Locoburgemeester Hanneke van de Gevel bezocht het echtpaar en luisterde aandachtig naar het hele levensverhaal.
Locoburgemeester Hanneke van de Gevel bezocht het echtpaar en luisterde aandachtig naar het hele levensverhaal.

Stille verkering groeit uit tot 65-jarig huwelijk

Actueel 3.402 keer gelezen

Pim (89) en Riny (87) Hoogerdijk - van der Salm waren afgelopen zaterdag maar liefst 65 jaar getrouwd. Ze leerden elkaar kennen op de streng gelovige jongens- en meisjesvereniging. Tijdens een excursie naar het Panorama Mesdag sloeg de vonk over. Het werd de eerste zeven jaar een stille verkering, want zelfs een kleine kus was uit den boze. 

Locoburgemeester Hanneke van de Gevel luisterde aandachtig naar het levensverhaal van Pim en Riny. “Denk maar niet dat je bij een meisje kon blijven slapen hoor”, vertelt Pim. “Alles was gescheiden. Tijdens uitjes met de vereniging lagen de meisjes niet alleen apart, maar ook vaak nog een paar kilometer verderop. Ik werd bijvoorbeeld ondergebracht bij een bakkerij.” 

De liefde overwon en het stelletje ging samenwonen. De ouderlijke huizen aan de Kerkweg in Pijnacker waar Riny opgroeide en de Oude Leedeweg van Pim zijn ouders werden vaarwel gezwaaid en ingeruild voor een woonhuis aan de Noordweg. Het tweetal begon daar een grote tuinderij. “Onze tuin liep van het huidige zwembad tot aan het gebied waar nu de Lidl is gevestigd”, zegt Pim. “Ik kon heel goed bloemkool doppen, maar het liep allemaal anders. Ik kreeg een ernstige hernia en lag maanden in het gips”, vult Riny aan. De Pijnackerse stortte zich op haar gezin dat inmiddels al bestond uit drie jongens en een meisje. Ook deed ze tientallen jaren vrijwilligerswerk bij onder andere de SWOP. Pim ging aan de slag bij “Ons Doel”, dat nog steeds bestaat, maar nu Welkoop heet. De tuinderswoning werd in december 1971 ingeruild voor een mooie woning aan het Wilgenhof in Pijnacker Noord.

Plots is Pim even stil en gaan zijn gedachten terug naar zijn jeugd in de Oude Leede. Het gezin kreeg te maken met een verschrikkelijk drama. “Als ik een tekenaar was geweest, dat had ik het zo kunnen uittekenen, want de beelden staan nog steeds op mijn netvlies”, begint hij zijn verhaal. De familie Hoogerdijk genoot met tien kinderen van een mooie zomerdag in de polder. “We zwommen hele zomers in de sloot. Op een gegeven moment was mijn vijfjarig zusje Betsie zoek. Overal werd gezocht, maar we konden haar niet vinden. Een buurman ging ten einde raad dreggen in de sloot en haalde haar omhoog. Ik zie dokter Van der Horst nog staan met Betsie in zijn armen. Hij kon niets meer voor haar doen.”

“Ga eens aan de kant ouwe. Ik ga even koffie halen”, grapt Riny om het gesprek weer een beetje een positieve wending te geven. En dat lukt goed. Want Pim veert op en vertelt over een geweldig 65-jarig huwelijksfeest. “Dat hebben we gevierd bij Buytenhout in Nootdorp. Het was echt een ochtend om nooit meer te vergeten.” De zaal zat goed vol, maar dat kan ook niet missen met alleen al twaalf geweldige kleinkinderen!

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant