Afbeelding
Kaartverkoop

Telstar Popconcert wordt enorm muziekspektakel: kom je ook?

Actueel 2.698 keer gelezen

Pijnacker - Op zaterdag 21 mei om 20.00 uur vindt het zinderende Telstar Popconcert plaats in de aula van het Stanislascollege in Pijnacker. De presentatie is in handen van Patricia van Keeken en Joost Hoozemans. Kaartjes zijn nog te koop.

Koop hier je kaartjes!

Tijdens een avondvullend programma wordt het publiek getrakteerd op popmuziek van toen en van nu. Denk aan bijvoorbeeld de bekende hits van Amy Winehouse, Doe Maar, Deep Purple, Queen, Abba en nog veel meer. Ook het indrukwekkende Halleluja van Lennard Cohen mag niet ontbreken. Dit stuk zal worden gezongen door Martine de Jong, de bekende zangdocente uit Pijnacker. Zij zal worden begeleid door het Symfonisch Blaasorkest van Excelsior Pijnacker. De basis van nagenoeg alle popmuziek vormt het slagwerk. Tijdens dit popconcert zal de slagwerkgroep van de Muziekschool Pijnacker een spetterend optreden verzorgen en ze beloven hun best te doen om het dak van de aula eraf te spelen. Ook zal Jeroen Rood acte de presence geven tijdens dit Pop spektakel. Jeroen is inmiddels een bekendheid in Pijnacker-Nootdorp en onlangs heeft hij nog een mini-album uitgebracht, te beluisteren op Spotify. “Kortom, we trakteren iedereen op een gevarieerd programma wat je echt niet mag missen. Bij deze stellen we graag alle deelnemers aan jullie voor”, zo laat de organisatie weten.

Martine de Jong
Veel mensen in Pijnacker kennen Martine als optredend zangeres, maar ook als zangdocente. Martine is opgeleid als klassiek zangeres aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag, maar zingt en begeleidt alle soorten (zang)muziek: Van Abba, via musical, pop, jazz en rock tot aan die Winterreise van Schubert. Mensen die zangles bij haar hebben genieten van een heerlijk uurtje zingen en het effect dat dit heeft op de kwaliteit van het dagbestaan. Maar ook leert iedereen duidelijk beter zingen door haar lessen. Om het bevrijdende van zingen voor haar leerlingen te versterken heeft zij de opleiding stembevrijding gevolgd bij Jan Kortie en mag Martine zich dan ook gediplomeerd stembevrijder noemen.

Naast het lesgeven vindt Martine het ook heerlijk om zelf op het podium te staan en om samen met het publiek in het moment en de emotie van de muziek te zijn. Zij heeft dat bijvoorbeeld gedaan bij het zondagochtendconcert tijdens de Verbeelding, dat ze twee keer heeft mogen verzorgen. De meest bijzondere ervaring die ze had was bij een huisconcert, waar een oudere dame kwam luisteren. Zij vertelde van tevoren dat dit de eerste keer was dat ze buiten de deur kwam sinds haar man overleden was. Het was even spannend, want op het programma stond een aantal Spaanse liederen over een vrouw die treurt over het verlies van haar man. “Het was fijn, ik heb kunnen huilen en het was zo heerlijk om mijn tranen te kunnen laten stromen”, vertelde de dame achteraf. Martine hoopt u bij het Telstar Popconcert ook te ontmoeten en, wie weet, te raken met de muziek van Michael Jackson, Amy Winehouse en meer.

Koop hier je kaartjes!

Jeroen Rood
Jeroen is naast zijn baan in de gehandicaptenzorg singer songwriter en schrijft autobiografische Nederlandstalige liedjes met een vleugje pop. Hij heeft 21 maart 2022 zijn mini-album (EP) Vleugels op Spotify en Youtube gereleaset. Jeroen bedenkt de akkoorden, melodieën en teksten zelf. Hij begeleidt zijn eigen songs met akoestische gitaar, piano en mondharmonica. De liedjes zijn autobiografisch en verwant aan het leven van Jeroen. “Het zijn persoonlijke liedjes met een lach en een traan, net als het echte leven”, zegt hij. Door de coronacrisis stonden de live-optredens een lange tijd stil. Maar nu dit weer kan wilt hij graag weer gaan optreden en zijn songs met andere mensen delen.

Slagwerkgroep
Een tijd geleden kwam Edwin Janse, een van de organisatoren van het Telstar Popconcert, met een vraag naar de drumles van zijn zoon bij muziekschool Pijnacker. Hij vroeg zich af of Muziekschool Pijnacker misschien mee wilde doen met een slagwerkgroep tijdens het popconcert. Slagwerkdocenten Jan Hendrik Hootsen en Sander Smeets vonden dit een uitstekend idee en sloegen de handen ineen om een groep slagwerkers op te trommelen; bestaande uit verschillende slagwerkleerlingen van Muziekschool Pijnacker. Aangezien er vanuit Muziekschool Pijnacker de afgelopen twee jaren helaas geen gezamenlijk concert georganiseerd kon worden vanwege het coronavirus, stonden de leerlingen te trappelen om mee te doen. Voor sommige leerlingen wordt dit dan ook hun eerste echte concert. Samenspel is een van de essentiële onderdelen van muziek. Naast dat je je eigen instrument goed moet beheersen, moet je tijdens het bespelen van je instrument ook blijven luisteren naar de andere musici.

Dit is iets wat eigenlijk alleen in de praktijk te leren is. Echter is dit voor drummers zeer belangrijk om goed onder de knie te krijgen, aangezien zij zich vaker in de begeleidende rol dan solerende rol bevinden. Daarom schreven de twee slagwerk-docenten een nieuw slagwerkstuk getiteld: ‘De Drumcanon’. Bij een canon spelen verschillende musici het zelfde, maar starten ze allemaal op een ander moment. Door de manier waarop deze ‘Drumcanon’ geschreven is vallen alle ritmes op een bepaalde manier in elkaar. Wanneer dit op verschillende slagwerkinstrumenten gespeeld wordt geeft dit een erg leuk effect. Vervolgens zal een aantal van de leerlingen een drumsolo geven, terwijl zij begeleid worden door de andere slagwerkers en het publiek. Op deze manier komen de leerlingen zowel samen als individueel aan bod en is het voor alle leerlingen van verschillende leeftijden en niveaus leuk om mee te doen. Maak je borst maar nat als je van drumgeweld en grooves houdt, want tijdens dit concert zul je niet stil kunnen blijven zitten.

Koop hier je kaartjes!

Excelsior
Muziekvereniging Excelsior is het kloppende muzikale hart van het dorp. Wanneer je graag muziek wilt maken, dan kun je hier terecht. De vereniging bestaat uit een drietal onderdelen, te weten de muziekopleiding, het aspirantenorkest en het symfonisch blaasorkest.

Het Symfonisch Blaasorkest Excelsior bestaat uit koperblazers (tuba, euphonium trompet, trombone, hoorn), houtblazers (alt sax, tenorsax, baritonsax, klarinet en basklarinet, fluit en piccolo) en slagwerk. Het orkest repeteert iedere maandagavond o.l.v. dirigent Harry Tazelaar. Tijdens de repetities wordt hard gewerkt aan samenspel, dynamiek en articulatie. En na afloop ronden ze de avond gezellig af aan de bar. Ze treden enkele malen per jaar op. Dat kan zijn op Koningsdag met een licht- en feestelijk programma tijdens de festiviteiten, of ze organiseren een concert met een breed en verrassend programma dat voor het publiek herkenbaar is en tegelijkertijd uitdagend voor de muzikanten. Het Symfonisch Blaasorkest repeteert op maandagavond van 20.00 uur tot 22.15 uur in het Stanislascollege, Sportlaan 3a in Pijnacker.

Koop hier je kaartjes!

Het Aspirantenorkest is bedoeld voor muzikanten die nog niet het niveau hebben om mee te kunnen doen met het Symfonisch Blaasorkest, maar graag samen muziek willen maken. Het Aspirantenorkest heeft een eigentijds repertoire dat aansluit bij de muzikale mogelijkheden van de muzikanten. Het plezier hebben in samen muziek maken staat voorop, waarbij ondertussen ook aandacht is voor alles wat nodig is voor een mooi muzikaal resultaat. Het Aspirantenorkest treedt regelmatig op, ongeveer zes keer per jaar, waardoor de muzikanten ook ervaring opdoen met spelen voor publiek. Het Aspirantenorkest bestaat momenteel uit ongeveer twintoig leden. De orkestleden kunnen vanuit de eigen Muziekopleiding instromen, maar het orkest staat ook open voor muzikanten van buiten Muziekvereniging Excelsior die graag in orkestverband willen musiceren. Het Aspirantenorkest staat onder leiding van Olaf van der Aart en repeteert op maandagavond van 19.00 uur tot 19.45 uur in het Stanislascollege, Sportlaan 3a in Pijnacker.

Excelsior heeft ook een eigen muziekopleiding en muziekschool. Ze geven muziekles op klarinet, fluit, saxofoon en trompet en indien gewenst ook op slagwerk of trombone/bariton. De muzieklessen worden gegeven door professionele docenten die een conservatoriumopleiding hebben gevolgd of deze aan het volgen zijn. Er wordt muziekles gegeven op elk niveau, van beginner tot ver gevorderde en van jong tot oud. De locatie van de muzieklessen is het sociaal culturele centrum Buurt & Zo aan de Prins Hendrikstraat in Pijnacker. Elke les duurt in principe een half uur en elke leerling krijgt privéles. Daarnaast wordt er op de muziekschool ook aandacht gegeven aan het samenspelen. Zodra een leerling daartoe in staat is, kan hij of zij meespelen in het Aspirantenorkest.

Informatie en kaartjes
Meer informatie op: excelsiorpijnacker.nl. Kaarten bestellen kan via onlineticketsverkopen.nl/beheer/winkel/1068. Tickets zijn overigens ook aan de deur verkrijgbaar! 


Martine de Jong.
Symfonisch Blaasorkest van Excelsior Pijnacker.
Jeroen Rood.
Slagwerkgroep van de Muziekschool Pijnacker.

Uit de krant