iwan van der Knaap bleek van mening dat er daardoor onvolledig werk is geleverd qua Miljoenennota. Hij pleitte voor een vervolg met betere plannen ‘op de derde dinsdag van oktober’. De ondernemers vinden dat niet alleen de burgers maar het bedrijfsleven in aanmerking moet komen voor compensatie van de uit de pan rijzende energiekosten. De wethouders cq gemeentebestuurders beloofden alles te doen wat in hun vermogen ligt, zoals het niet verhogen van de lasten, meedenken met energietransitieplannen, het inzetten van energiecoaches en een positieve insteek bij het verlenen van vergunningen. Kortom: meeleven en meedenken met de ondernemers binnen de eigen gemeente en ook blijven zoeken naar alle mogelijke vormen van samenwerking. Over de Miljoenennota zei wethouder Frank van Kuppeveld van het CDA, dat het tweede kabinet Den Uijl er dan toch nog is gekomen. Het eerste kabinet Den Uijl wordt algemeen gezien als het meest linkse in de historie van Nederland! Als voorzitter van VNO NCW Oostland benadrukte Gijs van der Helm nog eens het belang van samen optrekken bij de belangenbehartiging. In de coronatijd is het aantal leden van VNO-NCW Oostland minder geworden. Gijs hoopt dat het ledental zich minimaal gaat herstellen nu de ondernemers elkaar weer fysiek kunnen ontmoeten. Het bestuur is blij dat er tot het einde van het jaar nog meer bijeenkomsten zijn. Op 14 oktober is er een bijeenkomst over personeel bij Perflexxion, van ondernemer Micha Oosthoek. Dat gaat er over: hoe werf ik medewerkers en hoe zorg ik er voor dat ze ook blijven!

Vervolgens is er op 18 november een bijeenkomst over energie bij Anthura met Iwan van der Knaap. Tot slot is bij Muller & Co op 15 december de traditionele Eindejaarsbijeenkomst. Bij de organisatie wordt het bestuur gesteund door regiomanager Jerry Moerman. Dat is hij ook voor de gebieden Den Haag, Rijnland en Oostland. “Ik ben nog geen half jaar bezig maar het werk spreekt me ontzettend aan. Je ontmoet in deze functie heel veel verschillende mensen, vooral ook heel veel ondernemers met mooie plannen en met de instelling dat je er voor moet gaan om dingen voor elkaar te krijgen.” Een van de opdrachten van Jerry Moerman is werving van nieuwe leden. Dat doet hij door ondernemers en bedrijven te benaderen en aan te spreken, maar ook door ondernemers vrijblijvend uit te nodigen voor de genoemde samenkomsten. Voor meer informatie: moerman@vno-ncwwest.nl.

Uit de krant

Uit de krant