Mannetje bruine kiekendief, te zien bij Ackerdijkse plassen. (foto: Ben Koks)
Mannetje bruine kiekendief, te zien bij Ackerdijkse plassen. (foto: Ben Koks)

Vogels kijken aan de Zwethkade

Actueel 1.198 keer gelezen

In de gemeente Pijnacker-Nootdorp ligt de Zwethkade: een kade langs de Berkelse Zweth aan de rand van de Ackerdijkse plassen. Langs de kade loopt een smal, onverhard fietspad.

Op een mooie zondag, omstreeks half juni, fietsen mijn man en ik naar de Zwethkade om vogels te kijken. We hopen onder andere op bruine kiekendieven. Deze elegante roofvogels broeden al meerdere jaren in het rietveld dat aan de Zwethkade grenst. In deze tijd van het jaar is er een goede kans om ze te zien vanaf de dijk. We kijken uit over de Ackerdijkse plassen, met de ochtendzon in de rug. Lekker warm en gunstig licht om vogels te kijken.

In eerste instantie valt er weinig te zien. We horen de snorrende, lang aanhoudende, monotone zang van een snor. Deze kleine bruine rietvogels zijn zelden zichtbaar, maar hun zang is uitstekend hoorbaar. Zo nu en dan weerklinkt de zang van bosrietzangers en rietgorzen. De rietzangers zijn wat zwijgzamer, maar vertonen zich wel. Ze zijn waarschijnlijk druk met hun nestjes.

De bruine kiekendieven laten niet lang op zich wachten. Een mannetje vliegt wat heen en weer en landt op de grond. Even later zien we weer een mannetje boven het rietveld. Daar stijgt opeens een vrouwtje uit op. Ze is veel donkerder van kleur en forser gebouwd dan het mannetje. Het tweetal zoekt elkaar op in de lucht en er wordt iets kleins overgedragen. Ongetwijfeld iets te eten voor de jongen. Op zeker moment zien we twee mannelijke kiekendieven tegelijkertijd. Misschien zijn er zelfs twee broedparen in het gebied.

Dan komt er plotseling vrij dichtbij een roerdomp omhoog uit het rietveld. Deze compacte bruine reiger vliegt een heel eind van ons weg om daar weer in het riet te duiken. Een lepelaar vliegt over. Iets verderop zien we vanaf de dijk een hekje met daarop een roodborsttapuit die een jong voert. Met een voldaan gevoel, door alle leuke vogelwaarnemingen, gaan we terug naar huis.

De prooioverdracht van de kiekendieven blijft nog een poosje in mijn gedachten hangen. Hoe weet het vrouwtje dat het mannetje er aan komt met een prooi? Zou hij een geluid maken? Naar mijn idee kon het vrouwtje hem nog niet zien toen ze opsteeg om de prooi in ontvangst te nemen, maar ik had geen geluid gehoord. Desgevraagd vertelt kiekendievenonderzoeker Ben Koks, dat het mannetje inderdaad een bescheiden ‘pok’ geluidje maakt om het vrouwtje op zijn komst te attenderen. Dit geluid is alleen van dichtbij hoorbaar. Hij voegt eraan toe dat een prooioverdracht een aanwijzing is dat er jongen in het nest zijn van 0 tot 2 weken oud.

Caroline

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant