Een kijkje in de kas..
Een kijkje in de kas..

Scholieren bezoeken bedrijven SOB Oostland bedrijvenweek

Actueel 1.441 keer gelezen

Meer dan vijftien bedrijven hebben gereageerd op de oproep van SOB Oostland om hun deuren open te zetten voor leerlingen van de tweede klas vmbo. Hierdoor konden bijna driehonderd kinderen in de leeftijd van 13 tot en met 15 jaar kennismaken met verschillende bedrijven in de regio Oostland.

SOB Oostland staat voor het Samenwerkingsverband van Onderwijsinstellingen en Bedrijven in de gemeenten Lansingerland en Pijnacker-Nootdorp. SOB Oostland zet zich in voor (loopbaan)activiteiten van de leerlingen van het voortgezet onderwijs, met aandacht voor alle sectoren in het Oostland zoals techniek, logistiek, economie, zorg en de greenport. Scholen hebben Loopbaan Oriëntatie en Begeleiding (LOB) hoog op de agenda staan. Hiervoor hebben zij ondersteuning nodig van het bedrijfsleven. Zij kunnen de leerlingen laten zien, proeven en ervaren wat een baan in een bepaalde sector inhoudt. Een leerling zal, als hij/zij (studie)keuzes moet gaan maken, nooit iets kiezen wat hij of zij niet kent.

Rondleiding
Vorige week gingen de leerlingen in groepjes van elf op de fiets op pad naar het eerste bedrijf. Hier konden ze zich oriënteren op diverse beroepen binnen het bedrijf. Ze kregen een korte presentatie over de organisatie, een rondleiding langs de afdelingen en soms een doe-activiteit. Vaak was er iets lekkers te eten en te drinken en soms kregen de leerlingen nog iets mee naar huis. Een bezoek duurde ongeveer anderhalf uur. Het ging hier vooral om zien, ervaren en beleven. Vervolgens werd er naar het tweede bedrijf gefietst en werd er met veel belangstelling geluisterd naar de medewerkers. Bij één van de bedrijven vroeg een leerling of hij nog iets mocht vragen. Gelukkig mocht dat, want hij vroeg of het mogelijk was om bij het bedrijf te komen werken op zaterdag. De directeur heeft hem meteen een contract aangeboden.

Netwerkbijeenkomst
De week werd afgesloten met een netwerkbijeenkomst voor de bedrijven, docenten en bestuursleden van SOB Oostland. Onder het genot van een drankje en een hapje, gemaakt met producten uit de regio door leerlingen en docenten van één van de vijf scholen binnen het samenwerkingsverband, praatten ze na over de bedrijfsbezoeken, werd er informatie gegeven over de ‘nieuwe leerweg’ en vooruitgekeken op volgende activiteiten.
Zo zal er in de week van 19 september een themaweek plaatsvinden met het thema personeel en worden ondernemers in het zonnetje gezet op de Dag van de Ondernemer op 18 november. Nog vóór de zomer worden bedrijven geïnformeerd hoe ze zich in kunnen schrijven.

Informatie
Leonie van Haren is programma-manager van SOB Oostland en kan uw vragen beantwoorden. Wilt u meer informatie of meedenken over activiteiten? Stuur een mail naar lvharen@melanchthon.nl.


Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant