Een lintje voor Ben van Hagen en Gerard van de Schootbrugge die er nog wat beduusd bij staan.
Een lintje voor Ben van Hagen en Gerard van de Schootbrugge die er nog wat beduusd bij staan.

Koninklijk feest bij 25-jarige Wisselbeker

Actueel 1.018 keer gelezen

Het was zaterdag de hele dag feest bij De Wisselbeker, de 25 jaar bestaande kringloopwinkel aan de Molenweg in Nootdorp. Het hele assortiment was beschikbaar voor half geld. En op het schoolplein voor de voormalige School met den Bijbel – die bijna honderd jaar bestaat – was de hele dag van alles te doen. 

Het begon ’s morgens met een optreden van het jeugdorkest van de Harmonie Nootdorp. Daarna overhandigde de nieuwe voorzitter Kees van der Kraan een cheque van 2.500 euro aan Scouting Nootdorp dat de huisvesting aan de Laakweg grondig heeft vernieuwd. Onder meer de sanitaire voorzieningen. Zo ondersteunt De Wisselbeker steeds allerlei mooie doelen dichtbij en ver weg. Burgemeester Björn Lugthart was al voor tien uur aanwezig en voordat het jeugdorkest ging spelen, had hij al een kort woordje gedaan. Na het optreden van het jeugdorkest dat via acties bij scholen in Nootdorp het ledental ziet groeien, voerde de burgemeester uitgebreider het woord. Hij richtte zich met name tot oud-voorzitter Gerard van de Schootbrugge en penningmeester Ben van Hagen. Ze werden uitgebreid bedankt met bloemen maar toen kwam het aapje uit de mouw: de heren ontvingen een koninklijke onderscheiding op deze koninklijke feestdag van hun Wisselbeker. Ze werden tot hun grote verbazing benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Gerard van de Schootbrugge trad in 2007 toe tot het bestuur en was voorzitter van Stichting Kringloopwinkel De Wisselbeker in Nootdorp. Van 2017 tot eind 2020 was hij contactpersoon naar de goede doelenstichtingen waarmee De Wisselbeker een meerjarige relatie heeft. Zijn enthousiasme en betrokkenheid voor de Kringloopwinkel blijkt ook uit de maandelijkse column die hij schrijft in Nootdorp Nu. Hij is een uitstekende bestuurder die het contact met de vrijwilligers heel belangrijk vindt. Het bestuur van de Kringloopwinkel omschrijft hem als een voorzitter die in staat is geweest op een inspirerende wijze het positieve uit zijn medebestuursleden te halen. Recent heeft hij zijn voorzittersrol overgedragen aan de heer Kees van der Kraan. Naast het vrijwilligerswerk voor De Wisselbeker was hij van 2003 tot 2011 voorzitter van de Stichting voor cultuur en creativiteit De Damastbloem. Onder zijn leiding is in 2007 de overgang naar een nieuwe ruimte en werkvorm in CulturA, goed verlopen. Als voorzitter stond hij altijd klaar als er problemen waren met de organisatie of op het menselijke vlak.

Ben van Hagen verricht al vele jaren vrijwilligerswerk bij zowel de Stichting Vrienden van de Windlust in Nootdorp als bij Kringloopwinkel De Wisselbeker. In 2005 trad hij toe tot het bestuur van Stichting Kringloopwinkel de Wisselbeker en in 2008 heeft hij de functie van penningmeester op zich genomen en dat is hij nog steeds. 

Men omschrijft hem als een integer, rechtvaardig, zeer consciëntieus en deskundig penningmeester die de financiële positie van de kringloopwinkel een steeds sterkere basis heeft gegeven. Hij heeft is scherp, deskundig en zorgvuldig. Zijn bestuurlijke betrokkenheid reikt in de praktijk verder dan alleen het penningmeesterschap.

In maart 2007 trad hij toe tot het bestuur van Stichting Vrienden van de Windlust in Nootdorp als secretaris. Deze stichting is niet alleen eigenaar van de molen maar ook van de voormalige graanschuur die verhuurd wordt aan een restauranthouder. 

Onvermoeibaar, punctueel, zeer gewaardeerd, betrokken en loyaal is zijn inzet voor de stichting. Nauwkeurig verzorgt hij de schriftelijke vastlegging rond beide onroerende zaken. Hij verzorgt alle stukken voor de besturen van de molen en de graanschuur. Daarnaast is hij belast met de correspondentie zowel richting de gemeente Pijnacker-Nootdorp als richting de provincie Zuid-Holland over onder meer bestemmingsplannen en subsidieregelingen voor monumenten. Ook is hij degene die contacten onderhoudt met de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. De communicatie met de ruim 400 donateurs van molen De Windlust gebeurt via de Molenpraat. Bij de totstandkoming hiervan was hij ook nauw betrokken. Ben van Hagen was ook eindredacteur van het in 2015 gepubliceerde boek ‘De korenmolen Windlust van Nootdorp. Verleden, heden en toekomst’. Met het onderscheiden van de twee heren was het officiële deel ten einde en kon het feest worden verplaatst van de tent naar het plein en de winkel. Daar was het de hele dag gezellig en er was van alles te beleven. De dag werd afgesloten met een lekker buffetje voor de talloze vrijwilligers die met elkaar de boel al een kwart eeuw draaiende houden!

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant