Het pand ziet er van buiten niet uit als een professioneel theater, maar is het wel!
Het pand ziet er van buiten niet uit als een professioneel theater, maar is het wel!

Is er een theater in Pijnacker-Nootdorp? Jazeker!

Actueel 985 keer gelezen

Nootdorp - Er zijn nog veel mensen die geen enkel idee hebben dat er in de gemeente een prachtige theaterzaal is! Met 174 roodfluwelen stoelen, een houten vlakvloerpodium, hightech techniek en licht. En, het allerbelangrijkste, heel veel leuke voorstellingen. En waar zit dat leuke theater dan? In de Dorpsstraat in Nootdorp. Op nummer 7, omringd door heerlijke restaurants, cafeetjes en op fietsafstand van huis. De naam? CulturA & Zo. Tijd om dit theater nog maar eens voor het voetlicht te brengen. 

Aan het woord is Manuela Bijl, programmeur en marketeer van CulturA & Zo. Hoe komt het nu eigenlijk dat veel mensen nog niet weten dat er in de gemeente zo’n geweldig theater is: “Dat begrijp ik wel. Het theater staat er al sinds 2006, maar aan de buitenkant zie je niet zo goed dat het een theater is. De theaterzaal bevindt zich op de eerste etage, boven de balletstudio en de muziekstudio’s die ook in het gebouw zitten. Dat zie je allemaal niet. Wat mensen wel kunnen zien is het gezellige Cultuurcafé Ont-Moeten op de begane grond waar mensen genieten van een kopje koffie en iets lekkers. En mensen kennen het gebouw omdat de Bibliotheek erin zit.”

Pronkstuk
“Wat we heel vaak horen van bezoekers is dat ze pas na een bezoekje doorkrijgen hoe leuk dit gebouw is. Omdat de boeken door heel het gebouw verspreid staan word je verleid om alle gangen en hoekjes van het gebouw door te lopen. En dan zie je pas hoe gaaf het hier is en wat er allemaal kan. En het pronkstuk is dan inderdaad die prachtige, imposante theaterzaal waar allerlei verschillende artiesten optreden en graag terugkomen.”

Podium voor iedereen
Want ook van de artiesten krijgen we terug hoe fijn het spelen is in onze zaal. Doordat het een vlakvloerpodium is heeft een artiest heel direct contact met het publiek en dat is voor zowel het publiek als de artiest heel fijn spelen. Dat zorgt ervoor dat er al heel veel gave optredens zijn geweest. Denk maar aan Javier Guzman, Erben Wennemars, straks Karin Bloemen en Francis van Broekhuizen, maar ook heel veel geweldige muziekconcerten, kindervoorstellingen zoals Dikkie Dik en natuurlijk de amateurgezelschappen die de zaal vaak huren zijn altijd welkom.”

Nieuwsgierig
Zeg Manuela, iedereen zou toch minstens al een keer in CulturA & Zo geweest moeten zijn: “Ja, dat zou je denken he? Misschien dat dit artikel meehelpt om mensen nieuwsgierig te maken naar CulturA & Zo. Ik ben druk bezig met het opstellen van het nieuwe theaterprogramma voor 2022-2023 en ook daar komen weer hele mooie namen op de uitagenda te staan. In augustus hopen we de kaartverkoop online te hebben en hebben mensen ons programmaboekje ontvangen. Ons huidig seizoen loopt tot ongeveer de zomervakantie, maar zelfs dan stoppen we niet met dingen organiseren want dan is het weer tijd voor de Costa CulturA Club.

Cultuur voor iedereen
CulturA & Zo heeft vast ook last gehad van corona, hoe gaat het nu met jullie: “Natuurlijk hebben we veel voorstellingen moeten annuleren, maar die artiesten komen allemaal terug in het volgende seizoen, dus dat komt helemaal goed! We vinden het heel belangrijk dat we onze belofte aan de artiesten houden dat ze hier mogen optreden. Zodat ze verzekerd zijn van inkomen en wij onze bezoekers kunnen rekenen op een geweldig avondje uit. Want dat is het als je hier komt. Er zit altijd een drankje in je kaartje inbegrepen en wie hier eenmaal geweest is diep onder de indruk van de gastvrijheid van Jules en Jessica en hun horecateam en de kwaliteit van de voorstellingen die we hier mogen programmeren. Klein hoeft niet te betekenen dat het minder kwaliteit heeft. De voorstellingen worden met zorg gekozen, soms grote namen, maar ook aankomen talent is hier welkom. De deur staat ook altijd open voor lokaal talent dat een podium zoekt, of voor voorstellingen met een maatschappelijk tintje, CulturA & Zo is er voor iedereen. Mensen kunnen er echt van op aan dat je hier kunt rekenen op een leuke avond uit. Dat kan zijn in de theaterzaal, maar kan ook een optreden zijn in ons Cultuurcafé Ont-Moeten.”

Cultuur in de buurt
Kunnen jullie eigenlijk concurreren met de grote theaters in de buurt: “Dat kunnen wij zeker! Maar ik zou het geen concurreren willen noemen, maar elkaar aanvullen. Zo vis je weleens achter het net bij een groter theater in de buurt en zijn hier nog wel kaartjes. Maar het kan ook zijn dat je hier net dat pareltje ontdekt dat jaren later schittert op de grotere podia. En wat dacht je van onze kindervoorstellingen? Hoe gaaf is het dat onze kinderen hun eerste theaterervaring hier bij ons kunnen opdoen? Lekker dichtbij, gemoedelijk en minder beangstigend dan een massale voorstelling in Ahoy bijvoorbeeld. Weet je? Je moet de sfeer van CulturA & Zo geproefd en gevoeld hebben, laat mensen nou maar gewoon eens komen kijken. Dan ben je gelijk verkocht.”

Tickets en info
CulturA & Zo is druk bezig met de programmering voor 2022-2023 en daar zal in de komende weken meer over bekend gemaakt worden. Wie het staartje van dit seizoen nog mee wil maken gaat naar www.culturaenzo.nl voor de laatste kaartjes van dit seizoen, maar mensen kunnen natuurlijk altijd eens binnenlopen voor een kop koffie en zelf het gebouw ontdekken.

De prachtige trap zorgt voor allure in het gebouw.
Ook de artiesten zijn dol op het middelgrote theater en komen graag terug.
De gezellige nazit in Cultuurcafé Ont-Moeten maakt een avondje uit helemaal af.

Uit de krant