Het echtpaar was verrast door het bezoek van de burgemeester.
Het echtpaar was verrast door het bezoek van de burgemeester.

Liefde in de Lijmfabriek: Annie en Ton zeventig jaar getrouwd

Actueel 1.873 keer gelezen

Nootdorp - Het is het enige zeventigjarig huwelijkspaar van dit jaar in de gemeente Pijnacker-Nootdorp, vertelde burgemeester Björn Lugthart tijdens zijn binnenkomst in woonzorgcentrum Veenhage. In een vrolijk versierd zaaltje werd hij opgewacht door het platina huwelijkspaar Annie (92) en Ton (96) Hoogeveen-Disseldorp. Ook dochter Ilse en zoon Ton jr. waren met partners van de partij. Zeventig jaar getrouwd is natuurlijk een zeer bijzondere aangelegenheid.

Annie komt uit een echte ondernemersfamilie. “Mijn ouders hadden een groente- en fruitwinkeltje in de Delftse binnenstad”, vertelt ze. “Dat was ontzettend hard werken”, beaamt Ton. “Ook een beetje de reden dat wij de zaak niet hebben overgenomen. Ik houd van werken hoor, maar niet veertien uur per dag.”

Ton was meer een man van kantoortijden. Hij vond dan ook helemaal zijn draai bij de Lijm- en Gelatinefabriek aan de Rotterdamseweg in Delft. De plek waar hij ook Annie ontmoette. Hij was daar onder meer verantwoordelijk voor personeelszaken. Op 19 augustus 1971 werd het bedrijf opgeschrikt door een gigantische explosie. De ontvettingsafdeling van de Lijm- en Gelatinefabriek was ontploft. Bij de ramp vielen drie doden en vijf zwaargewonden. Ton kan het zich allemaal nog goed herinneren. “Ik moest de lijsten van alle personeelsleden opzoeken en kijken wie er gemist werd. Dat was een enorm verdrietig gebeuren.”

Het vitale echtpaar woont pas een half jaar in Nootdorp. Begin vorig jaar zijn Annie en Ton verhuisd naar Veenhage, een moeilijk besluit, maar ook een kans. “We konden hier samen een kamer krijgen”, zegt Annie, die niets dan lof heeft voor het personeel van Veenhage. “De verzorging is heel erg goed en de mensen heel aardig”, zegt ze.

Corona en Norovirus
De afgelopen jaren waren niet makkelijk voor het paar. Ze kregen allebei corona en ook waarde het Norovirus rond. “Dat betekent dat je weinig mensen meer ziet. Zo is mijn negentigste verjaardag in het water gevallen. Nou ja, niet helemaal want we hebben het gevierd op FaceTime”, aldus Annie die uiterst handig is met de iPad. “Ik speel Wordfeud en lees e-mailtjes.” Ton moet niets hebben van alle nieuwe digitale snufjes. Hij vond de invoering van de ponsplaatmachine aan het einde van zijn loopbaan bij de Lijmfabriek al een verschrikking. “Ik ben van het ouderwetse boekhouden”, stelt hij. “En wat heeft al die nieuwe techniek ons eigenlijk gebracht? We zijn veel minder lief voor elkaar geworden”, vindt hij.


Ton richt zich tot de burgemeester en zegt: “Hoe vindt u het eigenlijk om hier burgemeester te zijn?” “Helemaal geweldig”, antwoordt Björn Lugthart. “Dat is mooi, want wij vinden het geweldig dat u hier bent”, zegt Ton daarop. “Weet u, ik kan als het moet voor een vol stadion spreken, maar dit soort dingen zijn dan toch weer een beetje spannend”, zegt Ton die meteen gerust wordt gesteld door de burgemeester. 

Sport
Wanneer Annie in de avonduren een spelletje Wordfeud op de iPad speelt, kijkt Ton naar sportwedstrijden op de televisie. Helemaal zijn domein. “Ik volg zo’n beetje alle sporten”, zegt hij. Ajax is zijn favoriete voetbalclub, vertrouwt hij de burgemeester toe. 96 jaar is natuurlijk een enorme leeftijd. De burgemeester wil dan ook weten wat het geheim van Ton is. Even denkt hij na en zegt dan: “Tja, ik eet sowieso elke avond een cornetto ijsje.” Zijn kinderen zorgen dat er genoeg ijsjes voorradig zijn. “Laatst had ik de kleine variant gekocht, dat kreeg ik meteen te horen”, lacht zijn zoon.

Chinees en bloemkool
Het echtpaar is van plan om Nootdorp op het gemakkie te gaan ontdekken. Voor de kapper en lekker eten hoeven ze de deur niet uit, want dat is allemaal intern geregeld. Alhoewel... “Chinees eten hoeft voor mij echt niet meer”, zegt Ton. “Maar ik ben wel gek op bloemkool. Mits er nootmuskaat op zit!” Een kleine tip voor de keuken van het woonzorgcentrum dus!


Uit de krant