Frauke met haar echtgenoot en dochter. Foto: privé
Frauke met haar echtgenoot en dochter. Foto: privé

Frauke Pronk vraagt dorpsgenoten om hulp

Actueel 10.723 keer gelezen

Pijnacker - Tot een jaar geleden was Frauke Pronk een gewone 45-jarige Pijnackerse, met een nieuwbouwwoning in Ackerswoude, een man en een dochter van toen zeven en een leuke baan bij de KLM als integratiemanager. Tot het noodlot toeslag en ze de keiharde diagnose progressieve MS kreeg, de meest ernstige vorm. En zoals we in Pijnacker-Nootdorp al weten is daarvoor een remedie, alleen wordt die niet vergoed.

In Pijnacker-Nootdorp kennen we inmiddels het klappen van de zweep. Om deze progressieve ziekte tot staan te brengen is in Nederland geen goede behandeling. Maar deze is er in het buitenland, waaronder Mexico wel. Het gaat om de stamcelbehandeling die dorpsgenoten Marlika, Danique en Ed al ondergingen en die niet vergoed wordt. Vriendinnen van Frauke besloten daarom in actie te komen en het benodigde geld in te zamelen via de stichting ‘Geef Frauke Toekomst’. En wij van Telstar denken: “Laten we het gewoon nog een keer doen! Laten we deze moeder een toekomst geven! Laten zien waar een klein dorp groot in kan zijn.”

Voor haar dochter
“Ik besef me dat ik de vierde in het dorp ben,” vertelt Frauke, “maar het is voor mij de enige hoop. Ik wil het vooral voor mijn dochter Liz. Dat ik gewone dingen met haar kan doen. Ik hoef niet naar de Efteling of urenlange wandelingen maken, maar dat ik haar gewoon naar school kan brengen of naar sport, de kleine dingetjes. Ze weet wat er met mij aan de hand is, we leggen het op een voor haar begrijpelijke manier uit. Op de website van de stichting staat een filmpje. Dat hebben we haar vorige week laten zien, even later vond ik haar huilend op haar bed. Toen brak mijn hart. Voor haar vind ik het nog veel erger dan voor mezelf.” Als de ziekte niet tot stilstand wordt gebracht zal Frauke in een rolstoel belanden en uiteindelijk volledig bedlegerig worden. Iets waar ze liever niet teveel bij stilstaat.

Achteraf gezien sluimerde de ziekte al lange tijd. “Ik had tintelingen in mijn benen en uitval van mijn arm. Ook was ik chronisch vermoeid. Destijds schoof ik het erop dat de wekker hier altijd al om 05.00 uur afging.” Toen het lopen steeds moeilijker ging en dat ook anderen ging opvallen kon Frauke er niet meer omheen, waarna na onderzoeken de verpletterende diagnose volgde van Progressieve MS.

Plannen
“Ik moet mijn dagen en rustmomenten goed plannen”, vertelt ze: “Ik kan nog naar de school van mijn dochter fietsen op mijn e-bike en daar kan ik dan net bij een bankje komen waar ik wacht tot ze uit school komt. En als ik uit eten ga, dan moet ik eerst precies weten waar ik kan parkeren, wat voor stoelen ze hebben enzovoort. Mijn werk voor de KLM kan ik gelukkig vanuit huis doen. Dus mijn wereld bestaat uit Pijnacker.” Vanuit haar werk krijgt Frauke veel support. “Ik ken daar zoveel mensen na al die jaren. Ik hoor dat iedereen graag wil helpen, dat is hartverwarmend.”

De behandeling
De stamcelbehandeling was deze week in het nieuws. De MS-vereniging strijdt om deze ook in Nederland toe te laten. “Inmiddels is het duidelijk dat de behandeling effectief is en ook minder gevaarlijk wordt”, vertelde Jan van Amstel van de MS-vereniging afgelopen maandag in het AD. “Uiteindelijk is de behandeling ook goedkoper dan jarenlang medicijnen, die minder helpen. Internationaal zijn de neurologen het erover eens dat het een goede behandeling is, dus wij gaan weer met de verzekeraars en het zorginstituut om tafel.” Frauke is blij met deze ontwikkeling, maar voor haar dringt de tijd, dus kan ze dit niet afwachten: “Maar voor degenen die na mij komen is het positief.”

De stichting ‘Geef Frauke Toekomst’ trapt deze week af met hun eerste actie en de eerste Pijnackerse bedrijven leveren al een bijdrage. Deze week gaat de verkoop van armbandjes in samenwerking Kera Bijoux van start. Bijzondere dank gaat ook uit naar Bloemendaal Ruigrok, die de penningmeester voor de stichting levert. De stichting is overgenomen van een MS patiënt die Frauke voorging. Zo gaat dat vaak, vertelt Frauke: “Wij kennen elkaar allemaal. Ik heb ook al veel contact gehad met Ed van Dijk en het boek van Marlika gekocht. We hebben ook een app-groep van mensen die naar Mexico gaan. Samen met mij gaan in september nog vier Nederlanders. Ik zit daar dus niet alleen, we kennen elkaar al een beetje.”

Helpt u Frauke toekomst te geven? Kijk dan op: geeffrauketoekomst.nl of scan de QR-code op de foto om direct te doneren.


Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant