Dominee Robert Stigter: hoe kun je zelf een stukje hemel op aarde brengen?
Dominee Robert Stigter: hoe kun je zelf een stukje hemel op aarde brengen? CokvandenBerg

Controlekamer

Actueel 2.431 keer gelezen

Het was de afgelopen week weer erg druk in de controlekamer van vliegveld Rotterdam-The Hague. Heel wat vliegtuigen stegen op en kwamen landen. Het was druk met verkeer tussen hemel en aarde.

De controlekamer van een vliegveld is een mooi beeld voor de verbinding tussen hemel en aarde. Want als je in een vliegtuig stapt, heb je niet door wat er in de controlekamer of verkeerstoren gebeurt. Daar wordt gewaakt over je veiligheid. Daar wordt bepaald welke mensen hemelwaarts mogen opstijgen, en wie behouden terugkeert naar huis. En of alles op rolletjes gaat of mis dreigt te lopen: de controlekamer houdt het overzicht.

Het was afgelopen week druk in de hemelse controlekamer. Er kwamen veel thoughts and prayers binnen vanuit de Verenigde Staten. Maar ja: zolang er geen strengere wapenwetten worden aangenomen, kan men daar niet zoveel mee in de hemelsferen.

Er kwamen gebeden binnen uit Oekraïne en Rusland: om een behouden thuiskomst van strijdende mannen in loopgraven. Tja, wat moet je daarmee? De gebeden om de overwinning van moedertje Rusland van ene meneer Kirill werden gelijk doorgeschoven naar het oud papier.

Afgelopen week vierden we Hemelvaartsdag. Het verhaal over Jezus die van de aarde opstijgt naar de hemel. Hij neemt plaats in de controlekamer. Hij is de koning van deze wereld. Gaat dan voortaan alles goed? Nee, helaas. Zolang er geen strengere wetten zijn, blijven wapens schieten en blijven vliegtuigen hun vervuiling uitstoten. Zolang despoten de macht grijpen, zullen er onschuldige slachtoffers vallen.

En toch: Hemelvaart vertelt dat het niet altijd zo zal zijn. Wapens, vervuiling en despoten zullen tot zwijgen worden gebracht. Er komt een dag dat de controlekamer niet meer nodig is. Dat heel de aarde vol wordt van de hemel. Daar mogen we om bidden en op wachten. Maar we mogen er ook al op vooruitbouwen.

Tien dagen na Hemelvaart is het Pinksteren. God zelf zet ons in vuur en vlam voor zijn hemelse visioen van recht en vrede. Waar kun jij zelf vandaag een stukje hemel op aarde brengen?

Bovenstaande column van dominee Robert Stigter uit Delfgauw had in de nieuwe papieren versie van de Telstar/Eendracht moeten staan, maar vanwege een mailstoring liep dat net even een beetje anders. Niet op papier? Dan maar online!

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant