Praktijkopleider Annette en links Shelly (links) die alsnog haar droom achterna ging: met kinderen werken.
Praktijkopleider Annette en links Shelly (links) die alsnog haar droom achterna ging: met kinderen werken.

Switchen naar de kinderopvang via een moderne gerichte praktijkopleiding

Actueel 2.982 keer gelezen

Kapsters en schoonheidsspecialistes zijn in de meerderheid maar vanuit allerlei beroepen maken vrouwen en ook mannen de switch naar ‘de kinderopvang’. Dat kan bij SkippyPepijn in Pijnacker via een modern opleidingstraject vanuit de praktijk. Je werkt 20 tot 24 uur per week in de opvang, je gaat een dagdeel per week naar school en daarnaast heb je acht tot twaalf uur zelfstudie. 

Het is pittig maar de 33-jarige Shelley uit Pijnacker weet het te combineren met de zorg voor drie jonge kinderen. Sterker nog: toen ze in 2020 met praktijkopleider Annette de Weerd-Zonderop van SkippyPepijn het gesprek aanging, moest haar derde kind nog geboren worden. 

De reden dat Shelly bijna cum laude geslaagd is, heeft deels te maken met de werkervaring die ze al had in diverse vormen van zorgverlening – onder meer de gehandicaptenzorg – maar meer nog met haar motivatie. 

“Ik wilde zestien jaar geleden vanaf school al de kinderopvang in maar toen was het daar crisis en was er geen baan te krijgen. De wens om met kinderen te werken bleef leven in mij en via deze BBL-opleiding heb ik mijn droom nu kunnen waarmaken”, aldus de kersverse ‘gespecialiseerd pedagogisch medewerker niveau 4’. Dat het doel van de opleiding die 22 maanden duurt. 

BBL staat voor Beroeps Begeleidende Leerweg. Je gaat aan het werk onder begeleiding van ervaren beroepskrachten en je leert en je doet ervaring op aan de hand van wat zich in de praktijk allemaal kan voordoen. Je leert werkende weg en dat blijkt heel goed te werken. 

Annette vertelt dat Skippy Pepijn voor deze opleiding in zee is gegaan met de kinderopvangorganisatie Vlietkinderen en met MBO Rijnland. In onderling overleg is de opleiding zo veel mogelijk vanuit de praktijk ontwikkeld, maar uiteraard wel op basis van de eisen die de wetgeving stelt. Enkele vakken: observatie, activiteiten opzetten, pedagogiek, de ontwikkeling van kinderen, het aanpakken van ontwikkelachterstanden bij kinderen, enzovoort. 

Shelley vertelt dat het wel eens zwaar was maar dat de wens om met kinderen te werken zo sterk was dat ze met vlag en wimpel is geslaagd. Ze werkt nu met veel plezier bij Skippy Pepijn in de opvang van kinderen van 0 tot 4 en ze is stralend happy! 

Annette zegt tot slot dat zo al vele tientallen mensen intern zijn opgeleid. Dat is nodig omdat ook Skippy Pepijn de nodige vacatures heeft. In september gaat er weer een klas van 24 van start waar nog wat mensen te plaatsen zijn. En in februari volgend jaar is het doel een opleiding voor niveau 3. Daar geldt een iets lagere instapdrempel. “Dus als je altijd al in de kinderopvang had willen werken en je vindt het leuk om kinderen te begeleiden bij hun ontwikkeling, neem dan contact met ons op. Leeftijd speelt geen rol!”

Interesse of vragen? Mail Annette de Weerd: a.deweerd@skippypepijn.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant