Burgemeester Lugthart ontvangt een toekomststoel.
Burgemeester Lugthart ontvangt een toekomststoel.

Leerlingen SKOP geven de toekomst een stoel

Actueel 1.251 keer gelezen

Op woensdag 31 augustus was bij CulturA & Zo in Nootdorp de feestelijke start van het nieuwe schooljaar van de scholen van de zogenoemde SKOP, de Stichting Katholiek Onderwijs Pijnacker. Onder deze stichting vallen diverse scholen in Pijnacker en Delfgauw: de Mariaschool in Klapwijk, de Jozefschool in Pijnacker-Noord, het Spectrum in Delfgauw, de Johannesschool in Pijnacker-Zuid en de Keizerskroon in de nieuwe wijk Keijzershof. In totaal telt SKOP 1.500 leerlingen en 160 medewerkers. Deze laatste groep was in het theater van CulturA aanwezig voor de ‘Kick-Off’ van het nieuwe schooljaar.

De speciale gast deze middag was kinderboekenschrijver Jan Terlouw. Deze kwieke negentigjarige veelkunner vertelde boeiend over zijn eigen schoolperiode. Zijn allereerste juf was juffrouw Reus over wie hij met grote warmte sprak. Ze was ontzettend lief en had maar één foutje gemaakt: de kroontjespen had ze niet in zijn rechterhandje moeten stoppen maar het linkerknuistje. Jan was en is linkshandig en heeft aan het verplicht met rechts leren schrijven een ambivalente houding tegenover schrijven overgehouden. Vooral dankzij zijn stimulerende echtgenote is hij toch een begenadigd kinderboekenschrijver geworden. Overigens was zijn vak vooral fysica. Totdat hij rond 1970 via D66 in de politiek verzeild raakte. Begin jaren tachtig was hij minister van Economische Zaken. Wat hij ook deed en doet, Jan Terlouw is altijd verhalen blijven bedenken en vertellen. Hij hield de mensen van SKOP voor dat het verhaal een ontzettend goed werkend instrument is in het onderwijs. Ieder kind, en eigenlijk ieder mens, ongeacht leeftijd, raakt geboeid door een goed verhaal. 

De liefde voor verhalen en voor boeken was hem bijgebracht door meester Malkenhorst op een protestants-christelijke lagere school op de Veluwe. Die meester Malkenhorst liet hem ook als jonge jongen ook zien wat een bibliotheek is. “Hier staan heel veel boeken die je allemaal een voor een mag lenen en lezen”, aldus de meester die zo weer een wereld opende voor Jantje Terlouw. Een leraar biologie zorgde er voor dat Jan nooit meer vergat wat ‘amylase’ is. Dat is een enzym in ons speeksel dat een rol speelt bij de spijsvertering. “Hij vertelde over ‘amylase’ maar ik zat weg te dromen in de klas en luisterde niet. ‘Interesseert het je niet Jan’, vroeg de leraar met zachte stem. Maar natuurlijk interesseerde het me wel. Ik was er gewoon even niet bij maar vanaf dat moment wel. Het woord ‘amylase’ zou ik de rest van mijn leven niet meer vergeten”, aldus Jan Terlouw die vervolgens vertelde dat docent meester Van der Lek hem de schoonheid van de wiskunde deed ontdekken. 

De boodschap van Jan Terlouw aan al die leerkrachten van de SKOP-scholen was dat leraren en leraressen ontzettend belangrijk zijn voor de ontwikkeling en de groei van kinderen. Het laatste boek van Jan Terlouw - ‘Het hebzuchtgas’ - is een actueel sprookje over het klimaat en vertelt over de gevolgen van het gebruik van fossiele brandstoffen. Om altijd een blik op de toekomst te houden, introduceert hij in dit boek De Toekomststoel. Een lege stoel die altijd bij vergaderingen en belangrijke bijeenkomsten erbij gezet kan worden en symbool staat voor de generatie van de toekomst, de kinderen. Denk bij ieder besluit dat genomen wordt aan hen! Houd bij alles wat je doet en besluit in je achterhoofd dat er na ons mensen komen die ook moeten kunnen rekenen op een leefbare aarde. 

Deze mooie gedachte is omarmd door SKOP en na het inspirerende verhaal van Jan Terlouw werd als eerste een Toekomststoel, gemaakt door kinderen van de vijf SKOP scholen, aangeboden aan de burgemeester en wethouder van onderwijs. Zij namen de stoel met veel enthousiasme in ontvangst en beloofde de stoel in de collegekamer te zetten. Na de burgemeester en wethouder, waren de scholen aan de beurt. Overkoepelend directeur Henk Hooijmans van SKOP leidde op het podium een ceremonie waarbij leerlingen van de betreffende scholen een mooi vormgegeven en kleurrijk uitgedoste stoel overhandigden - die ze zelf mooi hadden gemaakt - aan hun schooldirecteur. Al met al een heel geslaagde schooljaaropening in het theater van CulturA & Zo. Het werd een heel feestelijke middag die begon met een lunch en eindigde met een gezellige borrel. Jan Terlouw, naar wie iedereen ademloos en geboeid luisterde, ‘moest’ de nodige boeken signeren en met mensen op de foto, voordat hij beladen met bloemen huiswaarts mocht keren!

De schrijver signeerde na afloop nog wat boeken.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant