Esther aan het stuur en Miriam in trapeze. Foto: Eva Houweling
Esther aan het stuur en Miriam in trapeze. Foto: Eva Houweling

Drie podiumplaatsen voor dorpsgenoten

Actueel 35 keer gelezen

In de laatste week van juli was het WK FJ-zeilen op het Comomeer in Italië. Het was een geheel Nederlands podium, met maar liefst 3 inwoners uit Pijnacker-Nootdorp. Daar wordt dus op hoog niveau gezeild in de FJ-klasse; een tweepersoons open zeilboot. 

Hylke Sasse (28) uit Nootdorp en Madelein van der Hout (32) zijn al een paar jaar een zeil-duo met succes. Dat resulteerde nu in een eerste plaats op het WK. Esther (17) en Miriam (15) de Jong uit Pijnacker werden derde. Beide dames zeilen al een tijdje, maar voor het eerst samen.

Van 22 juli t/m 24 juli was voorafgaand het Italiaans Kampioenschap op het Comomeer. Daar waren 34 deelnemers, waarvan 10 Nederlandse. Hylke en Madelein werden daar ook eerste en Esther en Miriam tweede. Dat beloofde al wat. Met zes wedstrijden, onder wisselende omstandigheden, was dat een mooie voorbereiding op het WK.

Aansluitend werd van 27 t/m 30 juli het Wereld Kampioenschap in de FJ-klasse gezeild. Er waren in totaal 55 boten die streden om de titel. 18 teams uit Nederland deden mee. Hylke en Madelein bleven oppermachtig al was er wel een strijd tussen de nummers 1 en 2. Esther en Miriam stonden vrijwel de hele tijd derde. Na 7 wedstrijden onder wisselende omstandigheden van zachte tot harde wind was de strijd beslist. Opvallend was het aantal jongeren in de FJ-klasse, waarin van 14 – 74 jaar wordt gezeild en alle combinaties mogelijk zijn. Van broer/zus, vader dochter/zoon of gewoon vrienden en toevallige combinaties omdat het zo uitkwam. Nationaliteit maakte niet uit; iedereen ging met goed met elkaar om en hielp elkaar als een bemanning uitviel of materiaalpech ontstond.

Beide evenementen werden georganiseerd door de zeilvereniging ter plaatste. Voor de fans thuis waren de wedstrijden te volgen via de GPS trackers van het portal Trac Trac. Leuk is ook dat elke deelnemers zijn race kan terugkijken. Het was een schitterend evenement met bijzonder mooie resultaten voor Pijnacker-Nootdorp.


Uit de krant

Uit de krant